Quantcast

Gazoje įsigaliojo 12 valandų humanitarinės paliaubos

Gazos Ruože tarp Izaelio ir palestiniečių judėjimo „Hamas“ šeštadienį 5 val. Grinvičo (8 val. Lietuvos) laiku įsigaliojo 12 valandų galiosiančios paliaubos. Ši diena jau 19-oji, kai tęsiasi konfliktas, nusinešęs šimtus gyvybių.

Izraelis ir islamistų judėjimas pažadėjo laikytis laikinų paliaubų, kai JAV valstybės sekretoriui Johnui Kerry (Džonui Keriui) penktadienį Kaire nepavyko pasiekti, kad paliaubos būtų ilgalaikės.

Tačiau kelias valandas prieš pauzę smurtas tęsėsi, per izraeliečių antskrydžius žuvo 23 žmonės, tarp jų – keturi vaikai ir vienas greitosios pagalbos darbuotojas, pranešė Gazos Ruožo medikai.

Per konfliktą, kuris kilo liepos 8 dieną, kai Izraelis pradėjo operaciją savo teritorijos apšaudymui raketomis sustabdyti ir „Hamas“ tuneliams sunaikinti, jau žuvo 888 palestiniečiai, daugiausia – civiliai gyventojai, ir 39 izraeliečiai, kurių visi, išskyrus du, buvo kariai.

Laikinos paliaubos buvo paskelbtos įsivyravus pesimizmui ir Izraelio saugumo kabinetui atmetus J.Kerry siūlytą ugnies nutraukimą, pranešė Izraelio žiniasklaida.

Diplomatinės pastangos dėl ilgalaikių paliaubų turi būti pratęstos šeštadienį 9 val. Grinvičo (12 val. Lietuvos) laiku, kai pagrindinių konfliktą sprendžiančių šalių užsienio reikalų ministrai, tai pat ir J.Kerry, turi susirinkti deryboms Paryžiuje.

Penktadienį JAV diplomatijos vadovas Kaire sakė, kad ir Izraelis, ir „Hamas“ vis dar turi susitarti dėl tam tikros ugnies nutraukimo „terminologijos“, bet pridūrė, kad jie turi parengtą „pamatinę struktūrą“ paliauboms.

Pagal pasiūlymą, kai tik įsigalios humanitarinis atokvėpis, į Kairą, kuris ir anksčiau tarpininkavo sprendžiant izraeliečių ir palestiniečių konfliktus, atvyks delegacijos iš Izraelio ir „Hamas“, netiesioginėms deryboms, kuriose galėtų būti pasiektas ilgalaikis susitarimas.


Šiame straipsnyje: HamaspaliaubosGazos ruožas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių