Quantcast

V. Putinas Leningrado srityje stebės pagrindinį pratybų „Zapad“ etapą

  • Teksto dydis:

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį nuvyks į Leningrado sritį stebėti pagrindinio karinių pratybų „Zapad 2017“ etapo, pranešė Kremliaus spaudos tarnyba.

Vadas stebės Leningrado srityje

„Vyriausiasis vadas patikrins Rusijos ir Baltarusijos sąjunginės valstybės ginkluotųjų pajėgų veiksmus per pagrindinį bendrų strateginių pratybų „Zapad 2017“ etapą, kuris vyks poligone „Lužskij“, – sakoma pranešime spaudai.

Anksčiau Rusijos prezidento atstovas Dmitrijus Peskovas sakė, kad V.Putino išvyka stebėti vieno iš „Zapad“ etapų niekaip nėra susijusi su Vakarų reakcija į šias pratybas.

„Ne, nesusijusi. Tai įprasta praktika. Tai didelės pratybos. Putinas kaip vyriausiasis vadas visada apsilanko viename jų etapų“, – penktadienį žurnalistams sakė D.Peskovas.

Virtinė NATO šalių, tarp jų – JAV, reiškė nuogąstavimus dėl šių pratybų masto. Pentagonas pareiškė, kad „oficialūs duomenys, kuriuos pateikė Rusija ir Baltarusija, nesutampa su žiniasklaidos informacija“.

„Zapad 2017“ rugsėjo 14-20 dienomis vyksta Baltarusijos poligonuose ir Rusijos Kaliningrado, Leningrado ir Pskovo srityse.

Rusijos kariškiai nurodo, kad pratybų pobūdis yra gynybinis ir antiteroristinis, kad jose dalyvaus beveik 13 tūkst. karių. Taip pat nurodoma, kad iš Rusijos į Baltarusiją siunčiama maždaug 3 tūkst. karių.

NATO abejoja šių pratybų skaidrumu ir mano, kad iš tikrųjų manevrų dalyvių gali būti nuo 70 iki 100 tūkstančių.

NATO susirūpinusi dėl skaidrumo

NATO aukšto rango pareigūnas sakė, jog esama pagrindo nerimauti dėl didelių karinių pratybų „Zapad 2017“, kurios vyksta Rusijoje ir Baltarusijoje, nes jas galima vertinti kaip „rimtą pasirengimą dideliam karui“.

Generolas Petras Pavelas, NATO karinio komiteto pirmininkas, šeštadienį naujienų agentūrai AP sakė, jog Aljansas stiprina pastangas dėl komunikacijos su Rusijos kariškiais atkūrimo, kad būtų išvengta bet kokių „nenumatytų potencialių incidentų per šias pratybas pasekmių“.

NATO narių gynybos vadovai savo metinėje konferencijoje Albanijos sostinėje Tiranoje nuo penktadienio aptarinėja kovą su terorizmu, situacija Vakarų Balkanuose ir naująją JAV strategiją dėl Afganistano.

Rugsėjo 14-ąją prasidėjusios pratybos „Zapad“, kurios šiais metais vyksta daugiausia Baltarusijoje, truks iki rugsėjo 20 dienos. Rusija nurodo, kad jose dalyvauja 5,5 tūkst. rusų ir 7,2 tūkst. baltarusių karių.

Nepaisydamas Maskvos patikinimų, kad „NATO nėra laikomas priešu“ ir kad šios „pratybos nėra nukreiptos prieš NATO“, P.Pavelas sakė, kad rusai nepademonstravo skaidrumo dėl šių pratybų faktų. Pasak jo, pratybose dalyvaujančių karių skaičius iš tikrųjų gali būti nuo 70 tūkst. iki 100 tūkstančių.

„Bendrai, tai, ką matome, yra rimtas pasirengimas dideliam karui, – sakė jis AP. – Žiūrint į šias pratybas, kaip jas pateikia Rusija, nerimauti nereiktų. Bet pažvelgę į didelį vaizdą turime nerimauti, nes Rusija nebuvo skaidri.“

Prieš dvi savaites P.Pavelas susitiko su Rusijos Generalinio štabo viršininkus generolu Valerijumi Gerasimovu.

Vyriausiasis NATO pajėgų Europoje vadas, generolas Curtisas M.Scaparrotti (Kertisas M.Skaparotis) prasidedant pratyboms „Zapad“ telefonu kalbėjosi su V.Gerasimovu.

P.Pavelas sakė, kad „daugiausia buvo kalbama apie skaidrumą, rizikos mažinimą ir nenumatytų potencialių incidentų pasekmių išvengimą“.

„Turime didelę karių koncentraciją Baltijos valstybėse. Turime didelę karių koncentraciją Juodojoje jūroje ir kokio nors incidento potencialas galėtų būti gan didelis dėl kokios nors žmogaus klaidos, dėl technologijų gedimo“, – sakė P.Pavelas.

„Turime būti tikri, kad toks nenumatytas incidentas nevirs konfliktu“, – pridūrė jis.


Šiame straipsnyje: Zapadkarinės pratybos

NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Kažkas dėl tų pratybų didžiai į kelnes leidžia; kodėl?.. O kokias pratybas DABAR Turkija rengia, kodėl?

wowwww

wowwww portretas
rusiskas napoleon kojos pirstas ....tegul dar pasidziaugia bet Rusija taip pat nebe ta!!!

Vanagas

Vanagas portretas
Dejom skersa ant maskoliu ir ju sutraukos.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių