Quantcast

Vokietija ragina Graikiją elgtis padoriai

Vokietija ragina naują Graikijos vyriausybę laikytis padorumo ją nuo bankroto gelbėjančių Europos Sąjungos piliečių atžvilgiu.

Toks pareiškimas nuskambėjo netrukus po to, kai Graikijos premjeras perspėjo, jog daugiau „aklai“ neklausys Europos Sąjungos ir nurodė stabdyti pagrindinio šalies uosto privatizavimą.

Pirmas naujos vyriausybės posėdis smukdo ne tik Graikijos, bet visos Europos vertybinių popierių biržas. Ir ne vien dėl naujojo premjero pareiškimų, kad nuolankumo politikai – galas, kad graikai perdaug kenčia, reikia ginti jų orumą, kad vyriausybė iš naujo derėsis dėl nuo bankroto ją gelbėjančios pagalbos plano.

„Graikija atgauna pasitikėjimą savimi, randa sąjungininkų, su kuriais galės kelti savo reikalavimus Europoje, prisidėti ne tik prie Graikijos, bet visos Europos atsigavimo. Pradedame naują dialogo erą, bet be kompromisų ir nebijodami konfliktų“, – sako Graikijos ministras pirmininkas Alexis Tsipras.

Dar neapšilusi kojų nauja vyriausybė stabdo pagrindinio Graikijos uosto – Pirėjaus – privatizaciją, nors kinų laivybos milžinė „Cosco“ jį planavo paversti svarbiu Europos transporto centru. Tai dar vienas antausis eurozonai ir skolintojams, kurie reikalauja privatizuoti valstybinius objektus.

Prasiveržusi į valdžią kairioji populistinė partija „Syriza“ susijungė su bendraminčiais – nacionalistine nepriklausomų graikų partija. Drauge jos turi 162 mandatus 300 vietų parlamente ir iki vasario pabaigos privalo įrodyti, kad imasi naujų reformų – tik tuomet gaus eilinę 7 mlrd. eurų paskolos išmoką. Bet jau pažadėjo skirti daugiau negu milijardą, kad būtų didesnės vargingiausių algos ir pensijos.

Vieni graikai patenkinti – tegu A. Tsipras įvykdo bent dalį pažadų, kiti „Syriza“ valdžioje laiko katastrofa.

„Na ko galime tikėtis iš berniuko? Ko galime tikėtis iš kairuolių? Laukiame kaip ant adatų, kas bus toliau: po penkių-šešių mėnesių būsime pragare“, – sakė kalbinta graikė.

ES partnerės iš karto atmetė galimybę atleisti dalį Graikijos skolų – juk liūto dalis jau nubraukta.

„Negaliu net įsivaizduoti skolų karpymo, galiu tik įsivaizduoti, kad jeigu reformos tęsiamos, toliau teikiama ir pagalba. Žinoma, turime išlaikyti Graikiją eurozonoje, bet taip pat aišku, kad turime būti sąžiningi savo šalies ir kitų euro narių atžvilgiu“, – sako Vokietijos ekonomikos ministras Sigmaras Gabrielis.

Bet šiandien „Le Parisien“ cituoja Europos ekonomikos ir finansų komisarą Pierre`ą Moscovici, esą Europos Sąjunga sieks ne tokių atgrasių, lankstesnių bendradarbiavimo su Atėnais formų. Ar pavyks, parodys artimiausios dienos – kai į Atėnus atvyks aukšti ES pareigūnai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių