Quantcast

V. Putinas tikina, kad jo šalis visiškai pasiruošusi Sočio olimpiadai

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad jo šalis „pasiruošusi“ Sočio žiemos olimpinėms žaidynėms, likus dienai iki jų oficialaus atidarymo penktadienį, tačiau Vakarų šalys pabrėžia, kad joms dar lieka abejonių.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad jo šalis „pasiruošusi“ Sočio žiemos olimpinėms žaidynėms, likus dienai iki jų oficialaus atidarymo penktadienį, tačiau Vakarų šalys pabrėžia, kad joms dar lieka abejonių.

Trečiadienį, kai olimpinis deglas buvo nešamas žaidynių sostinės gatvėmis, išliko nuogąstavimų dėl saugumo ir žmogaus teisių klausimų – ypač dėl gėjų teisių.

JAV vyriausybė trečiadienį perspėjo Amerikos ir užsienio oro bendroves, kad teroristai gali mėginti paslėpti sprogmenų dantų pastos tūbelėje į Rusiją skrendančiuose lėktuvuose.

Vienas pareigūnas sakė naujienų agentūrai AFP, kad ši informacija „konkrečiai susijusi su skrydžiais į Rusiją“, kur penktadienį kurortiniame Sočio mieste prasidės žiemos olimpinės žaidynės.

Savo pranešime JAV teritorinio saugumo departamentas (DHS) nurodė, kad jam nežinoma apie jokias konkrečias grėsmes, tačiau pridūrė: „Kaip visada mūsų saugumo aparate esama įvairių priemonių – tiek matomų, tiek nematomų.“

Vasario 7–23 d. vyksiančios olimpiados saugumas kelia didelį susirūpinimą Vašingtonui – ypač po gruodį įvykdytų dviejų pražūtingų mirtininkų sprogdintojų atakų Rusijos pietiniame Volgogrado mieste.

Nerimą taip pat didina grasinimai, kuriuos skelbia islamistai kovotojai, veikiantys neramiame Šiaurės Kaukazo regione, esančiame netoli olimpiados sostinės.

JAV karinis desantas Juodojoje jūroje

Trečiadienį Amerikos pareigūnai paskelbė, jog du JAV karo laivai atplaukė į Juodąją jūrą, kur bus pasiruošę suteikti pagalbą iškilus bet kokiai grėsmei per olimpiadą.

Kariškiai nurodė, kad tie laivai pajėgūs suteikti įvairią pagalbą, įskaitant potencialią amerikiečių arba kitų šalių piliečių evakuaciją, jeigu per žaidynes būtų įvykdytas koks nors teroro išpuolis.

Dešimtys tūkstančių Rusijos saugumo pareigūnų taip pat yra sutelkti atremti bet kokias atakas, kurias galėtų surengti kaimyniniame Šiaurės Kaukaze veikiantys islamistai kovotojai.

Saugumas „visuomet kelia rūpesčių – ne vien per tarptautinius, bet ir per politinius renginius“, pripažino V.Putinas, primindamas apie sprogdinimus Bostono maratone, kuriuos įvykdė islamo ekstremistai, kilę neramaus Šiaurės Kaukazo regiono. Per tą ataką žuvo trys žmonės, o dar 260 buvo sužeisti.

Praėjus septyneriems metams po to, kai Rusija nustebino pasaulį, sėkmingai užsitikrinusi teisę rengti žaidynes, kurios bus didžiausias renginys šalyje nuo Sovietų Sąjungos subyrėjimo, organizatoriai deda baigiamuosius štrichus prieš 22-osios žiemos olimpiados atidarymą.

Tarp olimpinio deglo nešėjų bus Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Ban Ki-moonas, Tarptautinio olimpinio komiteto prezidentas Thomas Bachas, taip pat Rusijos sporto žvaigždės, įskaitant šuolių su kartimi čempionę Jeleną Isinbajevą.

„Rusija darbavosi dėl šio momento septynerius metus. Tai buvo nacionalinis projektas, – sakė V.Putinas, apsilankęs Olimpiniame kaimelyje. – Rusija pasiruošusi olimpinėms žaidynėms.“

Kreipdamasis į savo šalies olimpinę komandą, V.Putinas pareiškė, kad „mes labai daug tikimės iš jūsų. Turime jauną, labai daug žadančią komandą, ir neabejoju, kad padarysite viską, kad jums pasisektų“.

Per 2010 metų žiemos olimpiadą Vankuveryje rusų sportininkai iškovojo tik tris aukso medalius, o šis faktas buvo itin apmaudus daugeliui jų tėvynainių. Tačiau ekspertai prognozuojam, kad net ir tėvynėje Rusijos sportininkams tikriausiai seksis ne ką geriau.

Ši olimpiada, kuriai, kaip teigiama, buvo išleista apie 50 mlrd. JAV dolerių, yra brangiausia kada nors surengta, tačiau taip pat viena iš prieštaringiausiai vertinamų.

Ji vyks tvyrant santykiuose tarp Rusijos ir Jungtinių Valstijų dėl įvairių užsienio politikos klausimų, įskaitant konfliktą Sirijoje ir Maskvos suteikto prieglobsčio JAV žvalgybos paslapčių viešintojui Edwardui Snowdenui.

Be to, aplinkosaugos aktyvistai piktinosi olimpinių kompleksų statybos projektų padaryta ekologine žala.

Krasnodaro regiono, kuriam priklauso Sočis, teismai šią savaitę skyrė 5–15 parų administracinius areštus dviem aktyvistams iš žaliųjų judėjimo „Ekologinė vachta Šiaurės Kaukaze“ dėl smulkių pažeidimų.

Ta organizacija savo pranešime pareiškė, kad tokiais veiksmais siekiama „įbauginti ekologų bendruomenę, kurių nuomone, šių žaidynių organizavimas yra nacionalinė gėda“.


Šiame straipsnyje: SočisRusijaPutinas

NAUJAUSI KOMENTARAI

GRAŽŪS

GRAŽŪS portretas
MEDALIAI,SU SKONIU PAGAMINTI.....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių