Quantcast

Kaltintojai ragina O. Pistoriui skirti mažiausiai 10 metų kalėjimo

  • Teksto dydis:

Pietų Afrikos Respublikos (PAR) sporto žvaigždė Oscaras Pistorius (Oskaras Pistorijus) turėtų mažiausiai 10-čiai metų sėsti į kalėjimą už draugės Reevos Steenkamp (Revos Stenkamp) nužudymą pernai Šv.Valentino dieną, penktadienį baigiantis teismo posėdžiui dėl bausmės sakė kaltintojas Gerrie Nelas (Džeris Nilas).

Negailestingai sukritikavęs pareiškimus, kad „palūžęs“ sportininkas jau pakankamai prisikentėjo, G.Nelas sakė, jog „minimumas, dėl kurio visuomenė bus patenkinta, yra 10 metų kalėjimo“.

„Tai rimtas reikalas. Aplaidumas ribojasi su ketinimu. 10 metų yra minimumas“, – sakė jis.

27 metų parolimpinio ir olimpinio sporto žvaigždė, kurio abi kojos žemiau kelių buvo amputuotos dar vaikystėje, rugsėjo mėnesį buvo pripažintas kaltu dėl netyčinės žmogžudystės – už tai, kad savo namuose per uždarytas tualeto duris nušovė 29 metų draugę, teisės studijas baigusią manekenę.

Gynyba: O. Pistorius nėra šaltakraujis žudikas

Oscaras Pistorius nėra „šaltakraujis žudikas“ ir jam turėtų būti skirta visuomenei naudingu darbu grindžiama bausmė, penktadienį įrodinėjo jo gynėjai, paskutinę minutę bandydami apsaugoti sprinterį nuo kalėjimo.

O.Pistorius kaltinamųjų suole verkė, kai jo advokatas Barry Rouxas (Baris Ruksas) sakė, kad jis jau pakankamai kentėjo dėl savo draugės nužudymo, ir pasakojo apie parolimpinio čempiono krytį nuo neįgaliųjų sporto simbolio šlovės iki nekenčiamo nusikaltėlio situacijos.

„Jis prarado viską, jis buvo simbolis Pietų Afrikos (Respublikos) akyse“, – sakė B.Rouxas, dėstydamas baigiamuosius argumentus dėl bausmės O.Pistoriui už manekenės Reevos Steenkamp (Revos Stenkamp) nušovimą pernai Šv.Valentino dieną.

B.Rouxas sakė, kad O.Pistorius taip pat prarado moterį, kurią mylėjo, „daugumą savo draugų“ ir „visą savo nekilnojamąjį turtą“.

„Jis buvo pažemintas iki tokio lygio, jog visa, kas liko, buvo įniršęs žudikas, šaltakraujis žudikas ir visa, kas buvo siaubinga“, – sakė B.Rouxas, kuris 27 metų O.Pistorių vaizdavo kaip precedento neturinčio pikto žiniasklaidos dėmesio „auką“.

Sensacingas teismo procesas buvo tiesiogiai transliuojamas visame pasaulyje.

O.Pistorius nuoširdžiai gailėjosi, kad netyčia nužudė mylimą moterį, ir kentės dėl to visą savo likusį gyvenimą, sakė B.Rouxas.

Remdamasis „Ubuntu“ – Afrikos žmoniškumo principu, kuris yra svarbus PAR teisinės sistemos po apartheido stulpas, – advokatas sakė, kad vienintelė O.Pistoriui tinkama bausmė būtų pagrįsta visuomenei naudingu darbu.

„Bausmė kaltinamajam prasidėjo iškart po to incidento“, – sakė B.Rouxas, kuris įrodinėjo, kad O.Pistoriaus patirta „trauma“ yra „daug sunkesnė nei bet kokia kita kriminalinė bausmė“.

Pasak advokato, O.Pistorius niekada neketino savo prabangiuose namuose Pretorijoje keturis kartus pro tualeto duris šauti į 29 metų draugę, o pernelyg didelį jėgos panaudojimą nulėmė abiejų kojų neturinčio sportininko pažeidžiamumo jausmas susidūrus su su, kaip jis manė, įsibrovėliu.

„Ar tai tik kažkas, prieinantis prie durų ir galvojantis, jog ten yra įsibrovėlis, ar beatodairiškai paleidžiantis šūvius pro duris, ar tai pavojuje atsidūręs žmogus, veikiantis perdėtai? Tai žmogus, kuris tai daro atsidūręs pavojuje“, – sakė B.Rouxas.

Rugsėjo mėnesį O.Pistorius buvo išteisintas dėl tyčinės žmogžudystės, bet pripažintas kaltu dėl netyčinės žmogžudystės, už kurią gali būti skirta bet kokia bausmė – pradedant bauda ir baigiant 15 metų laisvės atėmimo.

Bausmę savo nuožiūra skirs teisėja T.Masipa, kuri paskelbė teismo pertrauką ir nurodė, kad bausmę skirs antradienį.

O.Pistorius įrodinėjo, kad yra idealus kandidatas namų arešto bausmei, nes nusikalto pirmą kartą, jam reikia specializuotos fizinės ir psichologinės priežiūros, kurios jis negali gauti kalėjime, ir labai gailisi dėl to, ką padarė.

„Kaltinamasis absoliučiai sutinka su nuosprendžiu“, – sakė B.Rouxas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių