Quantcast

Vokietijos ir JAV lyderiai perspėja dėl „pavojingo eskalavimo“ Ukrainoje

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel penktadienį perspėjo, kad Rusija, savo karinių pajėgų dislokavimu ir kaimyninės šalies teritorijos bombardavimu, kursto „pavojingą eskalavimą“ Ukrainos konflikte.

Kalbėdamasis su A.Merkel telefonu, B.Obama sakė, kad tas konfliktas „tebeaštrėja“ po to, kai virš prorusiškų sukilėlių kontroliuojamos teritorijos rytų Ukrainoje praėjusį mėnesį buvo numuštas Malaizijos keleivinis laineris.

Vakarų šalys dėl tos katastrofos kaltina Rusijos palaikomus separatistus, tuo tarpu Maskva kaltina Ukrainą.

B.Obama ir A.Merkel „pritarė, kad Rusijos (humanitarinės pagalbos) vilkstinės siuntimas į Ukrainą be Ukrainos sutikimo yra provokacija ir Ukrainos suverenumo bei teritorinio vientisumo pažeidimas“, sakoma Baltųjų rūmų pranešime.

„Jie išreiškė susirūpinimą, kad daugybė Rusijos karių prie sienos su Ukraina, Rusijos kariškių buvimas Ukrainoje ir Rusijos vykdomas Ukrainos teritorijos bombardavimas yra pavojingas eskalavimas“, – pridūrė Baltieji rūmai.

Šis pareiškimas yra buvo dalis griežto Vakarų šalių atsako Rusijai, pasiuntusiai daugybę sunkvežimių prieštaringai vertinama pagalbos vilkstine į sukilėlių kontroliuojamą Ukrainos rytinį Luhansko miestą. Kijevas tai pavadino tiesioginiu įsiveržimu.

B.Obama ir A.Merkel „sutiko, kad Rusijai būtina išvesti savo vilkstinę iš Ukrainos teritorijos, priimti anksčiau su Ukraina ir Tarptautiniu Raudonuoju Kryžiumi suderintas sąlygas dėl bet kokių humanitarinių kolonų Ukrainoje ir deeskaluoti padėtį“.

Abu lyderiai paragino Rusiją atitraukti savo pajėgas iš Ukrainos pasienio, išgabenti savo ginkluotę, transporto priemones ir karius iš Ukrainos teritorijos, taip pat nutraukti kovotojų, karinės įrangos ir šarvuočių srautą į rytų Ukrainą.

„Jie taip pat pažymėjo, kad svarbu paskelbti dvišales paliaubas, lydimas sienos uždarymo ir veiksmingos sienos stebėsenos“, – pridūrė Baltieji rūmai.

Europos Sąjunga ir JAV reikalauja, kad Rusija nedelsiant susigrąžintų savo sunkvežimių vilkstinę, baiminantis, kad jos vežami kroviniai gali sustiprinti promaskvietiškų sukilėlių pajėgas, besikaunančias su Kijevo pajėgomis.

Vašingtonas perspėjo Rusiją, kad jos veiksmai gali išprovokuoti naujas sankcijas, o Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba išreiškė susirūpinimą, kad minėtos vilkstinės siuntimas gali dar labiau paaštrinti jau keturis mėnesius nesiliaujantį konfliktą.

Vilkstinė, kurią sudaro apie 280 sunkvežimių, savaitę laukė Rusijoje prie sienos su Ukraina, Maskvai reikalaujant leidimo skubiai pristatyti pagalbos siuntą civiliams, atsidūrusiems sunkioje padėtyje dėl intensyvių susirėmimų Ukrainos rytuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tam šalin nacius

tam šalin nacius portretas
pasaulis prisimena ir ruskių padarytus darbus, okupacijas, Karaliaučiaus atplėšimą, perbraižymą rytų Europos žemėlapio. Taigi, pirmyn, naciai, atsiimti savo žemių, visai neblogas pavadinimas "naciai", tai reiškia, kad jie tikri savo tyėvynės patriotai. Aš už nacius. O tu dedi galvą už ruskius, už sssr?

to jankis

to jankis portretas
tu gal atsilikes? ka tu cia kalbi! Rusija tai gresme pasaulio, naikinti sita virusa reikia, taip butu gera ir ramu be rasijos mat tvaju.

jankis

jankis portretas
aš nesuprantu,tas obama durnas ir nesigydo,o meluoja,kaip paskutinis šakalas,juk visi žinom,kad tą lėktuvą numušė kievo chunta
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių