Quantcast

„Islamo valstybės“ džihadistai apgadino dar vieną senovinę šventovę Palmyroje

  • Teksto dydis:

Džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) kovotojai Sirijoje sekmadienį susprogdino ir smarkiai apgadino Belo šventyklą Palmyros komplekse, kuris laikomas vienu iš svarbiausių senovės pasaulio paminklų, pranešė aktyvistai.

Ta 2 tūkst. metų senumo šventykla buvo vienas iš statinių, išlikusių senoviniame karavanų mieste Sirijos centriniame regione, kurį IS užgrobė gegužę.

Žinia apie naujausius sugriovimus Palmyroje buvo paskelbta praėjus kelioms dienoms po to, kai IS paskelbė propagandinių nuotraukų, rodančių, kaip kovotojai susprogdina tame komplekse buvusią šventyklą, skirtą finikiečių audrų ir derlių nešančio lietaus dievui Baal Šaminui.

Jungtinių Tautų kultūros agentūra UNESCO, kuri yra paskelbusi Palmyrą pasaulio paveldo objektu, pareiškė, kad Baal Šamino šventyklos sunaikinimas yra karo nusikaltimas.

Anksčiau šį mėnesį artimieji ir įvykių liudininkai nurodė, kad IS kovotojai nupjovė galvą 81 metų Khaledui al Asaadui (Chalidui Asadui) – iškiliam archeologui ir paveldosaugininkui, kuris visą gyvenimą buvo pašventęs Palmyros tyrimams.

Palmyros gyventojas Nasseras al Thaeras (Nasiras Sairas) sakė, kad galingas sprogimas Belo šventykloje driokstelėjo sekmadienį 13 val. 45 min. vietos (ir Lietuvos) laiku.

„Viskas sunaikinta, – liudininkas pasakojo apie sprogdinimo vietą. – Blokai ir kolonos nugriuvę ant žemės.“

32 mūsų eros metais atidaryta šventykla, skirta semitų dievui Belui (Baaliui), buvo gana gerai išsilaikiusi ir kėlė pasididžiavimą daugeliui sirų.

Tos statinių liekanos plytėjo tarp kitų griuvėsių ir kolonadų Palmyroje, kurią sirai su meile vadina „Dykumos nuotaka“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nigga

nigga portretas
patys nato sudziai subombordavo Sirijs, Libija, Iraka tai dabar tegul laiko kardana. Pabegeliai, islamistai o prie taip vadinamu "diktatoriu" visus laike ant lenciugu ten ir buvo tvarka jiem nereik jokiu susiktu demokratiju

Bumas

Bumas portretas
Tuos galvijus prades naikinti ar kaip?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių