Quantcast

Afganistane mirtininko išpuolis nusinešė 50 gyvybių

  • Teksto dydis:

Dešimtys žmonių, kurie buvo sužeisti per siaubingą mirtininko išpuolį tinklinio rungtynėse Rytų Afganistane, buvo nuskraidinti į sostinę Kabulą, pirmadienį pranešė pareigūnai, o šeimos tuo tarpu gedi 50-ies žuvusiųjų.

Per šį daugiausiai aukų Afganistane pareikalavusį pavienį išpuolį nuo 2011 metų, mirtininkas savo sprogmenis susprogdino didžiulėje minioje, kuri neramioje Paktikos provincijoje stebėjo trijų vietos komandų turnyrą.

Šis kruvinas išpuolis akcentavo iššūkius prezidentui Ashrafui Ghani (Ašrafui Ganiui), kuris į valdžią atėjo rugsėjo mėnesį, JAV vadovaujamoms NATO pajėgoms užbaigiant operacijas ir afganų saugumo pajėgoms perimant atsakomybę.

A.Ghani buvo tarp pareigūnų, aplankiusių sužeistuosius 400 lovų karinėje ligoninėje Afganistano sostinėje.

Tarp sužeistųjų yra daug vaikų ir jaunų vyrų.

„Praėjusį vakarą 54 žmonės, sužeisti dėl teroristo veiksmų Paktikoje, kariniu sraigtasparniu buvo perkelti į Sardaro Mohammado Daudo Khano (Sardaro Mohamado Daudo Chano) ligoninę (Kabule)“, – per „Twitter“ pranešė Gynybos ministerijos atstovas Zahiras Azimi (Zahiras Azimis).

Talibanas kol kas nekomentavo, bet sukilėliai dažnai atsiriboja nuo atakų, per kurias žūsta daugiausia civiliai žmonės.

Sprogimas Jahja Chailo rajone Paktikoje nugriaudėjo maždaug 17 val. (14 val. 30 min. Lietuvos laiku), šimtams žmonių susirinkus stebėti tinklinio, kuris yra populiarus tarp jaunų Afganistano vyrų.

„Aš ir mano draugai stebėjome rungtynes ir šaukėme kaskart, kai mūsų komanda pelnydavo taškų“, – telefonu AFP sakė 11-metis Abdulhay (Abdulhajis), gydomas ligoninėje Paktikos sostinėje Šaranoje.

Paktika, viena neramiausių Afganistano provincijų, ribojasi su Pakistano genčių rajonais, kur daugelis sukilėlių lyderių slepiasi nuo NATO ir afganų pajėgų.

Prezidentas A.Ghani pasmerkė minimą ataką ir pavadino ją „nežmoniška ir neislamiška“. Jis pridūrė: „Tokio brutalaus civilių žmonių žudymo negalima pateisinti“.

Pakistano premjeras Nawazas Sharifas (Navazas Šarifas) taip pat pasmerkė išpuolį ir pažadėjo kovoti su „terorizmu, kuris yra bendras abiejų šalių priešas“.

Vienas liudininkas, 25 metų Khushalas (Chušalas), AFP sakė matęs vyrą su tradiciniu šaliku, nulipantį nuo motociklo ir susisprogdinantį.

Paktikoje didelis mirtininko išpuolis buvo įvykdytas ir liepos mėnesį, kai užpuolikui judriame turguje Urguno rajone susprogdinus sunkvežimį žuvo mažiausiai 41 žmogus.

Žuvo du NATO kariai

NATO pranešė, kad per išpuolį Rytų Afganistane žuvo du Aljanso kariai.

Pagal protokolą NATO nepatvirtino tų karių pilietybės. Aljanso atstovė sakė, kad išpuolis buvo įvykdytas pirmadienį kelios minutės prieš 9 valandą.

Kabulo policijos viršininko Hashmato Stanekzai (Hašmato Stanekzajo) atstovas sakė, kad prie dviračio pritvirtinta bomba sprogo netoli užsienio kariškių kolonos rytinėje sostinės Kabulo dalyje.

Pasak atstovo, buvo sužeistas vienas civilis afganas.

Po pirmadienio išpuolio šį mėnesį Afganistane žuvusių užsienio karių skaičius padidėjo iki trijų. Bendras šiemet žuvusių karių skaičius yra 63; 46 iš tų karių yra amerikiečiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių