Quantcast

Jordanija sutinka paleisti kalinamą džihadistę mainais į pagrobtą pilotą

  • Teksto dydis:

Jordanija nusiteikusi paleisti iš kalėjimo vieną irakietę džihadistę ir iškeisti ją į jordanietį karo lakūną, pagrobtą džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“, kuri pagrasino nužudyti šį lakūną ir japonų žurnalistą, trečiadienį pranešė valstybinė televizija.

Toks pranešimas pasirodė po įkaitų tėvų maldavimų palikti įkaitus gyvus, vis labiau artėjant džihadistų terminui dėl mirtininke sprogdintoja pasiryžusios tapti moters paleidimo.

„Jordanija pasiruošusi paleisti kalinę Sajidą al Rishawi (Sadžidą Rišavi), jeigu jordanietis pilotas bus paleistas nenukentėjęs“, – televizija citavo vyriausybės atstovą.

„Iš pat pradžių Jordanijos pozicija buvo užtikrinti mūsų sūnaus, piloto Muazo al Kasasbeh (Muazo Kasasbe) saugumą“, – nurodoma pranešime.

Tačiau japonas įkaitas Kenji Goto (Kendžis Gotas) jame neminimas.

Antradienį paskelbtame vaizdo pranešime „Islamo valstybė“ pagrasino nužudyti lakūną Muazą al Kasasbeh ir japoną žurnalistą K.Goto, jeigu Amanas per 24 valandas nepaleis S. al Rishawi.

Japonijos vyriausybė nurodė mananti, kad „Islamo valstybės“ terminas baigiasi 14 val. Grinvičo (17 val. Lietuvos) laiku.

Po to, kai savaitgalį buvo paskelbtas „Islamo valstybės“ vaizdo įrašas, kuriame pranešama apie kito japonų įkaito Harunos Yukawa (Harunos Jukavos) nukirsdinimą, Tokijas suskubo prašyti Jordanijos pagalbos.

Japonija į Amaną išsiuntė užsienio reikalų ministro pavaduotoją Yasuhide Nakayama (Jasuhidę Nakajamą) vadovauti įkaitų gelbėjimo komandai.

S.Rishawi nuo 2006 metų laukia mirties bausmės, kuri jai buvo skirta už dalyvavimą organizuojant sprogdinimus Amano viešbutyje, per kuriuos žuvo 60 žmonių.

M.Kassasbeh buvo sučiuptas gruodžio 24 dieną, kai sudužo misijoje prieš džihadistus šiaurinėje Sirijoje dalyvavęs jo naikintuvas „F-16“.

Jordanijos pareigūnai sakė, kad „Islamo valstybės“ vaizdo įraše grasinama atimti M.Kassabeh gyvybę, o K.Goto siūloma paleisti mainais už S.Rishawi.

„BET KOKIA KAINA“

Jordanija yra tarp arabų ir Vakarų šalių, prisidėjusių prie JAV vadovaujamų aviacijos smūgių prieš „Islamo valstybę“, kuri užėmė didžiules teritorijas Sirijoje ir kaimyniniame Irake.

Piloto tėvas Safi Kassasbeh (Safis Kasabė) maldavo Jordanijos vyriausybės „bet kokia kaina“ išgelbėti jo sūnų, o K.Goto motina paprašė Tokijo „išsaugoti Kenji gyvybę“.

Japonijos ministras pirmininkas Shinzo Abe (Šindzas Abė) anksčiau išreiškė pasipiktinimą dėl kovotojų paskelbto 24 valandų termino.

„Tai visiškai nepakenčiamas veiksmas – mes smarkiai pasipiktinę. Mes tai griežtai smerkiame, – sakė Sh.Abe žurnalistmas. – Padėtis įtempta, bet mūsų pozicija lieka nepakitusi – siekiame Jordanijos vyriausybės pagalbos, kad ponas Goto būtų kuo greičiau paleistas.“

K.Goto motina, Junko Ishido (Junko Išido), trečiadienį apsilankė parlamente, tačiau su premjeru susitikti jai nepavyko. Nepatekusi pas Sh.Abe moteris per žiniasklaidą išplatino savo prašymą išgelbėti jos sūnaus gyvybę.

„Ministre pirmininke Shinzo Abe, – kreipėsi motina. – Prašau ir toliau dėti visokeriopas pastangas iki paskutinės minutės derantis su Jordanijos vyriausybe. Liko jau nedaug laiko“.

Tėvų sielvartą galima buvo pajusti ir Jordanijoje, kur M.Kassasbeh tėvas ir kelios dešimtys karakų genties, kuriai priklauso šeima, atstovų antradienio vakarą surengė demonstraciją prie vyriausybės pastato Amane.

Jie laikė plakatą su įkaito atvaizdu ir užrašu „Mes visi esame Muazas“.

„Turime tik vieną prašymą – bet kokia kaina sugrąžinti Muazą“, – sakė S.Kassabeh, kurį citavo vietos žiniasklaida.

GERBIAMAS KARO REPORTERIS

Iš pradžių 200 mln. JAV dolerių išpirkos už H.Yukawa ir K. Goto paleidimą prašiusi dideles teritorijas Sirijos ir Irako kontroliuojanti islamistų grupuotė pakeitė taktiką ir vėliau pareikalavo išlaisvinti S.Rishawi.

Paskutiniame vaizdo įraše K.Goto, gerbiamas karo reporteris, nufilmuotas laikantis M.Kassebeh nuotrauką, o balsas už kadro, kaip manoma japonų įkaito, perspėjo, kad Jordanija daro kliūčių jo paleidimui.

Tačiau manoma, kad bet kokiam siūlymui apsikeisti įkaitais priešinsis Jungtinės Valstijos.

Paklausta apie pastaruosius įvykius JAV valstybės departamento atstovė Jen Psaki (Džen Psaki) anksčiau šią savaitę pareiškė, kad mainai kaliniais prilygtų išpirkos sumokėjimui.

Anksčiau grupuotė „Islamo valstybė“ nukirsdino du JAV reporterius, amerikietį pagalbos darbuotoją ir du humanitarinės pagalbos darbuotojus britus. Grupuotė taip pat yra atsakinga už daugybę žiaurių nusikaltimų, įskaitant masines egzekucijas, tačiau H.Yukawa buvo pirmas grupuotės taikiniu tapęs japonas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių