Quantcast

Balsavimai dėl nepriklausomybės torpeduoja ES – perspėja Ispanijos premjeras

  • Teksto dydis:

Ispanijos ministras pirmininkas Mariano Rajoy (Marianas Rachojus) trečiadienį pareiškė, kad tokie veiksmai kaip Škotijos ir Ispanijos Katalonijos regiono nepriklausomybės siekiai yra „torpeda“ Europos integracijai.

Konservatorių ministro pirmininko pareiškimas paaštrino politinę atmosferą galbūt lemiamą savaitę Katalonijos nepriklausomybės judėjimui, kuris laukia ketvirtadienį vyksiančio Škotijos referendumo dėl nepriklausomybės rezultatų.

„Visi Europoje galvoja, kad šie procesai yra labai neigiami“ finansiškai ir ekonomiškai, sakė M.Rajoy kalbėdamas Ispanijos parlamente.

„Šie procesai yra torpeda į Europos dvasios vaterliniją, nes Europa sukurta valstybėms integruoti, o ne jas skaldyti“, – pridūrė jis.

Škotijoje ketvirtadienį rengiamas referendumas, kuriam pritaria Britanijos vyriausybė, pakurstė nacionalistus Katalonijoje, šiaurės rytiniams Ispanijos regione, išsiskiriančiame savo kalba ir kultūra.

Katalonai nori visiškai perimti savo regiono politinę ir ekonominę kontrolę iš Madrido. Katalonija yra turtingiausia Ispanijos dalis, tačiau taip pat nukentėjo per 2008 metais kilusią ekonomikos krizę.

Penktadienį Katalonijos regiono parlamentas turėtų priimti naują įstatymą, kuris, pasak jo, leis lapkričio 9 dieną surengti „konsultacinį“ balsavimą ir paklausti katalonų, ar jie nori nepriklausomybės.

Ispanijos nacionalinė vyriausybė griežtai nepritaria katalonų nepriklausomybės siekiui. Planuojamą referendumą ji laiko neteisėtu ir žada jį blokuoti.

Naująjį Katalonijos įstatymą turėtų panaikinti Ispanijos Konstitucinis Teismas. Katalonijos prezidentas Arturas Masa pažadėjo siekti „konsultacinio“ balsavimo, bet tik teisėtomis priemonėmis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių