Quantcast

Bandoma išsiaiškinti, kodėl buvo numuštas rusų lėktuvas

Trečiadienį Maskvoje ir  Ankaroje bus bandoma išsiaiškinti tikslias antradienio incidento, per kurį Turkijos pasienyje buvo numuštas rusų šturmo lėktuvas, aplinkybes.

Iki šiol abiejų pusių pareiškimai tebėra labai prieštaringi – rusai sako, kad į Turkijos teritoriją neįskrido, turkai tvirtina atvirkščiai ir kaltina rusus nereagavus į jų perspėjimus. Taip pat neaiškus ir antrojo rusų piloto likimas.

Turkų numušto rusų šturmo lėktuvo „Su-24“ kritimo vietoje Rusijos kariškiai surengė gelbėjimo operaciją, bet per ją prarado sraigtasparnį ir, pagal oficialią Maskvos informaciją, dar mažiausiai vieną  kareivį. Pamuštą rusų sraigtasparnį prieštankine raketa susprogdino vietos turkmėnų sukilėliai. Būtent šie sukilėliai greičiausiai ir tapo pagrindine itin aršios trukų kariškių reakcijos priežastimi.

Antradienį vakare pats Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pareiškė, kad šie žmonės turkams yra labai artimi ir jų kovą su kruvinu diktatorišku Basharo al-Assado režimu Turkija visada rems.

Rusų karo aviacijos reidai prieš turkmėnų pajėgas prie pat pietinės Turkijos sienos, Ankaros nuomone, yra akivaizdus rusų bandymas padėti B. al-Assadui kovoje su nuosaikia opozicija, nes, turkų teigimu, jokių „Islamo valstybės“ teroristų čia nėra.

Turkai ir toliau tvirtina,  kad koviniai rusų lėktuvai įžūliai skraidė per jų oro erdvę, nors šioje vietoje yra tik nedidelis Turkijos teritorijos  kyšulys. Matyt, todėl į rusų lėktuvą paleista raketa numušė „Su-24“ jau tolstantį nuo sienos.

Pagal oficialią prezidento Vladimiro Putino versiją, į lėktuvą pataikyta, kai jis jau buvo už vieno kilometro nuo Turkijos sienos.

Vėliau Rusijos gynybos ministerijos atstovas pareiškė, kad per šį incidentą turkai nė karto neperspėjo rusų pilotų. Šią versiją paneigė antiteroristinę antskrydžių kampaniją Sirijoje vykdantys ir koordinuojantys Amerikos kariškiai. Jie sako, kad visi viską girdėjo, nes tai atviri radijo ryšio kanalai, ir kad turkai tikrai perspėjo rusus.

Tokią informaciją iš savo šaltinių patvirtino ir kitų NATO šalių atstovai, susirinkę į neeilinį NATO tarybos posėdį Briuselyje.

Visų šalių vadovai, taip pat ir Vašingtone susitikę Jungtinių Valstijų ir Prancūzijos prezidentai, paragino ramiai išsiaiškinti šią situaciją ir neaštrinti padėties, bet Rusijos atstovai jau paskelbė, kad pasiųs prie Sirijos krantų raketinį kreiserį „Maskva“ ir kad jo raketos pasieks visus Rusijai rūpimus taikinius regione.


Šiame straipsnyje: Su-24lėktuvasRusijaTurkija

NAUJAUSI KOMENTARAI

nieko nereikia

nieko nereikia portretas
aiškinti. Ruskiai visada skelbia, kad jie teisūs, kad kiti kalti ir pan. Todėl ir čia nereikia smulkintis. Reikia imti pavyzdį iš ruskių.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių