Quantcast

Daugiau nei 70 proc. rusų palaiko Maskvos bombardavimo kampaniją Sirijoje

  • Teksto dydis:

Daugiau nei 70 proc. rusų pritaria šalies oro pajėgų kampanijai prieš „Islamo valstybės“ džihadistus Sirijoje, tačiau visuomenė taip pat supranta pavojų, kad Rusija gali įsitraukti į ilgametį karą, rodo ketvirtadienį paskelbti visuomenės apklausos rezultatai.

Tyrimas, kuris buvo atliktas praėjus kelioms dienoms po to, kai Vladimiras Putinas užsitikrino parlamento pritarimą antskrydžiams Sirijoje, parodė, jog rusai pritaria prezidento sprendimui panaudoti karines pajėgas užsienyje.

Aviacijos smūgiai Sirijoje yra pirma stambaus masto Rusijos karinė operacija už buvusios Sovietų Sąjungos teritorijos ribų nuo 1979 metų invazijos į Afganistaną.

Septyniasdešimt du procentai respondentų patikino, kad jie pritaria bombardavimo kampanijai, o 46 proc. sakė, kad pritaria Rusijos aukštesniųjų parlamento rūmų sprendimui leisti V.Putinui panaudoti karinę jėgą užsienyje, skelbia tyrimą atlikęs viešosios nuomonės tyrimų centras Levada“.

Tačiau apklausos organizatoriai perspėja, kad šie skaičiai daugiau atspindi visuomenės požiūrį, suformuotą naujausio Maskvos propagandos televizijoje pliūpsnio, nei tikrą dalyvavimo užsitęsusiame konflikte palaikymą.

„Parama Rusijos kariuomenės veiksmams Sirijoje rodo, kad apklaustieji pritaria televizijos programai, tačiau nėra Rusijos visuomenės mobilizacijos rodiklis“, – sakė centro mokslininkas Denisas Volkovas.

„Pasiruošimo karui deklaravimas atspindi Rusijos karinės mašinos galios ir simbolinės armijos valdžios suvokimą, o ne individualų pasirengimą imtis ginklų“, – sakė jis.

Šešiasdešimt devyni procentai ankstesnėje panašioje „Levada“ apklausoje dalyvavusių respondentų sakė, kad nepritaria Maskvos pajėgų dislokavimui Sirijoje, jį palaikė tik 14 proc.

„Jeigu Rusijos karių skaičius Sirijoje nedidės, tada daugumai šis karas išliks virtualus ir nekeliantis susirūpinimo“, – rašė D.Volkovas.

Rusijos oro pajėgų kampanija Sirijoje išstūmė Ukrainos konfliktą iš eterio, Rusijos valstybinėms televizijoms pagrindinį dėmesį skiriant Sirijos krizei.

Tačiau visuomenę vėl apėmė būgštavimai dėl šalies galimybės įsitraukti į užsitęsusį konfliktą, kaip tai buvo Afganistane, nurodė „Levada“.

Keturiasdešimt šeši procentai apklaustųjų mano, kad Sirijos krizė gali tapti „nauju Afganistanu“, kur per dešimtmetį žuvo daugiau nei 14 tūkst. sovietų karių, tačiau 38 proc. tokią galimybę atmeta.

Teigiama yra tai, kad 49 proc. apklausos dalyvių sako tikį, jog Rusijai ir Sirijai pavyks rasti „bendrą kalbą“ su JAV vadovaujama koalicija kovoje su džihadistais.

V.Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas patikino, kad Kremlius nekeis savo strategijos Sirijoje tol, kol jį palaikys plačioji visuomenė.

Tyrimas buvo atliktas spalio 2-5 dienomis, jame dalyvavo 1 600 respondentų iš 46 Rusijos sričių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Meri

Meri portretas
Negi dar manot, kad kas nors yra paklausiamas Rusijoje. JIE rašo kaip jiems reikia, ko reikia ir kada reika. PILA dezinformaciją kokią nori ir kada nori. NUSTOKIME būti naivūs.

tam 86% rusu

tam 86% rusu portretas
ka tu debile palaikai?laizai juodo brolio sikna!

86% rusu

86% rusu portretas
palaiko kiekviena Putino pirstelejima. Pastebetina, kad kol Rusai nepradejo kariaut Ukrainoje, jo reitingai nesieke nei 50%...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių