Quantcast

Vystantis Rygos viešojo susisiekimo korupcijos skandalui traukiasi vicemeras

  • Teksto dydis:

Rygos vicemeras Andris Amerikas iš regioninės partijos „Garbė tarnauti Rygai“ (GKR) pirmadienį trumpoje spaudos konferencijoje paskelbė, kad atsistatydina.

Praėjusią savaitę A. Ameriko pavardė buvo minima kalbant apie korupciją sostinės visuomeninio transporto įmonėje „Rigas satiksme“.

Atsistatydinęs iš vicemero posto A. Amerikas išsaugos Rygos tarybos deputato mandatą. Sostinės tarybos pirmininko pavaduotojo postą jis užėmė nuo 2010 metų.

Trumpoje spaudos konferencijoje A. Amerikas sakė, kad taryboje dirba 18 metų. Jis pabrėžė, kad kiekvieno politiko gyvenime ateina akimirka, kai svarbiausias dalykas pasidaro reputacija.

„Nenoriu teisintis dėl to, ko nedariau“, – sakė jis ir pridūrė, kad nori išdėstyti, kaip pats mato situacijos faktus, kai „versijos ir prielaidos tapo beveik neginčijamais įrodymais“.

A. Amerikas neneigė, kad per tyrimą dėl „Rigas satiksme“ sulaikytą verslininką Marį Martinsoną pažįsta daug metų, kaip ir „daugelis kitų Rygoje ir Latvijoje“. Atsistatydinančio vicemero nuomone, būtent pažintis su M. Martinsonu duoda pagrindo visiems įtarinėjimams.

„Niekada nuo to laiko, kai su juo susipažinau, nedalyvavau jokiuose neteisėtuose sandėriuose ir niekaip prie jų neprisidėjau“, – pabrėžė politikas. Jis išreiškė įsitikinimą, kad tyrimas tai įrodys.

„Galiu dar kartą patvirtinti, kad niekaip nesu susijęs su įmonės „Rigas satiksme“ pirkimais ir jos neteisėtais veiksmais, kuriuos tiria Korupcijos prevencijos ir kovos su korupcija biuras (KNAB). Neturiu ir niekada neturėjau jokio statuso šiame baudžiamajame procese“, – pabrėžė A. Amerikas.

Pasak jo, GKR frakcija ir valdyba artimiausiomis dienomis iškels naują kandidatą į vicemerus.

Žiniasklaida anksčiau pranešė, kad tiriant korupcijos įmonėje „Rigas satiksme“ bylą kratos buvo atliktos ir A. Ameriko namuose. Pats politikas kategoriškai neigė, kad yra susijęs su šiuo reikalu ir tvirtino, kad nė karto nebuvo susitikęs su šioje byloje sulaikytu „Rigas satiksme“ Infrastruktūros ir plėtros departamento direktoriumi Igoriu Volkinšteinu. Vis dėlto A. Amerikas neneigė, kad pažįsta sulaikytą verslininką M. Martinsoną.

Tuo tarpu verslininkas Aleksandras Kriačekas, kuris taip pat buvo sulaikytas, yra vienas GKR steigėjų ir per šešerius metus šiai partijai paaukojo per 70 tūkst. eurų. Pasak A. Ameriko, šią savaitę A. Kriačekas bus pašalintas iš partijos.

Kaip pranešta, KPKKB iškėlė baudžiamąją bylą dėl kyšininkavimo ir neteisėtai gautų išteklių legalizavimo, susijusių su trimis „Rigas satiksme“ pirkimais. Su šiais pirkimais yra susiję Čekijos ir Lenkijos kompanijų atstovai, Rygos tarybos ir „Rigas satiksme“ pareigūnai. Kyšiai buvo duodami už naujo visuomeninio transporto tiekimą minimai įmonei.

Viena televizijos laida pranešė, kad už kiekvieną Rygai pristatytą troleibusą, autobusą ir tramvajų buvo mokami kyšiai po 5–7 proc. jų vertės. Bendrai dėl trijų pirkimų buvo sudaryta sutarčių už daugiau kaip 270 mln. eurų, todėl galėjo būti duota 13,5–20 mln. eurų kyšių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Latvijoje sodina ar taip kaip pas mus?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių