Quantcast

JT neatleistinu vadina 19 gyvybių pareikalavusį ligoninės bombardavimą

  • Teksto dydis:

Per įtariamą JAV smūgį iš oro labdaros ligoninei Šiaurės Afganistano Kundūzo mieste šeštadienį žuvus 19-ai žmonių, JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) sakė, kad tai buvo „tragiškas incidentas“, o Jungtinės Tautos (JT) tą bombardavimą pasmerkė kaip „neatleistiną“.

Vašingtonas pažadėjo „visapusiškai“ ištirti ligoninės – gyvybiškai svarbios įstaigos, kuri per kovas, kai Talibanas kelioms dienoms perėmė šios provincijos sostinės kontrolę, dirbo viršydama savo galimybes, – subombardavimą.

Po anksti šeštadienį suduoto smūgio pastatą apėmė liepsnos, be žuvusiųjų, yra dar dešimtys rimtai sužeistų žmonių. Nuotraukose, kurias paskelbė organizacija „Gydytojai be sienų“ (MSF), jos darbuotojai įamžinti ištikti šoko.

„2 val. 10 min. vietos (penktadienį 23 val. 40 min. Lietuvos) laiku ... MSF traumų centrui Kundūze buvo kelis kartus smogta per nepertraukiamą bombardavimą ir labai smarkiai pakenkta“, – paskelbė organizacija.

„12 darbuotojų ir mažiausiai septyni pacientai, tarp jų – trys vaikai, žuvo; 37 žmonės buvo sužeisti. Ši ataka reiškia šiurkštų tarptautinės humanitarinės teisės pažeidimą“, – sakoma pareiškime.

MSF nurodė, kad bombardavimas tęsėsi daugiau kaip 30 minučių po to, kai amerikiečių ir afganų kariškiams buvo pranešta, kad ligoninė atakuojama.

„Visos konflikto šalys, įskaitant (šalis) Kabule ir Vašingtone, buvo aiškiai informuotos apie tikslią MSF objektų vietą (GPS koordinatės)“, – priduriama pareiškime.

MSF nurodė, kad per antskrydį buvo smogta pagrindiniam ligoninės pastatui, kuriame buvo intensyviosios slaugos skyrius ir priimamieji. Aplinkiniai pastatai nenukentėjo.

NATO pripažino, kad JAV pajėgos galėjo smogti MSF, kuri ilgą laiką gydė karo sužeistuosius, priklausančius visoms konflikto šalims.

„Šis smūgis galėjo sukelti šalutinę žalą netoliese esančiam medicininiam objektui. Šis incidentas yra tiriamas“, – sakoma NATO pareiškime.

Incidentas vėl privertė susirūpinti dėl JAV smūgių iš oro naudojimo Afganistane – itin ginčijamo klausimo per 14 metų trunkančią kampaniją prieš Talibano sukilėlius.

JT žmogaus teisių komisaras Zeidas Ra'adas al Husseinas (Zeidas Raadas Huseinas) paragino atlikti nuodugnų ir skaidrų tyrimą, ir pažymėjo, kad „smūgis iš oro ligoninei gali prilygti karo nusikaltimui“.

„Šis įvykis yra absoliučiai tragiškas, neatleistinas ir galbūt net nusikalstamas“, – sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mizantropas

mizantropas portretas
cituoju "MSF pareiškė, kad ligoninės bombardavimas prilygsta karo nusikaltimui", o kur pasaulio galingieji, įskaitant JT, buvo, kai ruskiai užgrobė Gruzijos dalį, aneksavo Krymą, užgrobė Ukrainos dalį ir išžudė tikrai daugiau nei 22 ukrainiečius, numušė civilinį lėktuvą su šimtais keleivių? ar tai ne karo nusikaltimai? Ko dabar klykiat? Ar matot kažkokius skirtumus? JAV galėjo apsirikti, jiems galėjo tyčia nurodyti šiuos taikinius, bet ruskiai juk neapsiriko. Taigi, pasaulio reakcija yra skirtinga į vienodus dalykus.

Opa

Opa  portretas
Gaidžio balsas į dangų neina,supratai veiloke.

Apgailėtinai atrodo

Apgailėtinai atrodo portretas
jankių marionetės, bijo pasmerkti jankių nusikalstoas veikas Afganistane, Sirijoje, Libijoje ir Irake. Juk "Dievukų" kritikuoti bei smerkti draudžiama.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių