Quantcast

Velse pirmąkart per daugiau negu 700 metų paskirtas oficialus juokdarys

  • Teksto dydis:

Vienas Didžiosios Britanijos miestelis paskyrė pirmąjį per daugiau negu 700 metų oficialųjį juokdarį, surengęs iškilmingą viduramžišką ceremoniją.

Russelas Erwoodas (Raselas Ervudas) buvo oficialiai įvardytas Erwydu le Foliu (Ervydu Kvailiu) per sekmadienį vykusią ceremoniją Velso šiaurinio Konvio miestelio centrinėje aikštėje. Per tą šventę taip pat vyko sakalininkų ir riterių pasirodymai bei viduramžiškas paradas.

34 metų vyras turėjo atlikti tris uždavinius, kad gautų šį darbą: žongliruoti durklais užrištomis akimis, balansuoti į smakrą įremtu kalaviju ir parodyti triuką, per kurį pradanginama aukso moneta.

Atlikęs šias užduotis R.Erwoodas dar nešė palei miestelio prieplauką degančių anglių pripildytą kepsninę, balansuodamas ją ant medinės karties, atlikdamas triuką „Belzebubo degantis krūmas“.

Juokdariai būdavo viduramžių komikai ir keliaujantys artistai, kuriuos didikai samdydavo linksminti juos ir jų svečius. Jie taip pat rengdavo pasirodymus vietos gyventojams, rodydami iliuzionistų triukus, muzikuodami ir pasakodami istorijas.

Ankstesnį Konvio juokdarį – Tomą le Folį – buvo paskyręs Anglijos karaliaus Edwardo I (Edvardo I), kurį priešų kariuomenė 1294–1295 metų žiemą apsiautė šiame Velso miestelyje.

„Imtis miesto juokdario vaidmens – didžiulė garbė; jų nedaug belikę“, – naujienų agentūrai AFP sakė R.Erwoodas, magas profesionalas ir cirko artistas.

R.Erwoodas įveikė jam skirtą išbandymą atidžiai stebint miestelio budeliui, apsiginklavusiam dideliu viduramžišku kirviu ir pasiruošusiam įvykdyti teisingumą, jeigu pretendentas nesugebėtų įvykdyti kurios nors iš jam skirtų užduočių.

Nuo šiol atlikdamas oficialiais juokdario pareigas R.Erwoodas dėvės gobtuvą su asilo ausimis, kuris yra tradicinės XIII amžiaus juokdarių kostiumų dalis.

Jis rodys triukus miestelyje, rengdamas po du pasirodymus per dieną triskart per savaitę iki rugpjūčio 29 dienos.

R.Erwoodą įdarbinusių Konvio prekybos rūmų pirmininkas Toby Tunstallas (Tobis Tanstolas) džiaugėsi šiuo paskyrimu, kuris, kaip tikimasi, padės suaktyvinti vietos verslą.

„Juokdariai visuomet būdavo ne vien artistai – jie būdavo gerbiami bendruomenės veikėjai, o paskyrimas miestelio juokdariu niekuomet nebūdavo vertinamas atsainiai“, – aiškino T.Tunstallas.

„Erwydas įkūnija miestelio praeitį ir yra nepaprastai užsidegęs dėl jo ateities. Jis yra būtent toks, koks turi būti miesto juokdarys“, – pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių