Quantcast

Reunjono pakrantėje greta lėktuvo nuolaužų pastebėta lagamino atplaiša

  • Teksto dydis:

Prancūzijai priklausančioje Reunjono saloje netoli anksčiau rastos lėktuvo nuolaužos, sukėlusios kalbas, kad jos gali būti iš pernai dingusio Malaizijos lėktuvo MH370, ketvirtadienį pastebėtas kažkokio lagamino gabalas.

„Tas lagamino gabalas buvo ten ir vakar, bet niekas į jį neatkreipė dėmesio“, – sakė Johnny Begue'as (Džonis Begas), paplūdimio valymo darbų bendrovės narys, radęs ilgą nuolaužą, kuri, manoma, yra lėktuvo sparno dalis.

Rastajame lagamino fragmente matyti užtrauktukas.

„Labai paslaptinga, mane ima drebulys“, – tarė J.Begue'as.

Minėtąjį lagamino gabalą ketvirtadienį paėmė vietinės oro transporto policijos pareigūnas tyrinėjęs lėktuvo nuolaužą.

Malaizijos oro linijų lėktuvas „Boeing 777“ paslaptingai dingo pernai kovo 8 dieną, staiga paslaptingai pakeitęs kursą. Juo iš Kvala Lumpūro į Pekiną skrido 239 žmonės, daugiausiai Kinijos piliečiai.

Lėktuvo nuolauža, rasta Indijos vandenyno saloje Reunjone veikiausiai yra iš (keleivinio lainerio) „Boeing 777“, ketvirtadienį pareiškė Malaizijos premjeras Najibas Razakas (Nadžibas Razakas), kuris dar pridūrė, kad „dar reikia patikrinti, ar ji yra iš skrydžio MH370“.

Jis dar sakė, kad Prancūzijai priklausančioje Reunjono saloje rasta sparno dalis bus išsiųsta tyrimams į Tulūzą Prancūzijoje.

Malaizijos premjeras: nuolauža „veikiausiai“ yra „Boeing 777“ dalis

Lėktuvo nuolauža, rasta Indijos vandenyno saloje Reunjone „veikiausiai yra iš (keleivinio lainerio) „Boeing 777“, ketvirtadienį pareiškė Malaizijos premjeras Najibas Razakas (Nadžibas Razakas), stiprėjant spėlionėms, kad ta detalė galbūt yra pernai kovą dingusio oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH370 lėktuvo.

„Pirminiai pranešimai leidžia manyti, kad ta nuolauža veikiausiai yra iš „Boeing 777“, bet dar turime patikrinti, ar ji iš reiso MH370“, – sakoma Najibo Rasako feisbuko pranešime.

Jūros moliuskais apaugusi sparno dalis, išplauta bangų į salos krantą Indijos vandenyno vakaruose, gali būti pirmasis pernai kovą dingusio oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH370 lėktuvo pėdsakas, taip pat ir tragiškas bet galiausiai svarus raktas vienai painiausių ir brangiausių aviacijos paslapčių atskleisti.

Malaizijos premjeras sakė, kad Prancūzijai priklausančioje Reunjono saloje rastos nuolaužos bus išsiųstos tyrimams į Tulūzą Prancūzijoje.

„Anksčiau jau būta daugybė klaidingų pranešimų, bet savo mylimų artimųjų netekusių ir patyrusių tokią širdį gniaužiančią nežinomybę giminių labui aš meldžiuosi, kad sužinotume tiesą, kad jie galėtų nusiraminti“, – parašė N.Razakas savo tinklaraštyje.

Jis pažadėjo bet kokią gautą naują informaciją skelbti viešai.

Neatmetamos jokios teorijos, sako pareigūnai

rancūzijos užjūrio teritorijos Reunjono pareigūnai ketvirtadienį sakė, kad šioje Indijos vandenyno saloje rasta mįslinga lėktuvo nuolauža dar nėra atpažinta, bet neatmestina, kad ji yra keleivinio lainerio „Boeing 777“ dalis.

Vietos valdžios pareigūnų pranešime sakoma, kad Prancūzijos civilinės aviacijos tyrimų agentūra BEA buvo paprašyta koordinuoti tarptautinį tyrimą dėl tos nuolaužos, kuri pakurstė viltis, jog ji padės išaiškinti oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH370 lėktuvo dingimo mįslę.

Dviejų metrų ilgio nuolauža, kuri veikiausiai yra sparno elementas, buvo rasta trečiadienį žmonių, tvarkiusių vieną paplūdimį.

Šis radinys pakurstė viltis Malaizijoje ir visame pasaulyje, kad galbūt pavyks priartėti prie atsakymo, sprendžiant vieną didžiausių mįslių aviacijos istorijoje. Kita vertus, pareigūnai ir „Malaysia Airlines“ ragino nedaryti skubotų išvadų.

Prancūzijos, Malaizijos ir Australijos pareigūnai pradėjo aiškintis to objekto kilmę. Malaizija informavo savo ekspertų komandą į tą salą pasiųsianti ketvirtadienį.

„Kad ir kokia nuolauža yra rasta, ją reikia patikrinti, kad galėtume patvirtinti, ar ji priklauso MH370“, – susisiekimo ministras Liowas Tiongas Lai (Liovas Tiongas Lai) sakė žurnalistams Niujorke, pridūręs, kad tikisi sulaukti atsakymo „kiek įmanoma greičiau“.

Susisiekimo viceministras Abdul Azizas Kaprawi (Abdul Azizas Kapravis) sakė, kad ekspertų grupę sudarys Malaizijos civilinės aviacijos departamento ir „Malaysia Airlines“ pareigūnai, prie kurių prisidės JAV bendrovės „Boeing“, dingusio lainerio „Boeing 777-200“ gamintojos, atstovai.

„Tikimės, kad per dvi dienas sugebėsime baigti patikrinimą“, – pažymėjo Abdul Azizas Kaprawi.

MH370 reiso lėktuvas, praeitų metų kovo 8 dieną skridęs iš Kvala Lumpūro į šiaurėje esantį Pekiną virš Pietų Kinijos jūros, mįslingai nukrypo nuo kurso ir veikiausiai pasuko į Indijos vandenyno pietinę dalį. Laineryje buvo 239 žmonės.

Pareigūnai, dalyvavę Australijos vadovaujamose paieškose, įsitikinę, kad laineris skrido virš Indijos vandenyno pietinės dalies ir ten nukrito.

Tačiau iki šiol nebuvo rasta jokių fizinių katastrofos įrodymų, nors Malaizijos institucijos sausį paskelbė, kad visi tame lėktuve buvęs žmonės laikomi žuvusiais.

Vienas liudininkas Reunjono saloje sakė, kad rastoji nuolauža buvo „pasidengusi kriauklelėmis“, o tai rodo, kad ji ilgą laiką buvo vandenyje.

Aviacijos saugumo ekspertas Xavier Tytelmanas (Ksavjė Titelmanas) sakė vietos žiniasklaidai, kad iš to objekto nuotraukų galima įžvelgti „neįtikėtinų panašumų“ su „Boeing 777“ sparno detale, vadinama flaperonu.

Tačiau optimizmą mažina faktas, kad tame regione anksčiau sudužo keli kiti lėktuvai – tarp jų oro bendrovės „South African Airways“ laineris „Boeing 747“, kuris nukrito į vandenyną netoli Mauricijaus salos 1987 metais. Tąsyk žuvo visi 159 tuo laineriu skridę žmonės.

„Malaysia Airlines“ pranešime sakoma: „Šiuo metu oro bendrovei būtų per anksti spėlioti dėl to flaperono kilmės.“

Per Australijos vadovaujamas paieškas buvo išnaršyta daugiau negu 50 tūkst. kv. km vandenyno dugno – apie 60 proc. paieškų zonos Indijos vandenyne, kuri buvo nustatyta remiantis palydovų pagautais MH370 lėktuvo signalais.

Tačiau paieškų laivai, velkantys modernias sonarų sistemas, iki šiol nerado jokių to orlaivio pėdsakų.

Reunjono nuo teritorijos, kuri yra laikoma labiausiai tikėtina lainerio sudužimo vieta, skiria maždaug 4 000 km. Okeanografai ir kiti ekspertai, dalyvaujantys diskusijose internete, aiškina, kad vandenyno srovės galėjo nunešti nuolaužą į tą salą.

Supykę dingusiųjų giminaičiai kaltino Malaizijos vyriausybę nekompetencija, slapumu ir nejautriu elgesiu su artimaisiais. Daugelis jų kėlė klausimų, kodėl paieškos yra sutelktos Indijos vandenyno pietuose.

Artimieji sakė mėginantys valdyti savo emocijas, kol bus baigtas naujojo radinio patikrinimas.

„Mūsų jausmai prieštaringi. Jeigu tai tiesa – bent jau žinosiu, kad galiu nusiraminti ir suteikti tinkamą atsisveikinimą su savo vyru. Tačiau kai kurie iš mūsų tebeturi vilties, kad jie kažkur likę gyvi“, – sakė Jacquita Gonzales (Chakita Gonsales).

Spėliojant dėl lėktuvo dingimo priežasčių dažniausiai buvo keliamos prielaidos, kad įvyko koks nors mechaninis arba struktūrinis lėktuvo gedimas, kad buvo įvykdytas lainerio užgrobimas arba teroro išpuolis, arba kad jo pilotas pradėjo elgtis neprognozuojamai..

Vis dėlto nebuvo rasta jokių pakankamai įrodymų kuriam nors scenarijui pagrįsti, o ši nežinia kurstė sąmokslo teorijas. Įvairios versijos buvo aptarinėjamos knygose, dokumentiniuose filmuose ir aktyviose interneto diskusijose.

Kai kurie spėliojo, kad lėktuvas galėjo būti nukreiptas skristi į Kazachstaną arba jį mėginta panaudoti kaip „skraidančią bombą“ atakuoti JAV kariniams objektams Diego Garsijos atole, bet jis buvo numuštas amerikiečių. Jungtinės Valstijos tokią prielaidą paneigė.

JAV pareigūnas: rasta sparo nuolauža atitinka dingusį lainerį

Tyrėjai įsitikinę, kad Indijos vandenyne rasta nuolauža yra lėktuvo sparno dalis, būdinga tik laineriui „Boeing 777“ – to paties modelio orlaiviui, kaip ir praeitais metais dingęs oro bendrovės „Malaysia Airlines“ lėktuvas, trečiadienį nurodė vienas JAV pareigūnas.

Skrydžių saugumo tyrėjai, tarp jų vienas bendrovės „Boeing“ atstovas, atpažino tą detalę, rastą netoli Prancūzijai priklausančios Reunjono salos Indijos vandenyno Vakaruose. Nustatyta, kad tai „Boeing 777“ flaperonas – horizontalioji valdymo plokštuma, esanti sparno užpakalinėje dalyje, sakė JAV pareigūnas.

Jeigu bus patvirtinta, kad rasta būtent ta detalė, ir žinant, kad nėra jokio kito dingusio „Boeing 777“, būtų beveik neabejotinai patvirtinta, kad ta nuolauža yra pernai kovo 8-ąją dingusio MH370 reiso lėktuvo dalis. Tame laineryje, skridusiame iš Kvala Lumpūro į Pekiną, buvo 239 žmonės.

Tokiu atveju taip pat būtų patvirtinta pagrindinė teorija, pagrįsta iš palydovų gautais duomenimis, kad lėktuvas pasuko į pietus, Indijos vandenyno link, kai dingo iš radarų ekranų. Tuo pačiu būtų paneigtos kitos teorijos, kad užgrobtas laineris skrido į šiaurę arba kur nors nusileido.

Rastoji nuolauža tyrėjams gali suteikti užuominų, kaip sudužo lėktuvas. Kol kas neaišku, ar ji padės paieškų komandoms tiksliai nustatyti lainerio sudužimo vietą, nes nuo lainerio dingimo praėjo daug laiko, o tą nuolaužą galėjo nešioti įvairiomis kryptimis tekančios srovės Indijos vandenyno pietuose.

Jeigu ta nuolauža tikrai priklauso MH370 laineriui, ji bus pirmasis aptiktas to dingusio orlaivio pėdsakas. Didžiulio masto tarptautinės paieškos Indijos vandenyno pietuose, Pietų Kinijos jūroje ir Tailando įlankoje iki šiol nedavė jokių rezultatų.

Malaizija išsiuntė tyrėjų grupę

Malaizija nusiuntė ekspertų komandą patikrinti, ar lėktuvo nuolauža, išplauta į vienos Indijos vandenyno salos pakrantę, gali būti dingusio aviacijos bendrovės „Malaysia Airlines“ orlaivio, skridusio reisu MH370, trečiadienį pranešė šalies Susisiekimo ministerija.

Į prancūzų Reunjono salos pakrantę išplauta paslaptinga orlaivio nuolauža iš karto pakurstė spėliones, jog tai gali būti dingusio orlaivio dalis.

„Visas aptiktas nuolaužas būtina nuodugniai patikrinti, kad galėtume patvirtinti, ar jos yra reisu MH370 skridusio lėktuvo“, - sakė susisiekimo ministras Liow Tiong Lai (Liao Džonglai) žurnalistams Niujorke.

„Todėl išsiuntėme ekspertų grupę atlikti tyrimo ir tikimės, kad galėsime identifikuoti nuolaužas kiek įmanoma greičiau“, - pridūrė ministras po Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos debatų apie kitą Malaizijos lėktuvą, kuris buvo numuštas virš Ukrainos.

Dviejų metrų ilgio nuolaužą, kuri gali būti lėktuvo sparno dalis, aptiko paplūdimį tvarkę žmonės.

Prancūzijos oro transporto pareigūnai pradėjo tyrimą, siekdami išsiaiškinti, kokia tai nuolauža.

Reisu MH370 skridęs orlaivis paslaptingai dingo pernai kovą. Laineris, skraidinęs 239 žmones, daugiausiai Kinijos piliečius, dingo pakeliui iš Kvala Lumpūro į Pekiną.

Iki šiol neaptikta jokių lėktuvo pėdsakų. Malaizijos valdžia sausį paskelbė, kad visi orlaiviu skridę žmonės laikomi žuvusiais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių