Quantcast

Už melagingų naujienų skelbimą Rusijoje – baudos

  • Teksto dydis:

Rusijoje nuo penktadienio įsigalioja įstatymai, draudžiantys platinti internete kaip patikimas žinias melagingas naujienas – visuomeninę reikšmę turinčią žinomai nepatikimą informaciją, taip pat numatantys bausmes už informacijos, kuria rodoma nepagarba valstybės simboliams, skelbimą

Prezidentas Vladimiras Putinas du atitinkamų įstatymų paketus pasirašė kovo 18-ąją; tą pačią dieną jie buvo paskelbti.  

Pagal galiojančią tvarką, federaliniai įstatymai įsigalioja vienu metu visoje šalies teritorijoje praėjus dešimčiai dienų po jų oficialaus paskelbimo, jeigu pačiais įstatymais ar parlamento rūmų aktais nėra nustatyta kita jų įsigaliojimo tvarka.

Šių įstatymų priėmimą inicijavo grupė parlamentarų, tarp jų senatoriai Andrejus Klišas ir Liudmila Bokova bei Valstybės Dūmos deputatas Dmitrijus Viatkinas.

Blokavimas ir baudos už melagingas naujienas

Draudžiama skelbti melagingus pranešimus, dėl kurių gali kilti grėsmė piliečių gyvybei, sveikatai ar turtui, gali būti sutrikdyta viešoji tvarka ir kilti pavojus visuomenės saugumui, taip pat gali būti sutrikdytas arba nutrauktas gyvybinės veiklos užtikrinimo objektų, transporto ar socialinės infrastruktūros, kredito organizacijų, energetikos, pramonės ir ryšių objektų funkcionavimas. 

Aptikus juos registruotame interneto leidinyje, Rusijos generalinis prokuroras arba jo pavaduotojai kreipiasi į Rusijos federalinę ryšių, informacijos technologijų ir visuomenės informavimo priemonių tarnybą („Roskomnadzor“) su reikalavimu apriboti prie jo prieigą. Gavusi tokį kreipimąsi, „Roskomnadzor“ turi nedelsiant informuoti interneto leidinio redakciją apie būtinybę pašalinti melagingą informaciją.    

Jeigu nurodyta informacija nebus nedelsiant pašalinta, interneto portalas bus blokuotas. 

Prieiga prie interneto leidinio bus atnaujinta tik pašalinus nurodytą informaciją ir pranešus apie tai „Roskomnadzor“, kuri po patikrinimo duos atitinkamą nurodymą operatoriams. 

Ši tvarka netaikoma vadinamiesiems naujienų agregatoriams, taip pat tradicinėms žiniasklaidos priemonėms (turinčioms licenciją ar registracijos liudijimą), kurioms jau įvesti atitinkami apribojimai. Tačiau jų tinklalapiams šį tvarka galioja.

Jei dėl melagingų naujienų platinimo kyla pasekmių, priklausomai nuo jų sunkumo numatyta administracinė atsakomybė – bauda nuo 30 tūkst. rublių (410 eurų) fiziniams asmenims iki 1,5 mln. rublių (per 20,5 tūkst. eurų) juridiniams asmenims. 

Atsakomybė už nepagarbą valstybės simboliams

Įstatymai draudžia skelbti informaciją, įžeidžiančią žmogaus orumą ir visuomenės dorovę, demonstruojančią akivaizdžią nepagarbą visuomenei, valstybei, oficialiems valstybės simboliams, šalies Konstitucijai ar valstybės valdžios organams. 

Jei internete ir telekomunikacijų tinkluose aptinkama tokio pobūdžio informacija,  Rusijos generalinis prokuroras arba jo pavaduotojai kreipiasi į „Roskomnadzor“ su reikalavimu imtis priemonių, kad ji būtų pašalinta. Jei įžeidžiama informacija nepašalinama, interneto išteklius turi būti blokuotas.

Už draudimų nepaisymą numatytos įvairios administracinės nuobaudos, pradedant bauda nuo 30 tūkst. iki 100 tūkst. rublių (1,3 tūkst. eurų), ir baigiant 15 parų administraciniu areštu. Areštas gali būti skirtas už pakartotinį pažeidimą. 

Apie visus administracinės bylos iškėlimo atvejus prokuratūra turi būti informuota per 24 valandas. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

savo fekalijomis

savo fekalijomis portretas
tvartelis kitus tepa. Pats trolis, o kitus tuo epitetu vadina.

Tvarteli,

Tvarteli,  portretas
nesmirdėk! Maskolijoje jei už cariuką - žinios geros, jei prieš - false, blogos žinios
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių