Quantcast

V. Putinas pradėjo naują šou: Vakarų šalys privalės skaitytis su Rusijos interesais

Vakarų šalys ilgainiui įsitikins, kad jų taikomos sankcijos Rusijai duoda priešingų rezultatų ir privalės atsižvelgti į Maskvos interesus, ketvirtadienį pareiškė prezidentas Vladimiras Putinas.

„Šis spaudimas baigsis, kai mūsų partneriai įsitikins, jog jų taikomi metodai neveiksmingi, duodantys priešingų rezultatų, žalingi visiems. Teks skaitytis su Rusijos Federacijos interesais“, – V. Putinas sakė per kasmetinę televizijos ir radijo tiesiogiai transliuojamą klausimų ir atsakymų laidą.

Atsakydamas į šalies gyventojų klausimus prezidentas pridūrė, kad Rusija „ne chamiškai, ne grubiai“, bet nuosekliai gina savo ekonominius ir saugumo interesus. Pasak V. Putino, Maskva šio kurso laikysis ir ateityje.

„Tačiau mes visada ieškome kompromisų, siekiame šių kompromisų“, – pridūrė jis.

Vakarų šalių ir Rusijos santykiai smarkiai pašlijo, kai 2014 metais Ukrainoje buvo nuverstas prorusiškas prezidentas Viktoras Janukovyčius ir Maskva aneksavo Krymą.

Vakarų valstybės, įskaitant ES, į Ukrainai priklausančio pusiasalio atplėšimą ir Maskvos paramą prorusiškiems separatistams Ukrainos rytuose reagavo įšaldydama virtinės fizinių bei juridinių asmenų turtą ir paskelbdama draudimą keliauti.

Rusijai taip pat buvo paskelbta ekonominių sankcijų, o Maskva ėmėsi analogiškų atsakomųjų priemonių.

Skeptiškai vertina Skripalių apnuodijimo bylą

V.Putinas pareiškė nemanąs, kad buvęs rusų šnipas su dukra Didžiojoje Britanijoje buvo apnuodyti kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga, nes abu liko gyvi.

Didžiosios Britanijos pareigūnai kaltina Maskvą dėl kovą Anglijos pietiniame Solsberio mieste įvykdyto išpuolio, per kurį buvęs Rusijos karinės žvalgybos agentūros GRU pulkininkas Sergejus Skripalis ir jo dukra Julija buvo apnuodyti Sovietų Sąjungoje sukurta kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ (Naujokas).

Skripaliai ne vieną savaitę praleido ligoninėje, tačiau galiausiai jų būklė pagerėjo ir jie buvo išrašyti.  

Ketvirtadienį per kasmetinį klausimų maratoną tiesioginiame televizijos eteryje paklaustas apie Skripalių apnuodijimą V. Putinas sakė nenorįs komentuoti jų negalavimo priežasties. 

Prezidentas pridūrė, kad Rusija vis dar siekia leidimo konsului su jais susitikti ir galimybės susipažinti su bylos medžiaga.

Kliuvo Baltijos šalims

V. Putinui taip pat buvo užduotas klausimas apie Latviją, kurioje neva pažeidžiamos rusų teisės, neleidžiama mokytis rusų kalba. Atsakydamas į jį V. Putinas kažkodėl kalbėjo apie visas tris Baltijos valstybes.

„Priemonės, kuriomis mes ginsime savo tautiečių Baltijos šalyse interesus, turi nepabloginti jų padėties tose šalyse. Todėl vedame dialogą su partneriais Europos Sąjungoje, tikiuosi, kad jie susigės“, – kalbėjo V. Putinas.

Atsakė dėl trečiojo pasaulinio karo galimybės

V. Putinas sulaukė klausimo ir apie tai, ar įmanomas trečiasis pasaulinis karas. Atsakydamas Rusijos prezidentas pacitavo Albertą Einsteiną: „Nežinau, kokiomis priemonėmis bus kariaujamas trečiasis pasaulinis karas, bet ketvirtasis – su akmenimis ir lazdomis.“

Anot V. Putino, supratimas, kad trečiasis pasaulinis karas bus civilizacijos pabaiga ir turėtų sulaikyti nuo kraštutinių ir pavojingų veiksmų tarptautiniuose santykiuose.

„Po Antrojo pasaulinio karo gyvename santykinai globalios taikos sąlygomis. [...] Abipusio sunaikinimo baimė visada sulaikė pagrindines karines valstybes nuo aštrių judesių ir privertė gerbti viena kitą“, – kalbėjo V. Putinas.

Siūlo kardinaliai liberalizuoti pilietybės gavimo procedūrą

V. Putinas taip pat sakė manąs, kad būtina palengvinti Rusijos pilietybės gavimo procedūrą ir visų pirma – tėvynainiams.

„Aš giliai įsitikinęs, kad mes turime liberalizuoti viską, kas susiję su Rusijos pilietybės įgijimu. [...] Šioje sferoje turi būti imtasi rimtų, kardinalių priemonių, žinoma, atsižvelgiant į Rusijos piliečių, gyvenančių tuose ar kituose regionuose, interesus ir atsižvelgiant į situaciją darbo rinkoje“, – teigė V. Putinas.

Pažadėjo neblokuoti „YouTube“ ir „Instagram“

Tuo metu metu tinklaraštininkams Rusijos prezidentas pažadėjo neblokuoti „YouTube“ ir „Instagram“. Jis taip pat kalbėjo, kad situacijoje su „Telegram“ saugumo klausimai yra svarbiausi, bet jis skatins specialiąsias tarnybas užtikrinti saugumą, neapribojant interneto laisvės.

„Saugumo klausimai svarbiausi – ar ne taip? Bet aš pats dirbau specialiosiose tarnybose ir žinau, kad visų lengviausia – uždrausti. Sunkiau rasti civilizuotus sprendimo būdus. Todėl aš skatinsiu visus savo kolegas eiti būtent šiuo keliu – spec. tarnybos, teisėtvarkos institucijos turėtų naudoti šiuolaikinius būdus kovai su teisės pažeidimais, tarp jų teroro išpuoliais, neapribodami laisvės, taip pat ir interneto, erdvės“, – sakė Rusijos prezidentas.

Nežada patraukti visų savo karių iš Sirijos

Rusijos prezidentas ketvirtadienį pareiškė, kad kol kas nesiruošia patraukti visų savo karių iš Sirijos.

Savo operaciją Sirijoje, šios šalies prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) pajėgų pusėje, Rusija pradėjo 2015 metais. Praėjusį gruodį V. Putinas pranešė, kad sumažins savo karių skaičių Sirijoje.

Ketvirtadienį per kasmetinį klausimų maratoną tiesioginiame televizijos eteryje V. Putinas pareiškė, kad „šiuo metu neplanuojama patraukti visų karių“, ir kad jie liks Sirijoje, „kol tai bus naudinga Rusijai“.

Maskva yra išsiuntusi į Siriją nežinomą skaičių karinių konsultantų, pilotų, techninių darbuotojų ir karo policijos pareigūnų.

V. Putinas pabrėžė, kad Rusijos oro bazėje Hmeimime ir karinio laivyno bazėje Tartuse nėra jokių nuolatinių kompleksų, taigi, prireikus, bus galima greitai patraukti Rusijos kariuomenę.

Sako „nuolat galvojantis“ apie savo įpėdinį

Nuo 2000-ųjų Rusijai vadovaujantis V. Putinas kovą buvo perrinktas ketvirtai kadencijai, tačiau šalies konstitucija jam nebeleis būti dar kartą išrinktam į šį postą 2024 metais.

Ketvirtadienį per kasmetinį klausimų maratoną tiesioginiame televizijos eteryje V. Putinas, paklaustas apie savo galimą įpėdinį, pareiškė „nuolat apie tai galvojantis“.

Vis dėlto jis pridūrė, kad naują prezidentą išrinks Rusijos žmonės.

V. Putinas taip pat nurodė svarstantis išauginti „naują jaunų vadybininkų kartą“, galėsiančią perimti Rusijos vairą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

cia

cia portretas
kaip ir jav marionetes tas pat ten czv cia kgb ir 1 cia ne karys nes yra dar dauguma kariskiu kuriu ir klauso ir is to /kelio/ negali nukrypti nes mafija ji pati sudoros.....

Lietuvis

Lietuvis portretas
Pats geriausias pasaulio prezidentas tikiuos viena diena okupuos lietuva ir mes tapsim vel rusais!!!! Valioo valiooo valioo

ania

ania portretas
Reto slykstumo tipas
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių