Quantcast

V. Putinas džiaugiasi ir giria partnerystę su Kinija

  • Teksto dydis:

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas šeštadienį lankydamasis Pekine su oficialiu vizitu pažymėjo šalies ekonominius santykius su Kinija bei gyrė „visa apimančią ir strateginę partnerystę“ su savo kaimyne.

Tiesa, Rusijos prezidento vizitas surengtas tokiu metu, kai dvišalės prekybos apimtys yra sumažėjusios ir santykiuose tvyro nepasitikėjimas.

V. Putinas Kinijos premjerui Li Keqiangui (Li Kečiangui) pasakė, kad šalių santykiai yra paremti bendrais ekonominiais interesais, taip užsiminė apie Rusijos viltis dėl Kinijos investicijų bei naftos dujų ir karinio eksporto.

„Mūsų santykiai tikrai turi visa apimančios ir strateginės partnerystės pobūdį“, – susitikimo pradžioje Kinijos vyriausybės vadovui sakė V. Putinas.

Jo teigimu, nors Rusiją ir Kiniją sieja bendradarbiavimas tarptautinėje arenoje, taip pat kultūros, švietimo ir kitose srityse, vienaip ar kitaip viskas turi ekonominį pagrindą.

Abiejų šalių lyderiai kalba apie augančią strateginę partnerystę tarp buvusių komunistinių konkurenčių, tačiau dvišalės prekybos apimtys yra gerokai smukusios ir šalims nepavyko įgyvendinti kelių ambicingų projektų.

Ekspertai tai sieja su Pekino tvirta derybine pozicija bei Kremliui didelį įtarumą keliančiu Kinijos galios augimu.

Vėliau V. Putinas susitiko su Kinijos prezidentu Xi Jinping (Ji Dzinpingu), kuriam jis sakė, jog abiejų šalių žmonės labai nori „sustiprinti ir vystyti mūsų santykius“.

„Esu įsitikinęs, kad mūsų šalys gali pasiekti didelės sėkmės visose srityse, įskaitant prekybą, investicijas, žemės ūkį, energetiką ir, žinoma, aukštąsias technologijas, kurios mums yra prioritetas“, – kinų kolegai sakė Rusijos prezidentas.

Savo ruožtu Xi Jinping V. Putinui pasakė, kad abi šalys turėtų „vystyti amžinų draugų idėją“.

Kai kurie ekspertai mano, kad būtent Rusijos ir Kinijos prezidentų artimas asmeninis ryšys bei bendras noras sumažinti JAV pasaulinį dominavimą skatina glaudesnį Rusijos ir Kinijos bendradarbiavimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kokis

kokis portretas
.... la la la la la.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių