Quantcast

Vokiečiai paminėjo „Prahos išėjimo“ 25-metį

  • Teksto dydis:

Vokietijos ambasada Prahoje antradienį paminėjo 25-ąsias įsimintino „Prahos išėjimo“, leidusio tūkstančiams tuometės Rytų Vokietijos piliečių pabėgti iš komunistinio bloko per Vakarų Vokietijos diplomatinę atstovybę, metines.

1989 metų rugsėjį pradėjus skeldėti Geležinei uždangai, tūkstančiai Rytų Vokietijos gyventojų išvyko į kaimyninę Čekoslovakiją – vienintelę šalį, į kurią galėjo keliauti be vizų – ir masiškai prašydavosi prieglobsčio Vakarų Vokietijos ambasadoje.

„Teberegiu žmones, dažnai desperatiškai lenktyniaudavusius su policija, mėginusius perkopti aukštą ambasados sieną“, – Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris (Frankas Valteris Šteinmejeris) sakė daugiau nei šimtui buvusių pabėgėlių, kurie antradienį dalyvavo kartu su politikais ambasadoje surengtame priėmime.

1989-ųjų „rugsėjo pabaigoje čia buvo per 5 000 žmonių, įsikaitant 350 vaikų“, – pridūrė jis, prisimindamas, kad ambasada tuo metu buvo pilna miegmaišių ir dviaukščių lovų, o kai kurie pabėgėliai miegojo palapinėse atstovybės sode.

Tuometis Vakarų Vokietijos užsienio reikalų ministras Hansas-Dietrichas (Hansas Dytrichas Genšeris), kuris pats buvo pabėgęs iš Rytų Vokietijos 1952 metais, įtikino komunistinį režimą sutikti su masiniu pasitraukimu.

1989 metų rugsėjo 30-ąją jis išėjo į ambasados Prahoje balkoną ir paskelbė pabėgėliams, kad jie pagaliau tapo laisvais. Šią garsią frazę lydėjo džiaugsmingų šauksmų choras.

„Tai buvo laimingiausia akimirka mano politiniame gyvenime – ir didelio dėkingumo momentas. Tai neužmirštama“, – sakė 87 metų H.-D.Genscheris po antradienį surengto susitikimo su buvusiais pabėgėliais.

Apie 15 tūkst. Rytų Vokietijos piliečių pabėgo į Vakarus per Prahą dar prieš komunistiniam režimui atveriant liūdnai pagarsėjusią Berlyno sieną 1989 metų lapkričio 9-ąją.
Visas sovietinis blokas subyrėjo per dvejus tolesnius metus.

Tas momentas „buvo ne vien žvaigždžių valanda Vokietijos istorijoje, bet ir Europos žvaigždžių valanda“, – F.-W.Steinmeieris sakė turėdamas omenyje tuose įvykius prie 25 metus.

Tačiau jis perspėjo, kad „niekas negali būti laikoma savaime suprantama, žinant pablogėjusią padėtį rytinėje mūsų žemyno dalyje“, turėdama omenyje kruviną Ukrainos krizę.

„Mes ne vien žvelgiame atgal ... į įvykį, kuris paskatino kitus, užbaigusius konfliktą tarp Rytų ir Vakarų bei vedusius į Europos suvienijimą, – pabrėžė Vokietijos diplomatijos vadovas. – Tai didelis džiaugsmas, bet taip pat pareiga. Turime toliau kovoti dėl šios suvienytos Europos.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių