Quantcast

Duomenys iš Ukrainoje numušto lėktuvo juodosios dėžės sėkmingai perkelti

  • Teksto dydis:

Olandų tyrėjai, tiriantys Malaizijos lėktuvo numušimą Ukrainoje, ketvirtadienį pranešė, kad perkėlė duomenis iš lėktuvo skrydžio duomenų savirašio ir kad jo sugadinimo įrodymų nėra.

Perkelti lėktuvo duomenys

Olandų tyrėjai, tiriantys Malaizijos lėktuvo numušimą Ukrainoje, ketvirtadienį pranešė, kad perkėlė duomenis iš lėktuvo skrydžio duomenų savirašio ir kad jo sugadinimo įrodymų nėra.

„Nebuvo rasta jokių manipuliavimo su savirašiu įrodymų ar požymių“, – sakoma Olandų saugumo tarybos (OVV) pareiškime.

„Duomenys buvo sėkmingai perkelti, skrydžio duomenų savirašyje buvo galiojantys duomenys apie skrydį“, – nurodoma jame.

OVV trečiadienį nurodė, kad duomenys iš kito – kabinos pokalbių – savirašio „buvo sėkmingai perkelti, juose yra galiojančių skrydžio duomenų“ ir kad „perkeltus duomenis reikia toliau analizuoti ir tirti“.

Abu savirašiai, paimti iš katastrofos vietos Rytų Ukrainoje, yra analizuojami Aviacijos avarijų tyrimų skyriuje (AAIB) Farnbore į pietvakarius nuo Londono.

AAIB ekspertams pavesta paimti duomenis iš kabinos pokalbių savirašio, kurie turėtų pateikti valandas pilotų pokalbių, ir iš skrydžio duomenų savirašio.

Juodąsias dėžes, kurios iš tikrųjų yra oranžinės spalvos, į Farnborą pristatė OVV, kuri vadovauja tarptautiniam tyrimui dėl lėktuvo katastrofos, pareikalavusios 298 gyvybių, tarp jų – 193 olandų. Tyrime dalyvauja ekspertai iš aštuonių šalių, tarp jų ir iš Rusijos.

Prorusiški sukilėliai, kontroliuojantys katastrofos vietą, savirašius antradienį perdavė Malaizijos pareigūnams – kilus tarptautiniam pasipiktinimui dėl elgesio su nuolaužomis ir aukų palaikais.
Vakarų vyriausybės sako, jog faktai rodo, kad tą „Boeing 777“ raketa numušė prorusiški separatistai.

Britų ekspertai tiria antrą juodąją dėžę

Britų tyrėjai pradėjo tirti antrąją Ukrainoje numušto keleivinio „Malaysia Airlines“ lėktuvo juodąją dėžę, ketvirtadienį paskelbė Transporto ministerija.

Aviacijos avarijų tyrimų skyrius (AAIB) Farnbore, į pietvakarius nuo Londono, tiria skrydžio duomenų savirašį, kuris fiksuoja lėktuvo prietaisų informaciją.

Trečiadienį AAIB ekspertai perkėlė „galiojančius duomenis“ iš pirmosios, balsus pilotų kabinoje įrašiusios juodosios dėžės, kurie turėtų pateikti valandas pilotų pokalbių.

„Jie pradėjo tirti skrydžio duomenų savirašį, – ketvirtadienį sakė Transporto departamento atstovas. – Bet kokių duomenų analizę atliks olandų vadovaujama tarptautinė komanda“.

Juodąsias dėžes, kurios iš tikrųjų yra oranžinės spalvos, į Farnborą pristatė Olandų saugumo taryba (OVV), kuri vadovauja tarptautiniam tyrimui dėl lėktuvo katastrofos, pareikalavusios 298 gyvybių, tarp jų – 193 olandų.

OVV trečiadienį nurodė, kad duomenys iš kabinos pokalbių savirašio „buvo sėkmingai perkelti, juose yra galiojančių skrydžio duomenų“ ir kad „perkeltus duomenis reikia toliau analizuoti ir tirti“.

Jeigu antrojoje juodojoje dėžėje taip pat yra „aktualios informacijos“, duomenys iš abiejų savirašių bus sujungti, sakė OVV.

Rusija reikalauja pagrįsti kaltinimus

Vienas aukštos rango Rusijos pareigūnas ketvirtadienį paragino Jungtines Valstijas pateikti įrodymų savo pareiškimams, kad Malaizijos laineris, praeitą savaitę sudužęs rytų Ukrainoje, buvo numuštas raketa, paleista iš prorusiškų sukilėlių kontroliuojamos teritorijos.

„Jie sakė, kad JAV žvalgyba turi techninių duomenų ir palydovinių nuotraukų, kad raketa buvo paleista iš sukilėlių kontroliuojamos teritorijos. Klausimas – kur tie duomenys?“ – gynybos ministro pavaduotojas Anatolijus Antonovas sakė duodamas interviu televizijai „Rossija 24“.

JAV pareigūnai pastarosiomis dienomis sakė, kad palydovų informacija ir kiti „techniniai“ duomenys patvirtina, jog oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lėktuvas, kuriame buvo 298 žmonės, praeitą ketvirtadienį buvo numuštas „žemė–oras“ tipo raketa SA-11, kuri buvo paleista iš prorusiškų separatistų kontroliuojamos teritorijos.

Vienas aukšto rango JAV žvalgybos pareigūnas, pageidavęs neviešinti jo vardo, antradienį sakė Vašingtone: „Tvirtai nustatyta, kad tai buvo SA-11, paleista iš rytų Ukrainos, esant sąlygoms, kurias padėjo sukurti rusai“

Vašingtonas kaltino Rusiją aprūpinus prorusiškus sukilėlius Ukrainoje moderniais ginklais, įskaitant raketų „žemė–oras“ sistemas „Buk“, pagal NATO klasifikaciją žinomas kaip SA-11. Tačiau Maskva tokius kaltinimus neigia.

Rusijos kariškiai pirmadienį pareiškė, jog jų turimi oro erdvės stebėjimo duomenys rodo, kad vienas Ukrainos pajėgų naikintuvas liepos 17 dieną buvo priartėjęs prie Malaizijos lainerio

„Boeing 777“, prieš pat jam sudūžtant, ir kad Kijevo pajėgos naudojo radarą, skirtą nutaikyti zenitinėms raketoms.

Prorusiški separatistai pastarosiomis savaitėmis numušė kelis Ukrainos karinius orlaivius.

Dar du lėktuvai išskraidins aukų palaikus

Dar 51 konteineris su Malaizijos keleivinio lainerio katastrofos aukų palaikais ir jų dalimis yra parengtas išskraidinti į Nyderlandus dviem kariniais transporto lėktuvais, pranešė Ukrainos vyriausybė.

Prieš savaitę įvykusi oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lėktuvo katastrofa nusinešė visų jame buvusių 298 žmonių, daugiausiai Nyderlandų piliečių, gyvybes. Lainerio „Boeing 777“ nuolaužos nukrito teritorijoje, kontroliuojamoje prorusiškų separatistų, kurie nuo balandžio kaunasi su Ukrainos vyriausybės pajėgomis.

JAV pareigūnai sakė, kad tas lėktuvas veikiausiai buvo per klaidą numuštas raketa „žemė–oras“.

Pirmieji šios katastrofos aukų palaikai buvo atskraidinti į Nyderlandus trečiadienį. Ten juos sutiko karalius Willemas Alexander'as (Vilemas Aleksandras), karalienė Maxima (Maksima) ir šimtai žuvusiųjų artimųjų.

Tūkstančiai žmonių dalyvavo gedulo eitynėse 

Tūkstančiai baltai apsirengusių žmonių trečiadienį susikaupę žygiavo palei Amsterdamo miesto kanalus, pagerbdami 298 žmones, žuvusius per Malaizijos avialinijų reiso MH17 lėktuvo katastrofą, tarp kurių daugiausiai buvo olandų.

Atminimo eitynės buvo surengtos Nyderlanduose paskelbus nacionalinio gedulo dieną, kai šalis neteko 193 piliečių, oro bendrovės „Malaysia Airlines“ lėktuvui „Boeing 777“ praeitą savaitę sudužus prorusiškų sukilėlių kontroliuojamoje rytų Ukrainoje.

„Svarbu susirinkti, parodyti, kad esame kartu, kad dalijamės skausmu su mūsų šeimomis ir draugais“, – sakė 35 metų Leonas, vilkintis baltus marškinėlius.

„Taip pat svarbu kiekvienam apsirengti baltai – vilties spalva. Tai reiškia, kad mes žvelgiame į ateitį“, – pridūrė jis.

Eitynių dalyviai temstant paleido į orą šimtus baltų balionų.

„Malaysia Airlines“ laineris, praeitą ketvirtadienį skridęs iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą, buvo veikiausiai numuštas virš sukilėlių kontroliuojamos teritorijos Ukrainoje. JAV žvalgybos pareigūnai įsitikinę, kad kovotojai per klaidą numušė lėktuvą raketa „žemė–oras“.

„Stulbinama, kad 2014 metais keleivinis lėktuvas gali būti numuštas raketa. Tikiuosi, kad jie sugebės tai išaiškinti“, – sakė 35 metų Timas.

Pirmieji žuvusiųjų palaikai iš katastrofos vietos trečiadienį buvo atskraidinti į Nyderlandus, kur vyks jų atpažinimas.

„Be kas galėjo būti tame lėktuve: aš, mano žmona, draugai – bet kas“, – sakė Nyderlanduose gyvenantis argentinietis Martinas.

Reikšmingi radiniai katastrofos vietoje

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėtojai bei Malaizijos tyrėjai trečiadienį rado ant sudužusio oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lėktuvo nuolaužų „reikšmingų skylučių“, pranešė pareigūnai.

„Ant kai kurios mūsų matytos ir nufotografuotos medžiagos matosi reikšmingų skylučių ant fiuzeliažo, beveik kiauryminių žymių“, – sakė ESBO specialiosios misijos Ukrainoje atstovas Michaelas Bociurkiwas (Maiklas Bosiurkivas).

Tos dalys „buvo apžiūrėtos malaiziečių, ir galiu pasakyti, kad tos dalys juos labai sudomino“, – sakė jis, pridūręs, kad komanda taip pat pastebėjo žmonių palaikų, tebesančių lainerio sudužimo vietoje.

Dešimtys per tą skrydį žuvusių žmonių oficialiai tebėra nerasti, o trečiadienį pirmųjų 40 aukų palaikai, sudėti į medinius karstus, buvo atgabenti į Nyderlandus.

Iš 298 tuo lėktuvu skridusių žmonių 193 buvo olandai.

Vienas naujienų agentūros AFP reporteris netoli sudužimo vietos taip pat matę lėktuvo korpuso dalį su pramušimų žymėmis, panašiomis į raketos skeveldrų padarytus pažeidimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tam RUSAS

tam RUSAS portretas
pirmiausiai dievas (jei jis apskritai egzistuoja) nubaus ruskius banditus su jų dievu putkinu, tu irgi savo atsiimsi, kremliaus žiurke.

NA NA

NA  NA portretas
,tai kam reikėjo rusams , keturių dienų ,kad juodosios dėžės nepatektu į nepriklausomų ekspertų rankas ir knaisiotis po lavonais ,kada baigis , tas geopolitinis cirkas,,,,sėkmės ,gauti didesnį pelną už pasaulinio mąsto cirką ,,,,

NA NA

NA  NA portretas
,tai kam reikėjo rusams , keturių dienų ,kad juodosios dėžės nepatektu į nepriklausomų ekspertų rankas ir knaisiotis po lavonais ,kada baigis , tas geopolitinis cirkas,,,,sėkmės ,gauti didesnį pelną už pasaulinio mąsto cirką ,,,,
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių