Quantcast

JAV perspėja: ebolos viruso epidemija gali išplisti kaip miško gaisras

  • Teksto dydis:

Mirtinas Ebolos virusas gali išplisti kaip miško gaisras, pirmadienį pareiškė JAV sveikatos apsaugos institucijos, perspėdamos vykstančius į Vakarų Afriką žmones imtis papildomų atsargumo priemonių, vystantis visų laikų didžiausiam šios ligos protrūkiui.

Nuo šių metų kovo Gvinėjoje, Liberijoje ir Siera Leonėje buvo užfiksuotas 1 201 užsikrėtimo Ebolos virusu atvejis, o 672 pacientai mirė, nurodė JAV ligų kontrolės ir prevencijos centrai (CDC).

Du amerikiečiai – gydytojas ir sveikatos apsaugos darbuotojas – Liberijos sostinėje Monrovijoje užsikrėtė šiuo virusu, sukeliančius karštinę, sąnarių skausmą, vėmimą, viduriavimą ir vidaus organų kraujavimą, kuris dažnai būna mirtinas.

„Tikimybė, kad šis protrūkis išplis už Vakarų Afrikos ribų, labai maža“, – pripažino CDC Nacionalinio plintančių ir gyvūnų pernešamų užkrečiamųjų ligų centro direktoriaus pavaduotojas Stephanas Monroe (Stivenas Monro).

Tačiau jis pridūrė, kad „padėtis sparčiai kinta“, o CDC privalo „būti pasiruošę labai menkai tikimybei“, kad koks nors užsikrėtęs keliautojas gali užnešti šią ligą į Jungtines Valstijas.

CDC paskelbė 2-ojo lygio parengtį, kuri yra vienu lygiu žemesnė negu raginimas susilaikyti nuo nebūtinų kelionių į pavojingą regioną. Šiuo metu keliautojai perspėjami vengti kontakto su užsikrėtusių žmonių krauju ir kūno skysčiais Ebolos viruso protrūkio apimtose šalyse.

Pagrindinės užsikrėtimo Ebolos virusu gydymo įstaigose priežastys buvo injekcijos ir kontaktas su sergančiųjų išmatomis, vėmalais ir krauju, nurodė S.Monroe.

„Baiminamasi, kad šis protrūkis gali pakartotinai įsiplieksti, panašiai kaip miško gaisras, įžiebiamas kibirkščių nuo vieno medžio“, – aiškino jis.

„Aišku, kad būtent tai įvyko Liberijoje“, – pridūrė pareigūnas, pažymėjęs, kad toje šalyje 21 dieną buvo neužfiksuota naujų užsikrėtimo atvejų, tačiau galiausiai Ebolos virusas vėl pasireiškė.

Užsikrėtusiųjų Ebolos virusu mirtingumas gali siekti 90 proc., nors šiuo metu jis buvo apie 60 procentų. Šis faktas rodo, kad apsaugos priemonės yra veiksmingos, aiškino CDC.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių