Quantcast

Vokietijos gynybos ministrė: Lietuva nusipelno mūsų apsaugos

Vokietijos gynybos ministrė Ursula von der Leyen (Ursula fon der Lejen) sako, kad Lietuva nusipelno NATO solidarumo ir apsaugos. Tai ji pabrėžė penktadienio popietę sakydama atidarymo kalbą Miuncheno saugumo konferencijoje.

Kreipdamasi į konferencijos dalyvius, ministrė trumpai priminė Lietuvos istoriją – sovietų ir nacių okupacijas, dainuojančią revoliuciją ir sovietų agresiją 1991 metų sausį.

„Drąsūs ir išdidūs Lietuvos žmonės įveikė priešą, kurį įveikti atrodė neįmanoma. Lietuva tapo demokratinės ir laisvos Europos dalimi. Kartu su Estija, Latvija ir Lenkija ji yra gerbiama ES ir NATO narė. Tai šalis, kuri nusipelno mūsų solidarumo ir apsaugos“, – kalbėjo Vokietijos gynybos ministrė.

U.von der Leyen sakė, kad Vokietijos sprendimas vadovauti NATO batalionui Lietuvoje iš dalies yra skola už sąjungininkų apsaugą Šaltojo karo metais.

„Šiandien mūsų kariai dislokuoti Lietuvoje, nes mes nepamiršome, kad dėl mūsų laisvės ir vienybės esame skolingi 40 metų sąjungininkų apsaugai“, – kalbėjo U.von der Leyen.

U.von der Leyen praėjusią savaitę viešėjo Lietuvoje, kur kartu su Lietuvos prezidente Dalia Grybauskaite pasveikino Vokietijos vadovaujamo tarptautinio NATO bataliono karius.

Vokietijos vadovaujamas batalionas šiemet Lietuvoje dislokuojamas reaguojant į Rusijos intervenciją Ukrainoje ir karinį aktyvumą Baltijos jūros regione. Panašūs daliniai taip pat kuriami Lenkijoje, Latvijoje ir Estijoje. Jiems vadovaus Jungtinės Valstijos, Kanada ir Didžioji Britanija.

Drąsūs ir išdidūs Lietuvos žmonės įveikė priešą, kurį įveikti atrodė neįmanoma.

Kiekviename iš batalionų bus apie tūkstantis karių.

Lietuvos ir Vokietijos karinis bendradarbiavimas ypač intensyvus tapo pastaruosius kelerius metus. Pernai rugpjūtį pasirašyta sutartis dėl vokiškų pėstininkų kovos mašinų „Boxer“ su izraelietiškais bokšteliais pirkimo už 386 mln. eurų, tai didžiausios vertės sandoris Lietuvos kariuomenės istorijoje. Lietuvos kariuomenė taip pat perka vokiškų savaeigių haubicų, sunkvežimių, kariai daug metų naudoja vokiškus automatinius šautuvus G-36.

Glaudesnius santykius liudija ir dažni dvišaliai vizitai. Kitą savaitę į Lietuvą atvyks Vokietijos užsienio reikalų ministras, o Lietuvos premjeras Saulius Skvernelis vyks į Vokietiją, kur susitiks su kanclere Angela Merkel.

Po Vokietijos ministrės Miuncheno konferencijos atidarymo ceremonijoje kalbėjęs JAV gynybos sekretorius Jamesas Mattisas (Džeimsas Matisas) sakė, kad JAV ir kitų sąjungininkų pajėgų dislokavimas Baltijos šalyse yra „visiškai gynybinis, kad išlaikytume atgrasymą“.


Šiame straipsnyje: vokietijakrašto apsaugaLietuva

NAUJAUSI KOMENTARAI

Nojus

Nojus portretas
Kuo daugiau čia NATO, tuo mažiau barbarų iš Rytų.

NA NA

NA   NA portretas
nuo kada tokie vokiečiai malonus ______kažkada buvome Vokiečių okupuoti ,pradedant Klaipėda ,o naciams atėjus ir visa Lietuva buvo okupuota ,______reikia suprast ,kad rusams atidavus Lietuvą į Europos sąjungą ,dabar už apsaugą turėsime dėkoti vokiečiams ir amerikiečiams ,ir kuo mes tokie vertingi ,kad taip mus nori saugoti ,tai rusai ,tai vokiečiai ,tai lenkai ,tai amerikonai ,o kada mes patys sugebėsime save apsaugoti ,______va ką reiškia ,kai Lietuva stovi kryžkelėje ,kurioje visi savo arklius perkausto ,,,sėkmės Lietuvai atstovėti ,besibučiuojant su visais ,,,,

...

... portretas
O kas mus apsaugos nuo 'išrinktosios tautos' invazijos?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių