Quantcast

„Islamo valstybė“ užėmė 16 Sirijos kaimų netoli sienos su Turkija

  • Teksto dydis:

Džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) kovotojai užėmė 16 kurdų kaimų šiaurės Sirijoje, tęsdami didelio masto puolimą prie sienos su Turkija esančio Ain al Arabo miesto link, ketvirtadienį pranešė vienas kurdų kariškis ir padėtį pilietinio karo krečiamoje šalyje stebinti nevyriausybinė organizacija.

Kurdų ginkluotos struktūros YPG vadas Ocalanas Iso (Ečalanas Isas) sakė naujienų agentūrai „Reuters“, kad IS kovotojai per savo puolimą netoli miesto, kurį kurdai vadina Kobaniu, naudoja sunkiąją ginkluotą, įskaitant tankus.

Tuo tarpu Didžiojoje Britanijoje įsikūrusios organizacijos „Syrian Observatory for Human Rights“ direktorius Rami Abdul Rahmanas (Ramis Abdul Rahmanas) sakė, kad tie kaimai buvo užimti per „Islamo valstybės“ kovotojų puolimą, prasidėjusį trečiadienį.

„Jie turi daug kovotojų“, – jis sakė telefonu „Reuters“.

Pastebėtas bepilotis lėktuvas

Mažiausiai vienas bepilotis žvalgybos lėktuvas buvo pastebėtas skraidantis virš džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) kontroliuojamų teritorijų Sirijos šiaurinėje Alepo provincijoje, kur kovotojai pasitraukė iš daugumos savo bazių, ketvirtadienį pranešė padėtį pilietinio karo krečiamoje šalyje stebinti nevyriausybinė organizacija.

Didžiojoje Britanijoje įsikūrusios organizacijos „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) direktorius Rami Abdul Rahmanas (Ramis Abdul Rahmanas) sakė, kad daug šaltinių nurodė pastebėję mažiausiai vieną bepilotį lėktuvą virš to regiono miestų, įskaitant al Babą ir Manbidžą.

„Anksčiau jie jų nebuvo matę“, – R.A.Rahmanas sakė telefonu naujienų agentūrai „Reuters“.

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) leido pradėti žvalgybos skrydžius virš Sirijos teritorijos ir žadėjo nedelsdamas smogti IS kovotojams, kontroliuojantiems dideles teritorijas toje šalyje. JAV aviacija jau anksčiau atakavo šios grupuotės taikinius kaimyniniame Irake.

Bepilotis žvalgybos orlaivis buvo pastebėtas virš Rakos miesto, svarbios „Islamo valstybės“ tvirtovės Sirijoje, esančios už 450 km į šiaurės rytus nuo Damasko pranešė aktyvistai. Jų anksčiau šį mėnesį nufilmuotuose įrašuose matomas virš to miesto skraidantis aparatas, panašus į JAV gamybos bepiločius lėktuvus.

Al Babas yra už 40 km į šiaurės rytus nuo Alepo, o dėl kontrolės tame mieste kovoja Sirijos prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) ir jo oponentų pajėgos.

Pasak SOHR, „Islamo valstybė“ atrodo bent jau laikinai sustabdžiusi savo puolimą po to, kai užėmė strategiškais svarbias aukštumas toje teritorijoje.

Vienas aukšto rango JAV kariškis antradienį sakė, kad Jungtinės Valstijos nesiruošia Sirijoje prieš IS surengti triuškinamų aviacijos smūgių kampanijos, panašios į „sukrėtimo ir siaubo“ taktiką, naudotą per Irako karą.

Tačiau JAV Jungtinio štabų vadų komiteto viršininkas generolas Martinas Dempsey (Martinas Dempsis) pažymėjo, kad puolimas prieš „Islamo valstybę“ Sirijoje bus „atkakli ir nuosekli kampanija“.

Aiškiai tikėdamiesi JAV karinių veiksmų, „Islamo valstybės“ kovotojai pasitraukė iš savo būstinių Rakoje ir kitose savo kontroliuojamose Sirijos dalyse. Pasak vietos gyventojų, IS taip pat perkelia savo kovotojus ir ginkluotę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių