Quantcast

JAV zoologijos sodas teisina sprendimą nušauti gorilą, kad išgelbėtų vaiką

  • Teksto dydis:

Vieno Ohajo valstijos zoologijos sodo direktorius pirmadienį teisino sprendimą nušauti retos rūšies gorilą, kai ši pradėjo tampyti mažą vaiką, įkritusį į žmogbeždžionių aptvarą per šiurpų incidentą, užfiksuotą viename vaizdo įraše.

17-metis lygumų gorilų patinas, vardu Harambe (Harambė), buvo nušautas šeštadienį, kai vienas keturmetis įlindo pro užtvarą ir įkrito į aptvarą juosiantį 4,5 metrų gylio griovį Sinsinačio zoologijos sode..

Vaizdo įraše matoma, kaip tas stambus gyvūnas tempia berniuką per negiliai vandens pripildytą griovį, klykiant pašiurpusiems lankytojams. Vienu metu Harambe sustojo ir atrodė laikantis vaiką už rankos.

Zoologijos sodo pareigūnai sakė sielvartaujantys dėl Harambe žūties, bet aiškino turėję skubiai priimti sprendimą, kad išgelbėtų berniuką.

„Mums sprendimas šauti nebuvo lengvas. Tačiau vaiko gyvybei buvo iškilęs pavojus, o žmonės, kurie dėl to kelia klausimų, vaizduoja ekspertus po laiko arba spėlioja, kaip būtų galėję nutikti, nesupranta, kad negalima rizikuoti, kai kalba eina apie žilanugarį gorilos patiną“, – zoologijos sodo direktorius Thane'as Maynardas (Teinas Meinardas) sakė žurnalistams.

Jis aiškino, kad didžiulė gorila yra maždaug šešiskart stipresnė už žmogų. Be to, Harambe buvo sutrikęs ir suirzęs dėl sąmyšio, kilusio per 10 minučių po to, kai berniukas įkrito į griovį.

„Tai gyvūnas, (kuris) viena letena gali paimti kokoso riešutą ir jį sutraiškyti – esu tai matęs“, – pabrėžė direktorius.

Zoologijos sodo pareigūnai nurodė, kad 190 kg sveriantį gyvūną užmigdyti nebuvo galimybės, nes migdomoji strėlytė galėjo dar labiau suerzinti susijaudinusią gorilą ir paskatinti agresijos protrūkį, prieš suveikiant preparatui.

Berniukas po to incidento buvo išvežtas į ligoninę, bet tą pačią dieną išrašytas.

Pasak Th.Maynardo, Sinsinačio zoologijos sodas, kurį per metus aplanko apie 1,6 mln. žmonių, yra saugus, bet šiuo metu svarstoma, kaip būtų galima užtikrinti dar didesnį žmonių saugumą.

Klausimai dėl užtvaros

Nors bendrai pripažįsta, kad zoologijos sodo darbuotojai neturėjo daug galimybių, kritikai užsipuolė zoologijos sodą ir vaiko tėvus.

„Aptvarą turėjo juosta antra užtvara, kad taip nenutiktų, – Twitter“ parašė organziacija „People for the Ethical Treatment of Animals“ (PETA). – Ši tragedija yra būtent tai, kodėl PETA ragina šeimas nesilankyti jokiose įstaigose, kuriose gyvūnai demonstruojami kaip daiktai žmonėms pažiopsoti.“

Th.Maynardas sakė, kad užtvara atitinka visus standartus, bet zoologijos sodas vis tiek iš naujo vertins visus savo aptvarus.

Berniuko vardas neskelbiamas, bet jo šeima paskelbė pareiškimą JAV žiniasklaidai, kuriame reiškia „nuoširdžią padėką“ zoologijos sodui.

„Žinome, kad jiems tai buvo labai sunkus sprendimas ir kad jie sielojasi netekę savo gorilos“, – sakoma pareiškime.

„Facebook“ buvo sukurtas puslapis pavadinimu „Justice for Harambe“ („Teisingumas Harambe“), buvo renkami parašai po peticijomis, o kitame interneto puslapyje raginama dalyvauti proteste tame zoologijos sode birželio 5 dieną.

Gyvūnų mylėtojai taip pat piktinasi tuo, kad vaikas nuslydo į aptvarą.

Iki pirmadienio popietės tinklapyje change.org buvo sukurta mažiausiai 15 peticijų, kuriomis reikalaujama teisingumo dėl gyvūno nužudymo.

Berniuko motina „tinkamai jo neprižiūrėjo“ ir dėl to „jos vaikas įkrito į gorilų aptvarą Sinsinačio zoologijos sode, todėl nekaltas gyvas padaras buvo numarintas“, rašoma vienoje peticijoje.

Kim O'Connor (Kim O'Konor), kuri matė, kaip berniukas įkrito, televizijai WLWT-TV pasakojo, kad girdėjo, kaip vaikas sakė norintis šokti į vandenį su gorilomis. Pasak jos, berniuko motina buvo su keliais kitais mažais vaikais ir pasakė jam „ne“.

Sinsinačio policijos atstovas sakė, kad nesvarstoma galimybė pateikti kaltinimus. Šeimos atstovė pirmadienį sakė, kad jie neplanuoja komentuoti.

Kiti kritikai paragino pastatyti paminklą Harambe ir boikotuoti minimą zoologijos sodą.

Harambe į Sinsinatį buvo atsiųstas mažiau nei prieš dvejus metus, viliantis, kad jis poruosis su tenykštėmis patelėmis. Th.Maynardas sakė, kad zoologijos sodas turi Harambe spermos, kuri buvo paimta tyrimams ir galimam panaudojimui reprodukcijai ateityje.

Gorilų populiacijos smarkiai sumažėjo dėl nepaliaujamo jų buveinių naikinimo. Laukinėje gamtoje jų yra likę mažiau nei 175 tūkstančiai.

Gegužės 21 dieną vienas nusižudyti norėjęs vyras įšoko į liūtų aptvarą zoologijos sode Čilės sostinėje Santjage.

Sodo darbuotojai nušovė du liūtus, kad išgelbėtų vyrą, kurį žvėrys draskė.


Šiame straipsnyje: JAVZoologijos sodasgorilavaikas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kranas

Kranas portretas
Aš esu gorila

Anonimas

Anonimas portretas
Is kur zmones taip nudebilejo jiems kazkokia sikbezdzione yra svarbiau uz 4 metu berniuka tokius gyvunu myletojus reiktu pacius imest i gorilu uztvara tegul traisko juos.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių