Quantcast

Australijos Brisbane – smarkiausia per pastaruosius dešimtmečius audra

  • Teksto dydis:

Australijos rytinei pakrantei smogusi galinga audra, nešusi smarkius vėjus ir krušą, vartė lėktuvus ir plėšė stogus, padarydama žalos daugiau negu už 100 mln. Australijos dolerių (237 mln. litų), o armija penktadienį prisidėjo prie stichijos padarinių tvarkymo darbų.

Pasak pareigūnų, ši audra buvo viena iš smarkiausių, kada nors smogusių Australijai, taip pat smarkiausia per pastaruosius tris dešimtmečius iš užgriuvusių Brisbano miestą. Sai siaučiant ketvirtadienio vakarą iš dangaus ant pastatų ir automobilių krito teniso kamuoliuko dydžio krušos ledėkai, potvyniai užliejo gatves, o mažiausiai 39 žmonės buvo sužeisti.

Vėjas, kurio gūsių greitis siekė 140 km per valandą, prilygstantis 2-osios kategorijos ciklonui, taip pat vartė medžius ir gadino elektros tiekimo linijas.

Per vieną iš dramatiškiausių incidentų bent keturi lengvieji lėktuvai buvo apversti Arčerfildo oro uoste, esančiame už 11 km nuo Brisbano centrinio verslo rajono.

„Atrodo tarsi apokalipsė“, - žurnalistams sakė vienas žmogus, gyvenantis name, kurio skardinį stogą audra nuplėšė ir nunešė už daugiau negu 100 metrų.

Kitas Brisbano gyventojas pasakojo, kad krušos ledėkai skriejo „kaip kulkos“.

„Mano dukra verkė. Atrodė, kad tiesiai į mus lekia prekinis traukinys - tarsi riaumojimas; triukšmas buvo itin garsus, - Johnas Arthuras (Džonas Arturas) sakė nacionaliniam radijui. - Didžiuliai ledėkai niokojo viską savo kelyje.“

Kvynslando valstijos premjeras Campbellas Newmanas (Kampbelas Niumenas) sakė, kad tai buvo „didžiausia audra, smogusi Brisbanui nuo 1985 metų", tačiau džiaugėsi, kad niekas nebuvo sunkiai sužeistas.

„Audra buvo siaubinga, bet, laimei, niekas nebuvo sunkiai sužalotas arba nenutiko dar blogiau“, - jis sakė radijui ABC.

Ketvirtadienio popietę vis tai prasidėjo kaip įprasta audra, susiformavusi į pietus nuo Brisbano ir slinkusi į šiaurę, tačiau nuo jūros plūstantis drėgnas oras nulėmė jos virsmą vadinamąja mezokonvekcine supercele, Meteorologijos biuro darbuotojas Pradeepas Singhas (Pradipas Singhas) sakė naujienų agentūrai AFP.

„Supercelėje susidaro sūkurys - oras sukasi kildamas į viršų. Kai taip nutinka, jis nuneša drėgmę aukščiau užšalimo lygio ir ilgai ją ten išlaiko, - aiškino meteorologas. - Lietaus lašai užšąla ir tampa vis didesniais ledėkais. Supercelėse kylantis oro srautas labai smarkus, todėl jie ilgai išsilaiko ore, o kai jiems pasiekus atitinkamą svorį, ledėkai pradeda kristi žemyn.“

Kvinslando susisiekimo ministras Scottas Emersonas (Skotas Emersonas) sakė, kad Brisbano nuniokojimo mastas yra „nepaprastas“, o įvertintos žalos suma smarkiai išaugo.

Australijos draudimo taryba šią audrą paskelbė katastrofiniu orų reiškiniu. Viena atstovė sakė AFP, kad iki šiol gauta 15 060 pareiškimų, kuriuose padaryta žala vertinama iš viso 109,2 Australijos dolerių (2,59,3 mln. litų).

Draudimo bendrovė „Suncorp“ nurodė po šios audros sulaukusi apie tūkstančio pranešimų apie padarytą žalą pastatams ir apie 1.6 tūkst. pranešimų apie apgadintas motorines transporto priemones.

Penktadienį dar neveikė bent 500 elektros tiekimo linijų, o dešimtys tūkstančių namų ir verslo įmonių buvo likusios be elektros. Remontininkų brigados paskubomis darbavosi, kad atkurtų energijos tiekimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių