Quantcast

Afganistane pernai žuvo ar buvo sužeista daugiau kaip 11 tūkst. civilių gyventojų

  • Teksto dydis:

Afganistane 2015-aisiais žuvusių ar sužeistų civilių gyventojų skaičius yra didžiausias nuo 2009 metų, kaip pradėti tokie stebėjimai, sakoma sekmadienį paskelbtoje naujoje Jungtinių Tautų (JT) ataskaitoje, kurioje nurodoma, kad afganų pajėgoms susidūrus su kovotojų veiklos suaktyvėjimu ypač smarkiai kentėjo vaikai.

2015 metais žuvo ar buvo sužeisti 11 002 civiliai gyventojai. Tarp šių užregistruotų atvejų yra 3 545 žūties atvejai, tai yra keturiais proc. daugiau nei 2014 metais, sakoma JT metinėje ataskaitoje dėl civilių gyventojų ginkluotame konflikte.

„Civiliams gyventojams padaryta žala yra visiškai nepriimtina, – sakė JT specialusis atstovas Afganistanui Nicholas Haysomas (Nikolas Haisomas). – Raginame tuos, kurie kelia šį skausmą Afganistano žmonėms, imtis konkrečių veiksmų civiliams gyventojams apsaugoti ir žudymui bei luošinimui sustabdyti“.

Mūšiai ir išpuoliai apgyvendintuose rajonuose ir dideliuose miestuose nurodomi kaip „pagrindinės priežastys“, dėl kurių 2015 metais žuvo civiliai gyventojai. Tai akcentuoja Talibano kovotojų veržimąsi į miestų centrus, kurio kulminacija buvo trumpas šiaurėje esančios provincijos sostinės Kundūzo užėmimas rugsėjo ir spalio mėnesiais.

Kas ketvirtas iš 2015 metais žuvusių ar sužeistų civilių gyventojų yra vaikas. Ataskaitoje nurodoma, kad per metus žuvusių ar sužeistų vaikų skaičius padidėjo 14 procentų.

Šiuo požiūriu labai kenčia ir moterys: jų žūties ar sužeidimo atvejų padaugėjo 37 procentais. Kas dešimta iš žuvusiųjų ar sužeistųjų buvo moteris.

Šias metines ataskaitas JT pradėjo rengti 2009 metais.


Šiame straipsnyje: AfganistanasJTžuvę civiliai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių