Quantcast

„Islamo valstybė“ įvykdė egzekuciją 100 dezertyruoti mėginusių kovotojų

  • Teksto dydis:

Džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS) įvykdė egzekuciją 100 savo užsieniečių kovotojų, kurie mėgino pasitraukti iš ekstremistų „sostinės“ – Rakos miesto Sirijoje, šeštadienį pranešė dienraštis „Financial Times“.

Vienas aktyvistas, nusistatęs tiek prieš IS, tiek prieš Sirijos prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) režimą ir gerai žinomas tam Didžiojoje Britanijoje leidžiamam verslo laikraščiui, sakė turintis patikimos informacijos, jog egzekucijos buvo įvykdytos 100 užsieniečių džihadistų, mėginusių dezertyruoti.

IS kovotojai Rakoje paskelbė įkūrę karo policiją, kuri imsis griežtų veiksmų prieš savavališkai pasitraukusius užsieniečius kovotojus. Kovotojai surengė reidus dešimtyse namų ir suėmė daug džihadistų, rašo „Financial Times“.

Kaip praneša žiniasklaida, kai kurie džihadistai nusivylė tikrąja padėtimi Sirijoje vykstančiame konflikte.

Britanijos spauda spalį rašė, kad penki Britanijos, trys Prancūzijos, du Vokietijos ir du Belgijos piliečiai norėjo grįžti namo, skųsdamiesi, kad jiems tenka kautis su kitomis sukilėlių grupuotėmis, o ne B.al Assado režimu. Dabar jie laikomi suimti IS džihadistų.

Iš viso 30–50 britų norėtų grįžti, bet bijo, kad bus įkalinti savo šalyse, sakė Londone veikiančio Karaliaus koledžo Tarptautinių radikalizacijos studijų centro tyrėjai, su kuriais susisiekė vienas iš tų džihadistų, kalbėjęs jų vardu.

Nuo rugpjūčio, kai JAV vadovaujama koalicija pradėjo aviacijos smūgių kampaniją, ši ekstremistinė grupė patiria pralaimėjimus vietinėms pajėgoms, sparčiai daugėja nukautų jos kovotojų.

Pastarosiomis savaitėmis IS štio virtinė nesėkmių.

Irako kurdai ketvirtadienį paskelbė pralaužę apgultį viename kalne, kur ilgą laiką buvo apsupti jazidų civiliai ir kovotojai.

Kurdai pasistumėjo Sindžaro regione per dvi dienas intensyvių karo veiksmų, kuriuose dalyvavo apie 8 tūkst. kurdų sukarintų pajėgų kovotojų (pešmergų), bei intensyvaus bombardavimo, kokio lig šiol nebuvo nuo pat JAV vadovaujamos koalicijos oro kampanijos pradžios prieš keturis mėnesius.

Be to, ketvirtadienį, Pentagonas pranešė apie kelių IS lyderių žūtį per JAV aviacijos antskrydžius.

Per 40 dienų spalį ir lapkritį, surengta apie 2 tūkst. aviacijos reidų, žuvo daugiau kaip 500 žmonių, pranešė žmogaus teises ginanti, Britanijoje įsteigta organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“, kuri remiasi Sirijoje esančių stebėtojų tinklo teikiamais duomenimis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių