Quantcast

Honkongo magnatas ir buvęs pareigūnas nuteisti dėl korupcijos

  • Teksto dydis:

Honkongo nekilnojamojo turto magnatas Thomas Kwokas (Tomas Kvokas) ir buvęs miesto administracijos vadovo pavaduotojas Rafaelis Hui penktadienį buvo pripažinti kaltais didžiulio atgarsio sulaukusioje korupcijos byloje, kuri sukrėtė miestą, pagarsėjusį gana sąžiningais vadovais.

Tuo tarpu Th.Kwoko milijardierius brolis Raymondas (Reimondas) buvo išteisintas septynis mėnesius nagrinėtoje byloje, kurioje jiedu buvo kaltinami sumokėję 34 mln. Honkongo dolerių (12,2 mln. litų) R.Hui, kad jis taptų jų „akimis ir ausimis“ vyriausybėje.

Šioje sudėtingoje byloje kiti du asmenys buvo nuteisti už tai, kad 2005 metais sumokėjo 8,5 mln. dolerių (3,1 mln. litų) R.Hui, likus keturioms dienoms iki jo paskyrimo į antrąjį aukščiausią postą miesto vyriausybėje.

R.Hui, kuris yra iki šiol aukščiausio rango dėl korupcijos suimtas pareigūnas, buvo pripažintas katu pagal penkis iš aštuonių jam pateiktų kaltinimų. Thomas Kwokas buvo pripažintas kaltu dėl sąmokslo piktnaudžiauti viešuoju postu, bet išteisintas pagal kitus du kaltinimus.

Pasak prokurorų, R.Hui prabangus gyvenimo būdas toli gražu neatitiko jo oficialių pajamų. Pareigūnas taip pat buvo pripažintas kaltu pagal kaltinimus, susijusius su prabangių apartamentų nuoma arba nemokamu naudojimusi bei beprocenčių paskolų priėmimu.

Broliai Kwokai – 63 ir 61 metų – dalijosi valdybos pirmininko postą nekilnojamojo turto milžinėje „Sun Hung Kai Properties“. Jie buvo suimti kartu su R.Hui per didelį antikorupcinį reidą prieš dvejus metu.

Prokurorai sakė, kad R.Hui gaudavo didelių kyšių, kai dirbo Honkongo administracijos pirmuoju sektoriumi nuo 2005 metų birželio iki 2007 metų birželio. Tyrėjai nustatė, kad tie pinigai pareigūną pasiekdavo po sudėtingų finansinių operacijų, dalyvaujant tarpininkams.

Du iš tų tarpininkų – „Sun Hung Kai“ direktorius Thomas Chanas (Tomas Čanas) ir buvęs investicijų bendrovės „New Environmental Energy Holdings“ nevykdomasis direktorius Francis Kwanas (Frensis Kvanas) – buvo pripažinti kaltais pagal du kaltinimus.

Ši byla apstulbino Honkongą, kuriame „Sun Hung Kai“ pagal rinkos kapitalizaciją yra didžiausia vietos nekilnojamojo turto bendrovė, valdanti kai kuriuos įsimintinus šio miesto statinius, tokius kaip 118 aukštų Tarptautinio komercijos centro pastatas.

Broliai Kwokai užima 62-ąją vietą žurnalo „Forbes“ turtingiausiųjų pasaulyje žmonių sąraše. Jų turtas vertinamas 14,45 mlrd. dolerių.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių