Quantcast

Diplomatai ir JT darbuotojai palieka Jemeną

Saudo Arabijos karinis jūrų laivynas šeštadienį iš Jemeno evakavo dešimtis diplomatų, o Jungtinės Tautos (JT) atšaukė tarptautinius darbuotojus – po trečios nakties, kai vyko Saudo Arabijos vadovaujami antskrydžiai siekiant sustabdyti Irano sąjungininkų husių kovotojus.

Gyventojai pranešė apie Jemeno pietuose vykstančius intensyvius susirėmimus tarp husių ir genčių kovotojų, daugiausia – sunitų, o kampanija iš oro siekiama sustabdyti naują tos šiitų grupuotės puolimą prieš Adeną iš rytų pusės.

Rijado intervencija – netikėtas konservatyvios monarchijos, kuri labiau garsėja galios demonstravimu naftos rinkose, o ne karinėmis priemonėmis, žingsnis – truks, kaip planuojama, mėnesį, bet galėtų trukti ir penkis ar šešis mėnesius, sakė šaltinis Persijos įlankos regiono diplomatiniuose sluoksniuose.

Pasak jo, iš palydovo darytos nuotraukos sausio mėnesį parodė, kad husiai perdislokavo tolimojo nuotolio raketas „Scud“ šiaurėje, netoli Saudo Arabijos sienos, ir nusitaikė į Saudo Arabijos teritoriją. Vienas Jemeno pareigūnas sakė, kad Iranas, kuris teigia neginklavęs husių, tiekia dalis toms raketoms.

86 užsienio diplomatai ir Saudo Arabijos piliečiai buvo išplukdyti iš Adeno į Raudonosios jūros uostą Džidą, sakė vienas Saudo Arabijos kariškių pareigūnas. Adene glaudėsi prezidentas Abd-Rabbuh Mansouras Hadi (Abd Rabas Mansuras Hadis), kuris ketvirtadienį išvyko į Egiptą stiprinti arabų paramos jo svyruojančiai valdžiai.

Jemeno sveikatos apsaugos ministerijos generalinis direktorius al Khadheras Laswaras (Chazeras Lasvaras) sakė, kad nuo trečiadienio mieste žuvo daugiau kaip 68 žmonės, o dar 452 buvo sužeisti. Per sprogimus Adeno didžiausiame amunicijos sandėlyje šeštadienį žuvo mažiausiai 15 žmonių, o dar dešimtys buvo sužeisti, sakė jis.

Pasak JT, iš sostinės Sanos, kurią husiai kontroliuoja nuo rugsėjo, buvo evakuota dauguma iš 100 JT tarptautinių darbuotojų. Oro uosto pareigūnai sakė, kad iki 250 kitų užsieniečių, dirbančių tarptautinėse naftos kompanijose ir nevyriausybinėse organizacijose, taip pat išskrido į Etiopiją ir Džibutį.

Husių kovotojai, siekiantys nuversti Vakarų ir Saudo Arabijos remiamą A.-R.M.Hadi, nuo ketvirtadienio, kai Saudo Arabijos vadovaujama koalicija pradėjo antskrydžius prieš juos, toliau stūmėsi į priekį.

Penktadienį husiai ir juos palaikantys armijos daliniai užsitikrino pirmąjį savo atramos tašką Jemenui priklausančioje Arabijos jūros pakrantėje – užimdami 100 km į rytus nuo Adeno esančią Šakrą ir galėdami atidaryti naują frontą žygiui prieš pagrindinį Pietų Jemeno miestą.


Šiame straipsnyje: JemenasJTdiplomatai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių