Quantcast

Kaltinimai australui – dėl keisto pagrobimo sąmokslo

  • Teksto dydis:

Australijos įstatymų leidėjo ir kasybos magnato Clive'o Palmerio (Klaivo Palmerio), nuo kurio partijos priklauso jėgų balansas Senate, vienas iš patarėjų penktadienį buvo apkaltintas vieno banko vadovo pagrobimu Indonezijos saloje.

Kaltinamajame akte nurodoma, kad patarėjas Andrew Crookas (Endrius Krukas), buvęs sporto žvaigždė Tony Smithas (Tonis Smitas) ir buvęs aukšto rango detektyvas Mickas Featherstone'as (Mikas Federstounas) klasta įtikino neįvardytą Australijos nacionalinio banko (NAB) direktorių vyktį į Singapūrą, o vėliau į Indonezijos salą Batamą, esą siūlydami gerai apmokamą darbą C.Palmerio vardu.

Tą bankininką sučiupo Batame Indonezijos saugumo pareigūnais apsimetę asmenys. Įkaitui buvo grasinama smurtu, ir jis buvo priverstas vaizdo įraše išsižadėti parodymų, duotų byloje, kurioje T.Smithas, buvęs Australijos futbolo lygos žaidėjas, siekė prisiteisti iš NAB 70 mln. Australijos dolerių (160 mln. litų).

Policija nurodė, kad C.Palmeris, tapęs vienu iš daugiausiai nesutarimų keliančių politikos veikėjų nuo savo išrinkimo 2013 metų, nieko nežinojo apie tą sąmokslą.

„Tai viena iš sudėtingiausių ir, ko gera, labiausiai beviltiškų schemų, su kuriomis esu susidūręs per 35 savo darbo policijoje metus“, – žurnalistams sakė detektyvas inspektorius Philas Stevensas (Filas Stivensas).

„Visa tai atrodo tarso Holivudo (filmo) scenarijus“, – pridūrė jis.

C.Palmeris sakė telefonu naujienų agentūrai „Reuters“, kad jis nieko nežinojo apie tą sąmokslą. Duodamas interviu nacionaliniam transliuotojui „Australian Broadcasting Corp.“, politikas pareiškė, kad „tai bus juoda diena Australijai, jeigu kas nors iš šios (bylos) ... kaip nors susijęs su politine laisve šioje šalyje“.

Kvynslando valstijos policijos detektyvas vyresnysis inspektorius Michaelas Nilanas (Maiklas Nilanas) sakė, kad bet kokios užuominos, jog tie kaltinimai kaip nors susiję su politika, yra „visiška nesąmonė“.

Šis mįslingas epizodas vainikuoja C.Palmeriui itin permainingus metus. Jo vadovaujama Palmerio jungtinė partija (PUP) kontroliuoja jėgų pusiausvyrą Senate, todėl šis politikas gali spausti premjero Tony Abbotto (Tonio Eboto) konservatyviąją vyriausybę, sprendžiant kai kuriuos svarbius klausimus.

C.Palmeris taip pat yra įsitraukęs į teisinį ginčą su Kinijos bendrove „CITIC Pacific“ dėl kasybos teisių 9,6 mlrd. JAV dolerių (26,9 mlrd. litų) projekte „Sino Iron“, vystomame Vakarų Australijoje.

Policija palaiko ryšį su T.Smitho advokatais. Tikimasi, kad jis grįš į Australiją iš Indonezijos.

Kaip pridūrė policija, tikriausiai bus pateikta daugiau kaltinimų byloje, kuri išniro į viešumą kaip dalis jau metus vykdomo tyrimo dėl motociklininkų gaujos įvykdytų nusikaltimų Kvynslando valstijoje.

NAB nurodė pateikęs policijai „detalių apie nepageidaujamus mėginimu užmegzti kontaktus su mūsų darbuotoju dėl parodymų, kuriuos jis davė civilinėje byloje, susijusioje su vienu buvusiu klientu“.

Bankas nurodė, kad tas darbuotojas baiminosi „dėl savo ir savo šeimos saugumo“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių