Quantcast

Vašingtonas gali sugriežtinti Rusijos diplomatų kelionių po JAV taisykles

  • Teksto dydis:

JAV valdžia, atsakydama į Maskvos reikalavimą sumažinti amerikiečių diplomatų skaičių, gali dvigubai sumažinti rusų diplomatams leidžiamą kelionių po šią šalį atstumą ir sugriežtinti pranešimo apie šias išvykas procedūrą, pirmadienį pranešė laikraštis „Izvestija“, remdamasis diplomatiniais šaltiniais.

„Dabar galioja (kelionių atstumo) 25 mylių (apie 40 km) riba, nustatyta (ankstesnio prezidento Baracko) Obamos (Barako Obamos) administracijos. Ji galioja žemesniojo ir viduriniojo rango diplomatams. Rusijos diplomatinės misijos darbuotojai per tris darbo dienas privalo perspėti Valstybės departamentą, jei planuoja išvykti toliau negu už 25 mylių. Patarėjams ir aukštesnio rango diplomatams ši taisyklė negalioja. Tikėtina, kad šie standartai gali būti smarkiai sugriežtinti. 25 mylių atstumas gali būti sumažintas iki 10–15 mylių (16–24 km), o pranešti (apie išvykas) bus privaloma visiems diplomatinės misijos darbuotojams“, – teigė šaltinis.

Laikraščio pašnekovų nuomone, „tai yra vienas iš galimų atsakomųjų žingsnių, kuriuos dabar svarsto Vašingtonas“. Manoma, jog JAV valdžia savo galutinį sprendimą paskelbs iki rugsėjo 1-osios.

„Izvestija“ rašo, kad kiek anksčiau laikraštis „Kommersant“ pranešė apie kitą galimą amerikiečių žingsnį – uždaryti vieną iš Rusijos konsulatų Jungtinėse Valstijose. Šaltinių, susipažinusių su diskusijomis dėl atsakomųjų priemonių, teigimu, JAV Valstybės departamentas taip pat svarsto tokią galimybę, kuri laikoma švelniausia priemone. Be kita ko, laikraščio šaltiniai pažymėjo, kad Vašingtonas neatmeta galimybės išsiųsti iš šalies dar vieną grupę rusų diplomatų.

Straipsnyje primenama, kad rugpjūčio 6 dieną JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas (Reksas Tilersonas) paskelbė, jog Vašingtonas, reaguodamas į Maskvos reikalavimą sumažinti ten dirbančių amerikiečių diplomatų skaičių, svarsto galimas atsakomąsias priemones.

JAV diplomatijos vadovo tvirtinimu, apie tai buvo informuotas ir Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas. Vis dėlto R.Tillersonas pabrėžė, kad JAV kol kas nenusprendė, kokių konkrečių veiksmų imsis, rašo „Izvestija“.


Šiame straipsnyje: VašingtonasRusijos diplomatai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių