Quantcast

JAV kartu su didžiosiomis ES šalimis siekia skelbti naujas sankcijas Rusijai

  • Teksto dydis:

Jungtinių Jungtinių Amerikos Valstijų, Vokietijos, Prancūzijos, Didžiosios Britanijos ir Italijos lyderiai pirmadienį sutarė, kad reikia skelbti naujas sankcijas Rusijai dėl pastarosios vaidmens Ukrainos separatistų veikloje, sako Prancūzijos prezidentūros pareiškime.

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama), Vokietijos kanclerė Angela Merkel, Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as (Fransua Holandas), Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas (Deividas Kameronas) bei Italijos ministras pirmininkas Matteo Renzi (Matėjas Rencis) „patvirtino ... savo ketinimus imtis naujų priemonių prieš Rusiją“, pažymi Prancūzijos prezidentūra po šių penkių lyderių pasitarimo telefono ryšiu.

Rytų Ukraina jau daugelį savaičių yra žiaurių mūšių tarp prorusiškų separatistų ir Ukrainos armijos arena. Susirėmimai plačioje teritorijoje, kur nukrito liepos 17 dieną numuštas bendrovės „Malaysia Airlines“ lėktuvas, blokuoja Olandijos ir Australijos policininkų mėginimus patekti į katastrofos vietą.

„Nepaisant daugelio skambučių prezidentui (Vladimirui) Putinui, jie (minėtieji penki lyderiai) apgailestauja, kad Rusija nedarė veiksmingo spaudimo separatistams, jog šie sutiktų derėtis, arba nesiėmė konkrečių priemonių Rusijos ir Ukrainos sienos kontrolei užtikrinti“, – sakoma Prancūzijos prezidentūros pareiškime.

V. Putinas ignoruoja ES sankcijas ir ragina gynybos pramonę patiems gamintis šiuo metu importuojamą ginkluotę ar jos dalis

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį nurodė savo šalies gynybos pramonei sparčiai atsisakyti importo, kai Europos Sąjunga dėl Ukrainos yra linkusi uždrausti ginkluotės ir technologijų pardavimą Rusijai.

Sušaukęs pasitarimą savo Pamaskvės rezidencijoje, V.Putinas pabrėžė, kad Rusijos gynybos pramonė tikrai pajėgi pasigaminti absoliučiai viską, ko reikia šaliai.

Todėl Rusija sutelks savo dėmesį į „importo keitimo darbų pagreitinimą gynybos pramonės komplekse ir į kuo platesnį perėjimą prie tėvyninių komplektuojančių medžiagų specialios technikos bei ginkluotės gamyboje“, – sakė V.Putinas, kaip praneša naujienų agentūra „Interfax“.

Manoma, kad ES dėl sankcijų Rusijai gali sutarti jau antradienį, tai būtų ir naujų ginkluotės bei atitinkamų technologijų pardavimų draudimas.

„Mūsų uždavinys – apsisaugoti nuo rizikos, kad mūsų užsienio partneriai gali nevykdyti kontraktų, taip pat nuo politinio pobūdžio rizikos“, – sakė V.Putinas.

Rusija yra stambi ginklų eksportuotoja, bet ji taip pat importuoja karinę įrangą ir technologijas.

Vienas didžiausių pastaruoju metu Rusijos pirkinių yra du „Mistral“ tipo karo laivai iš Prancūzijos pagal 1,2 mlrd eurų (1,6 mlrd. dol.) kontraktą. Kaip yra sakę Prancūzijos vadovai, vienas šio tipo sraigtasparnešis būsiąs pristatytas Rusijai artimiausiais mėnesiais, nepaisant ES sankcijų.

ES ir JAV sankcijomis spaudžia Rusiją, kuri kaltinama aprūpinanti ginklais prorusiškus separatistus Ukrainos rytuose.

ES rengia sankcijas žmonėms iš V. Putino artimiausios aplinkos

Europos Sąjunga (ES) pirmadienį rengia sąrašą naujų sankcijų, kurios bus nukreiptos prieš Rusijos prezidento Vladimiro Putino artimos aplinkos žmones, turėjusius naudos iš Maskvos įvykdytos Krymo aneksijos ir intervencijos Ukrainoje, pranešė šaltiniai.

28-ių Bendrijos valstybių ambasadoriai šeštadienį paryčiais paskelbė apie sankcijas dar 18-ai juridinių ir 15-ai fizinių asmenų, tarp jų Rusijos žvalgybos vadovams.

Jiems už jų vaidmenį Ukrainos krizėje įvestos vadinamosios antrosios pakopos sankcijos, apimančios turto įšaldymą ir kelionių draudimą.

Dabar atėjo laikas imtis baudžiamųjų priemonių prieš V.Putino artimiausios aplinkos žmones, nurodė šaltiniai.

Ambasadoriai „neabejotinai svarstys sąrašo išplėtimą... toks yra ketinimas“, - sakė vienas ES šaltinis.

Šaltiniai nenurodė, kas gali būti įtrauktas į išplėstą sąrašą, kuris bus svarstomas pirmadienį.

ES valstybių ambasadoriai taip pat ketina susitikti antradienį patvirtinti kito žingsnio - vadinamosios trečiosios pakopos sankcijų, apimančių keturias svarbias sritis - kapitalo rinkas, gynybos sektorių, dvigubos paskirties prekes ir jautrias technologijas, įskaitant taikomas energetikos sektoriuje.

Iki šiol Bendrija delsė imtis „trečiosios pakopos“ baudžiamųjų priemonių, nes nemažai šalių narių, pirmiausia Vokietija ir Italija, palaikančios glaudžius ekonominius ryšius su Rusija, nuogąstavo, kad griežtesnės sankcijos gali smarkiai pakenkti tiems ryšiams.

Tačiau savaitgalį Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas Walteris Steinmeieris (Frankas Valteris Šteinmejeris) paragino ES veikti greičiau, kad „būtų pasiųsta būtina ir aiški žinia Maskvai“, atspindinti tai, kaip pasikeitė bloko mąstymas po to, kai Ukrainoje buvo numuštas Malaizijos keleivinis lėktuvas su 298 žmonėmis.

Naujomis sankcijomis, nukreiptomis prieš ekonomikos sektorius, siekiama apriboti prieigą prie ilgalaikio kapitalo rinkų, kad Rusijos įmonėms būtų sunkiau pritraukti naują finansavimą ir ekonomika patirtų dar didesnį spaudimą.

Taip pat bus įvestas embargas naujiems ginklų pardavimams, o technologijų srityje sankcijos bus taikomos naftos sektoriuje, bet neapims dujų sektoriaus - ES iš Rusijos gauna mažiausiai trečdalį jai reikalingų dujų, todėl tokiu būdu siekiama, kad nebūtų padaryta žalos Bendrijos energetiniam saugumui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tam mm

tam mm portretas
Uz Maskvos niekas nesibaigia Uz Uralo zmones uzdirba daugiau nej pries Urala Uz Uralo zmones nedirba maziau kaip uz 2 tukstancius doleriu Lietuvoj daugiau uzdirba?

karo provokavimas

karo provokavimas portretas
Amerika provokuoja kara europos teritorijoje

Šioje Vietoje labai tiks

Šioje Vietoje labai tiks portretas
Donecko ir Charkovo futbolo sirgalių sukurta dainelė: "Putin chu>lo la la la la la la".
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių