Quantcast

Ukraina žengė istorinį žingsnį link ES

  • Teksto dydis:

Europos Parlamentas antradienį triuškinama balsų dauguma ratifikavo istorinę Ukrainos ir Europos Sąjungos asociacijos sutartį.

Ukrainos Aukščiausioji Rada antradienį ratifikavo istorinę asociacijos sutartį su Europos Sąjunga, kuri turi padėti šaliai ištrūkti iš Rusijos orbitos ir suartėti su Vakarais.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pareiškė, kad šio dokumento ratifikavimas yra „pirmasis žingsnis, svarbus žingsnis“ kelyje į narystę Europos Sąjungoje.

„Pasakykite man, kas dabar išdrįs užtrenkti Ukrainai duris į Europą? Kas bus prieš mūsų būsimą narystę ES, kurios link šiandien žengiame savo pirmąjį, bet labai ryžtingą žingsnį?“, - sakė prezidentas.

Už sutarties ratifikavimą pasisakė 355 Rados deputatai, balsavusiųjų „prieš“ ar susilaikiusiųjų nebuvo.

Pernai lapkritį Kremliaus remto tuometinio Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus priimtas sprendimas paskutinę minutę nepasirašyti asociacijos sutarties išprovokavo kruvinų įvykių grandinę, per kurią jis vasarį neteko posto, Rusija atplėšė Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį, o šalies rytuose prasidėjo separatistinis sukilimas.

Vis dėlto Ukraina ir ES praėjusią savaitę sutarė iki 2016 metų atidėti asociacijos sutarties dalies dėl laisvosios prekybos zonos sukūrimo įgyvendinimą, o šis žingsnis laikomas nuolaida Maskvai.

Turėdamas galvoje žmones, žuvusius per protestus prieš V.Janukovyčiaus sprendimą nepasirašyti asociacijos sutarties, taip pat kareivius, paaukojusius savo gyvybes mūšiuose su separatistais, P.Porošenka sakė: „Jokiai tautai niekada nėra tekę sumokėti tokios didelės kainos už tai, kad taptų europiečiais“.

Tuo pat metu kaip ir Rada istorinę sutartį triuškinama balsų dauguma ratifikavo ir Europos Parlamentas – tai buvo padaryta per tiesioginę vaizdo konferenciją su Ukrainos parlamentu.

„Tai istorinis momentas“, – sakė ES asamblėjos pirmininkas Martinas Schulzas (Martinas Šulcas), kreipdamasis į europarlamentarus Strasbūre.

Už sutarties ratifikavimą pasisakė 535 Europos Parlamento nariai, 127 balsavo prieš, o 35 susilaikė.

„Du parlamentai tai daro tuo pačiu metu pagal susitarimą – tai laisva demokratija, tai laisvas apsisprendimas, tai priešingybė diktuojamai demokratijai“, – pridūrė M.Schulzas.

Pasak jo, sutartis ratifikuota „dėl žmonių, kurie kovojo už demokratiją (Ukrainoje), svajonės“.

Vis dėlto praėjusią savaitę ES ir Ukraina pasidavė Rusijos spaudimui ir iki 2016 metų atidėjo Asociacijos sutarties dalį dėl laisvosios prekybos.

Tarp balsavusiųjų „prieš“ buvo britų euroskeptikas Nigelas Farage'as (Naidželas Fereidžas), kuris parlamentui pasakė: „Jei baksnosite rusų mešką lazda, nenustebkite, kai ji reaguos“. Jis pridūrė, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas yra Vakarų pusėje kovojant su islamo ekstremizmu.


Šiame straipsnyje: UkrainaESkaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

RUSAS

RUSAS portretas
Ponai girti runkeliai,us Rusija nepergyvenkit,ten viskas tvarkoj,Rusijoj yra prezidentas o ne boba,Gerkit savo samogona,myzkit i kelnes ir busite labai laimingi,gerbiamieji ubagai

Šunys loja

Šunys loja portretas
o karavanas eina. Jei ne su Janukovičiumi, tai su Parošenka Ukraina taps ES nare, sveikinu.

tam RUSAS

tam RUSAS portretas
gal papasakosi, kaip jaučiasi tavo kremliniai po Vakarų sankcijų įsigalėjimo, kaip verčiasi žirinovskis ir kiti jo gentainiai dūmoje?
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių