Quantcast

Dėkingas Singapūras surengė L. K. Yew didvyrio laidotuves

Dešimtys tūkstančių žmonių nepaisydami smarkaus lietaus sekmadienį dalyvavo Singapūro įkūrėjo Lee Kuan Yew (Li Kvan Ju) iškilmingose laidotuvėse, per kurias iš haubicų buvo paleistas 21 šūvio saliutas, o dangumi praskrido naikintuvai.

„Šviesa, kuri šiuos metus vedė mus visus, buvo užgesinta“, – sakė jo sūnus, premjeras Lee Hsien Loongas (Li Sien Lungas) per valstybinių laidotuvių ceremoniją Singapūro nacionaliniame universitete, kurioje dalyvavo Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono šalių lyderiai.

Lee Kuan Yew karstas stiklo dėžėje, užklotas raudonos ir baltos spalvų nacionaline vėliava, anksčiau lafetu, prikabintu prie „Land Rover“, buvo atvežtas iš parlamento. Procesijai judant gatvėmis, minia skandavo velionio vardą.

Virš galvų praskrido keturi naikintuvai F-16 iš oro pajėgų aukštojo pilotažo komandos. Vienas jų atsiskyrė nuo kitų – atlikdamas „dingusį žmogų“ simbolizuojančią gedulo figūrą. Procesija tuo metu judėjo per aikštę, kurioje Lee Kuan Yew 1959 metais buvo pirmą kartą prisaikdintas premjeru.

Tame poste jis dirbo 31 metus, valdydamas tvirta ranka ir transformuodamas Singapūrą iš apsnūdusios tolimos britų kolonijos į metropolį, kuris dabar didžiuojasi vienais aukščiausių pasaulyje gyvenimo standartų.

1965 metais, po trumpos ir audringos sąjungos su Malaizija, Singapūras tapo respublika. Lee Kuan Yew mirė būdamas 91 metų, likus mažiau nei penkiems mėnesiams iki šios salos, kaip atskiros valstybės, 50-ųjų metinių.

21 šūvio salvėmis paprastai yra pagerbiami esami valstybės vadovai, bet Lee Kuan Yew atveju buvo padaryta išimtis.

„Jis yra tarsi tėvas visiems singapūriečiams, buvusioms, esamoms ir ateities kartoms“, – sakė 26 metų slaugytoja Tan Yen Lee (Tan Jen Li) iš Singapūro ligoninės, kurioje Lee Kuan Yew pirmadienį mirė po septynias savaites gydyto stipraus plaučių uždegimo.

Žmonės verkė, mojavo vėliavomis ir mėtė į gatvę gėles, kai kolona važiavo rajonais, susijusiais su Didžiojoje Britanijoje išsilavinimą įgijusio buvusio profesinės sąjungos teisininko politine karjera.

Pareigūnai sakė, jog daugiau kaip 450 tūkst. žmonių – šalyje, kurioje gyvena vos 3,34 mln. piliečių, – atidavė paskutinę pagarbą Lee Kuan Yew iki to laiko, kai šeštadienį vakare parlamente baigėsi viešos budynės.

Tarp laidotuvėse dalyvavusių garbingų asmenų buvo JAV eksprezidentas Billas Clintonas (Bilas Klintonas), Japonijos premjeras Shinzo Abe (Šindzas Abė), Pietų Korėjos prezidentė Park Geun-Hye (Pak Gjunhė), Australijos premjeras Tony Abbottas (Tonis Abotas), Indijos premjeras Narendra Modi (Narendra Modis), Kambodžos premjeras Hunas Senas ir Indonezijos prezidentas Joko Widodo (Džokas Vidodas).

Singapūriečiai Lee Kuan Yew gerbia už jo ekonominį bei socialinį palikimą, bet teisių gynimo grupės jį kritikuoja dėl politinių oponentų nušalinimo, spaudos tildymo ir pilietinių laisvių varžymo. Virtinė jo oponentų bankrutavo dėl didelių kompensacijų už šmeižtą arba išvyko gyventi į užsienį.

Singapūro bendrasis vidaus produktas (BVP) vienam  gyventojui dabar yra vienas didžiausių pasaulyje – 2014 metais jis buvo 56 284 doleriai. Tuo metu, kai šalis pasiekė nepriklausomybę, jis buvo vos 516 dolerių.

90 proc. singapūriečių turi nuosavus namus – Lee Kuan Yew pradėtos aprūpinimo būstais schemos dėka, be to, šalies nusikalstamumo lygis yra vienas žemiausių pasaulyje.

Gerai apmokama Singapūro valstybės tarnyba nuolat priskiriama prie sąžiningiausių pasaulyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių