Quantcast

JAV aviacija numetė ginklų kurdų kovotojams Sirijoje nesinaudodama Turkijos oro erdve

  • Teksto dydis:

JAV aviacija numetė ginklų kurdų kovotojams Sirijoje nesinaudodama Turkijos oro erdve, sako Ankara

Turkijos oro erdvė nebuvo naudojama JAV aviacijos, kai Sirijos pasienio miestą Kobanę ginantiems kurdų kovotojams buvo numesta ginklų, šaudmenų ir kitokių atsargų, pirmadienį pranešė vienas Turkijos URM pareigūnas.

Kobanė jau ilgiau negu mėnesį yra apsupta ir šturmuojama džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS), o Turkija iki šiol nesutikdavo patenkinti kurdų prašymų leisti gabenti ginklus miesto gynėjams per jos teritoriją.

JAV pareigūnai sekmadienį nurodė, kad Kobanės gynėjams buvo numesta medicinos atsargų ir ginklų, kuriuos pasiuntė Kurdų regiono vyriausybė (KRG) Irake.

Nesuteikti pagalbos – neatsakinga

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris) pareiškė, kad prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) administracija nusprendė numesti iš oro ginklų ir šaudmenų „narsiems“ kurdų kovotojams, ginantiems Sirijos pasienio miestą Kobanę nuo džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) ekstremistų, nes jų nepalaikyti būtų „neatsakinga“ ir „morališkai labai sunku“.

Pirmadienį kalbėdamas Indonezijos sostinėje, J.Kerry sakė žurnalistams, kad JAV administracija supranta savo sąjungininkės Turkijos abejones dėl pasiūlymų aprūpinti kurdų kovotojus, susijusius su kurdų separatistų judėjimu, prieš kurį Ankara yra griežtai nusistačiusi.

Tačiau susiklosčius dabartinei padėčiai apsiaustame Kobanės mieste, Vašingtonas pripažino, kad absoliučiai būtina suteikti pagalbą jo gynėjams „krizės momentu“, pridūrė JAV diplomatijos vadovas.

J.Kerry sakė, kad aprūpinimas iš oro veikiausiai bus laikina priemonė ir kad JAV prašė Turkijos leisti kurdų kovotojams iš Irako atvykti į Kobanę padėti savo tautiečiams.

Pasiekė didelė siunta

Didelis kiekis šaudmenų ir ginklų pasiekė Kobanę, pirmadienį pranešė šį Sirijos miestą nuo džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) kovotojų puolimo ginančių kurdų pajėgų atstovas Polatas Canas (Polatas Kanas).

JAV ginkluotųjų pajėgų Centrinis štabas anksčiau paskelbė, kad JAV karinis transporto lėktuvas sekmadienio vakarą numetė ginklų, šaudmenų ir medicinos atsargų kurdų pajėgoms, kovojančioms su IS džihadistais prie to Sirijos miesto, esančio prie sienos su Turkija.

Prieš pranešdamas, jog šaudmenys ir ginklai pasiekė miestą, kurdų pajėgų atstovas socialiniame tinkle „Twitter“ perspėjo, kad netrukus paskelbs „gerų žinių“.

Turkija padeda kurdų kovotojams 

Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu (Mevliutas Čavušohlu) pirmadienį pareiškė, kad jo šalis padeda Irako kurdų sukarintų pajėgų nariams (pešmergams) pasiekti Kobanės miestą Sirijoje, kur jie kartu su vietos kurdais stengiasi atremti atakuojančius grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) džihadistus.

Tačiau ministras taip ir nepasakė, kad Ankara palaiko Jungtinių Valstijų sprendimą ginklais aprūpinti Turkijos pasienyje esančio miesto gynėjus, numetant ginklus iš oro.
„Islamo valstybės“ kovotojai jau mėnesį tęsia Kobanės apsiaustį, o jų puolimą sulaiko tik intensyvūs JAV vadovaujamos koalicijos aviacijos smūgiai į džihadistų pozicijas.

Jungtinės Valstijos anksčiau pranešė sekmadienį Sirijos kurdų kovotojams Kobanėje numetusios medicinos priemonių, ginklų ir šaudmenų, kuriuos perdavė Kurdistano regioninė vyriausybė Irake.

Ankara patiria vis didesnį tarptautinį spaudimą prisidėti ne tik humanitarine pagalba nuo smurto bėgantiems pabėgėliams, tačiau iki šiol Turkija atsisako siųsti savo kariuomenę arba leisti, kad ginklų Kobanės gynėjams tiekimas vyktų per jos teritoriją.

Turkijos valdžia labai įtariai vertina Kobanę ginančius kurdus dėl jų ryšių su Kurdistano darbininkų partijos (PKK) kovotojais. Turkija yra uždraudusi PKK kaip teroristinę organizaciją, kuri dešimtmečius veda ginkluotą kovą už kurdų savivaldą šalies pietryčiuose.

„Mes palengviname pešmergų pajėgų patekimą į Kobanę, kad jos suteiktų pastiprinimą. Mūsų derybos šiuo klausimu tęsiasi“, – sakė M.Cavusoglu spaudos konferencijoje pirmadienį.

Pasak jo, Turkija nenori, kad Kobanė atitektų „Islamo valstybės“ kovotojams ir „intensyviai bendradarbiauja su tarptautine koalicija dėl Kobanės“.

Siunta labai padės

JAV aviacijos numesta ginklų siunta „labai padės“ kurdų pajėgoms, kovojančioms su judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) džihadistais, mėginančiais užimti Sirijos miestą Kobanę, pirmadienį pranešė vietos kurdų pajėgų atstovas.

Liaudies gynybos dalinių (YPG) atstovas Reduras Xelilas (Reduras Kselilas) patvirtino, kad tie ginklai buvo gauti ir kad jie „labai padės“ bei padarys „teigiamą poveikį karinėse operacijose prieš „Daesh“ (IS)“.

Numetė iš oro

Amerikos kariuomenė pirmąkart numetė iš oro ginklų, šaudmenų ir medicinos atsargų Sirijos kurdams prie jų ginamo Kobanės miesto, sekmadienį pranešė JAV Centrinis štabas (CENTCOM), o šis žingsnis veikiausiai supykdys sąjungininkę Turkiją.

Vienas krovininis lėktuvas C-130 numetė kelias atsargų siuntas, kurias skyrė kurdų institucijos Irake.
Tos atsargos „turėtų leisti toliau priešintis ISIL mėginimams užimti Kobanę“, – sakoma CENTCOM pranešime, kuriame turimi omenyje judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) džihadistai.

JAV ir jų sąjungininkės Vakarų šalys spaudė Turkiją imtis labiau tiesioginio vaidmens kovoje su IS džihadistais Kobanėje, tačiau Ankara nelinkusi apginkluoti kurdų ir imtis karinių veiksmų prieš kovotojus, baiminamasi, kad jos istoriniai priešai taps grėsminga karine jėga prie Turkijos sienų.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) anksčiau atmetė raginimus, kad jo šalis apginkluotų pagrindinę kurdų partiją Sirijoje, sakydamas, kad ji yra teroristinė organizacija, susijusi su Kurdistano darbininkų partija (PKK) – už įstatymo ribų paskelbtu judėjimu, kuris 30 metų kovojo dėl autonomijos pietryčių Turkijoje.

Tačiau R.T.Erdoganas, kalbėdamasis telefonu su JAV prezidentu Baracku Obama (Baraku Obama), pažadėjo „stiprinti bendradarbiavimą“ prieš IS Sirijoje.

Amerikos vadovaujamos koalicijos lėktuvai šeštadienį ir sekmadienį surengė 11 antskrydžių netoli Kobanės, nurodė CENTCOM. Šie smūgiai padėjo kurdų kovotojams atremti naują mėginimą atkirsti jų aprūpinimo kelius iš Turkijos.

JAV pajėgos iki šiol vien Kobanėje įvykdė daugiau negu 135 smūgius iš oro prieš IS.

„Kartu su tebesitęsiančiu pasipriešinimu ISIL ant žemės, esama ženklų, kad tie smūgiai sulėtino ISIL puolimą prieš tą miestą, nukovė šimtus jų kovotojų ir sunaikino arba apgadino daug ISIL kovinės technikos vienetų bei kovos pozicijų“, – informavo CENTCOM.

„Tačiau saugumo padėtis Kobanėje išlieka trapi, nes ISIL toliau kelia pavojų miestui, o kurdų pajėgos toliau priešinasi“, – pridūrė Centrinis štabas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių