Quantcast

Everesto lavinos aukų padaugėjo bent iki 13

Gelbėtojai atkasė dar vieno žuvusio alpinistų vedlio kūną po sniego ir ledo griūties ant Everesto šlaitų, tad didžiausios kada nors ant aukščiausio pasaulyje kalno įvykusios tragedijos aukų skaičius padidėjo iki 13.

Lavina užgriuvo pavojingą perėją, vadinamą Chumbu ledokričiu, kuris yra išraižytas daugybės plyšių. Jame taip pat daug serako – didžiulių ledo luitų, kurie gali bet kurią akimirką nuvirsti.

„Buvome susirišę virve ir nešėme dujas į stovyklą, kai pasigirdo garsas „hrrrr“, – pasakojo 25 metų Angas Kami Sherpa (Angas Kamis Šerpa), vienas iš trijų gyvų likusių vedlių, kurie buvo nuskraidinti sraigtasparniu į Katmandu.

„Žinojome, kad nuslinko lavina, tačiau negalėjome pabėgti arba ką nors padaryti“, – pridūrė jis.

„Mus užgriuvo ir nusinešė didelis sniego liežuvis. Atrodė tarsi debesys – viskas balta“, – pasakojo A.K.Sherpa, ligoninės intensyviosios terapijos skyriuje gydomas dėl kojoje susidariusio kraujo krešulio ir veido sužalojimų.

Alpinistai paskelbė keturių dienų pertrauką pastangose įkopti į 8 848 metrų aukščio viršūnę. Nors kai kurie nusprendė pasitraukti iš žygio, kiti, pasitarę su vedliais, sakė, kad kops toliau.
Visi žuvusieji buvo nepaliečiai šerpai.

„Čia, bazinėje stovykloje, visi sukrėsti. Kai kurie alpinistai kraunasi daiktus ir sako, kad jiems jau gana – jie nenori turėti su tuo nieko bendra“, – alpinizmo žygius organizuojančios bendrovės „Peak Freaks Expeditions“ vadovas Timas Rippelis (Timas Ripelis) rašė savo tinklaraštyje.

Sukrėsti žuvusiųjų artimieji suko galvas, kaip toliau gyvens netekę vyrų, kurie smarkiai rizikuodavo, kad uždirbtų iki 5 tūkst. JAV dolerių (12,5 tūkst. litų) per dviejų mėnesių trukmės ekspediciją – sumą, kuri yra maždaug dešimteriopai viršija vidutinį metinį atlyginimą Nepale.

„Jis buvo vienintelis šeimos maitintojas“, – sakė 17-metė Phinjum Sherpa (Phindžum Šerpa), laukianti viename Katmandu budistų vienuolyne, kada bus pargabentas jos dėdės Tenji Sherpos (Tendžio Šerpos) kūnas.

„Nebeturime, kas mumis pasirūpintų“, – skundėsi ji.

Nors ši nelaimė įvyko gana nedideliame aukštyje, alpinistai sako, kad tas ledokritis yra viena pavojingiausių ant Everesto šlaitų. Tačiau iš tiesų garsiajame pietiniame maršrute, kuriuo kopdami  seras Edmundas Hillary (Edmundas Hilaris) iš Naujosios Zelandijos ir šerpas Tenzingas Norgay (Tenzingas Norgė) pirmieji pasiekė aukščiausią pasaulyje viršūnę 1953 metais, nėra saugių vietų.

Apie 100 alpinistų ir vedlių jau perėjo Chumbu ledokritį, ruošdamiesi kopti į viršūnę. Dabar jie yra saugesnėje vietoje, tačiau reikės įrengti naują kelią, kad galėtų praeiti kitos ekspedicijos.

T.Rippelio šerpams pasisekė: du iš jų grįžo į bazinę stovyklą penkios minutės prieš nuslenkant lavinai, tuo tarpu du kiti įstrigo aukščiau griūties, bet sugebėjo nusileisti žemyn, rašė jis.

Pareigūnai nurodė, kad šeštadienį buvo rastas vienas kūnas, dar trys šerpai tebėra dingę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių