Quantcast

Izraelis: „Hizbollah“ sumokės visą kainą už pražūtingą išpuolį

  • Teksto dydis:

Izraelis: „Hizbollah“ sumokės visą kainą už pražūtingą išpuolį
Madžidija, Libanas, sausio 29 d. (AFP-BNS). Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) perspėjo, kad Libano šiitų sukarintam judėjimui „Hizbollah“ teks sumokėti „visą kainą“ už trečiadienį įvykdytą ataką, kuri nusinešė dviejų žydų karių gyvybes ir padidino susirūpinimą dėl galinčio kilti naujo karo.

Po tos atakos vienas Ispanijos taikdarys, dalyvavęs Jungtinių Tautų (JT) misijoje, žuvo per artilerijos susišaudymą tarp Izraelio ir „Hizbollah“.

Šis „Hizbollah“ ir Izraelio susirėmimas buvo didžiausias nuo 2006 metų, kai tarp žydų valstybės ir šiitų sukarinto judėjimo buvo kilęs mėnesį trukęs karas.

„Atsakingieji už šiandienos ataką sumokės visą kainą“, – sakė B.Netanyahu per trečiadienio vakarą įvykusį susitikimą su Izraelio saugumo vadovais.

Du izraeliečiai kariai žuvo, kai „Hizbollah“ kovotojai paleido prieštankinę raketą į karinių mašinų koloną Izraelio okupuotoje Golano aukštumų dalyje, pranešė armija.

Per tą incidentą dar septyni kariai buvo sužeisti, bet, kaip pranešama, nei vieno iš jų gyvybei pavojus negresia.

Izraelis atsakė į „Hizbollah“ apšaudymą „jungtiniais aviacijos ir antžeminiais smūgiais“ Pietų Libane, nurodė kariškiai.

JT Saugumo Taryba sušaukė skubų posėdį padėčiai aptarti.

Tuo tarpu JAV išreiškė palaikymą Izraeliui ir pasmerkė „Hizbollah“ ataką prieš žydų valstybės karinę koloną, kurią veikiausiai išprovokavo neseniai įvykdytas Izraelio aviacijos smūgis Golano aukštumose, per kurį žuvo keli aukšto rango šiitų judėjimo nariai ir vienas Irano generolas.

„Palaikome Izraelio legitimią teisę į savigyną ir toliau raginame visas šalis gerbti žydrąją liniją tarp Izraelio ir Libano“, – žurnalistams sakė JAV Valstybės departamento atstovė Jen Psaki (Džen Psaki).

ES užsienio reikalų vadovė Federica Mogherini (Federika Mogerini) savo ruožtu paragino „nedelsiant nutraukti kovos veiksmus“.

Izraelio armijos atstovas pulkininkas leitenantas Peteris Lerneris (Pėteris Lėrneris) sakė, kad trečiadienį įvykdyta ataka prieš žydų valstybės pajėgas buvo didžiausia nuo 2006 metų, kai per karą su „Hizbollah“ Libane žuvo per 1,2 tūkst. žmonių, daugiausiai civilių, ir apie 160 izraeliečių, daugiausiai karių.

Izraelis 22 metus, iki 2000-ųjų, laikė užėmęs dalį Libano teritorijos, o abi šalys formaliai tebekariauja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių