Quantcast

Dveji metai po prezidento nuvertimo: Egiptą tebekrečia neramumai

  • Teksto dydis:

Praėjus dvejiems metams po to, kai Egipto armija nuvertė prezidentą Mohamedą Mursi (Mohamedą Mursį), šalyje tebekelia sumaištį įžūlios džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) atakos Sinajaus pusiasalyje ir vyriausybės vykdomos šiurkščios represijos, nusinešusios šimtus žmonių gyvybių.

Kovotojai nuolat rengia atakas po to, kai buvęs armijos vadas, dabartinis prezidentas Abdel Fattahas al Sisi (Abdel Fatahas Sisis) nuvertė M.Mursi 2013 metų liepos 3 dieną, kilus masiniams gatvės protestams prieš metus trukusį islamiškų pažiūrų lyderio valdymą.

Šią savaitę įvykdytas Kaire įvykdytas užminuoto automobilio sprogdinimas, nusinešęs prokuroro Hishamo Barakato (Hišamo Barakato) gyvybę, ir vėlesnės įspūdingos IS atakos, pareikalavusios dešimčių žmonių, daugiausiai karių, gyvybių Sinajuje, pabrėžė saugumo ir stabilumo stygių, nors vyriausybė valdo šalį geležiniu kumščiu.

Šimtai žmonių žuvo, dešimtys tūkstančių buvo suimti, o dar šimtai buvo nuteisti myriop paspartintose bylose, vykdant susidorojimą su M.Mursi šalininkais.

Pats M.Mursi ir keli jį į valdžią iškėlusio islamiško judėjimo „Musulmonų brolija“ lyderiai pateko tarp tų, kuriems buvo skirta mirties bausmė.

IS vadovaujami džihadistai nužudė daug vyriausybės pajėgų karių, daugiausiai Sinajuje, mesdami iššūkį A.F.al Sisi pastangoms atkurti saugumą ir ekonomikos stabilumą didžiausioje sunitiškoje arabų valstybėje.

Trečiadienį kariuomenė pasiuntė naikintuvus F-16 bombarduoti džihadistų pozicijų po jų įnirtingų susirėmimų su kariuomene Šiaurės Sinajuje ir paryčiais surengtų netikėtų atakų prieš armijos patikros postus.

Dešimtys žmonių žuvo per iki šiol didžiausią IS ataką neramiame Sinajaus regione po M.Mursi nuvertimo, kai kovotojai užėmė pozicijas ant pastatų stogų ir leido raketas į karius.

„Vyksta visiškas politinis krachas visuose lygmenyse, grįžus represijoms, nepagrįstiems areštams ir žudymams“, – sakė Balandžio 6-osios jaunimo judėjimo, kuris buvo vienas iš vedlių per 2011 metų sukilimą prieš autoritarinį prezidentą Hosni Mubaraką (Hosnį Mubaraką), aktyvistas Mohamedas Nabilas.

A.F.al Sisi vadovaujamos represijos iš pradžių buvo nukreiptos prieš M.Mursi šalininkus ir prasidėjo nuo policijos šturmo prieš islamistų stovyklas Kaire, praėjus kelioms savaitėms po perversmo, nusinešusio šimtus žmonių gyvybių.

Vėliau tos griežtos priemonės buvo greitai išplėstos: buvo suimti kai kurie sekuliarių pažiūrų aktyvistai, kurie ne vien buvo sukilę prieš H.Mubaraką, bet ir palaikė A.F.al Sisi įvykdytą M.Mursi nuvertimą.

Trečiadienį ministrų kabinetas priėmė kovos su terorizmu įstatymą, kad būtų „pasiektas greitas teisingumas ir atkeršyta už mūsų kankinius“.

Dar vienas didelis iššūkis A.F.al Sisi – pastangos atgaivinti šalies ekonomiką.

Jo vyriausybė siekė suaktyvinti ekonomiką, tradiciškai palaikomą pajamų iš turizmo, kad Egipto vidaus bendrasis produktas per metus augtų septyniais procentais.

Tačiau gyvybiškai svarbus turizmo sektorius, patyrė nuosmukį: praeitais metais šalį, garsėjančią savo archeologiniu paveldu ir Raudonosios jūros kurortais, aplankė tik 10 mln. užsieniečių – gerokai mažiau negu 2010 metais, kai atvykėlių buvo 15 milijonų.

Pastebima ženklų, kad ekonomika atsigauna, bet ekonomistai sakė, kad vyriausybei reikia iš esmės pakeisti mąstymą.

A.F.al Sisi kovą vadovavo tarptautinei konferencijai, padėjusiai sudaryti sutarčių su investuotojais, kurių bendra vertė – daugiau negu 36 mlrd. JAV dolerių. Prezidentas taip pat deda dideles viltis į naują 9 mlrd. vertės Sueco kanalo plėtros projektą, kuris turėtų būti užbaigtas rugpjūčio 6 dieną.

Tas projektas yra dalis ambicingo plano paversti teritorijas aplink kanalą pramonės ir prekybos centru, orientuotu į laivybą.

Tikimasi, kad ši plėtra daugiau negu dvigubai padidins valstybės pajamas iš Sueco kanalo, lyginant su tikėtina padėtimi šių metų pabaigoje. Vyriausybė tikisi 2023 metais iš jo uždirbti 13,2 mlrd. dolerių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių