Quantcast

Ukrainos prezidentas JAV Kongrese perspėjo apie Rusijos grėsmę pasauliui

  • Teksto dydis:

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka ketvirtadienį perspėjo apie Rusijos agresijos prieš jo tautą sukeltą grėsmę „pasauliniam saugumui“.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka ketvirtadienį perspėjo apie Rusijos agresijos prieš jo tautą sukeltą grėsmę „pasauliniam saugumui visur“.

Bendrame JAV Kongreso rūmų posėdyje P.Porošenka kalbėjo apie karų „svetimomis rankomis“ (proxy), terorizmo ir ekstremistų judėjimų grėsmę bei perspėjo: „dabar jų nesustabdžius, jie kirs Europos sienas ir paplis po visą pasaulį“.

Savo emocingoje kalboje, kai Ukraina grumiasi su prorusiškais separatistais, P.Porošenka prašė JAV Kongreso daugiau pagalbos – ir letalios ir neletalios, daugiau sankcijų ir specialaus saugumo statuso glaudžiais ryšiais su NATO.

„Antklodės, naktinio matymo įranga taip pat svarbu, bet juk karo nelaimėsi antklodėmis“, – sakė jis.

„Pagal dabartinę padėtį, Ukrainos demokratija turi remtis stipria armija, – sakė P.Porošenka JAV statymų leidėjams. – Turint tai galvoje, aš labai raginu Jungtines Valstijas suteikti Ukrainai specialų neprisijungusios partnerės statusą“.

Šalyje besilankančiam Ukrainos prezidentui palaikyti JAV anksčiau ketvirtadienį parodė gražų gestą – pažadėjo su Rusijos įsiveržimu kovojančiai Ukrainai skirti 53 mln. dolerių paramos, įskaitant radarus nuo minosvaidžių ugnies.

Pasak vyresniųjų Baracko Obamos (Barako Obamos) administracijos pareigūnų, naujosios paramos 46 mln. dolerių bus skirta Ukrainos saugumui stiprinti ir 7 mln. dolerių – humanitarinei pagalbai.

Į 46 mln. JAV dolerių pagalbos saugumui paketą pirmą kartą įtraukta radarinė minosvaidžių ugnies nustatymo įranga, kuri leidžia nustatyti priešo artilerijos ugnį ir sustiprintų ukrainiečių saugumo pajėgų gebėjimą reaguoti į tokią ugnį.

Taip pat numatoma skirti inžinerinės technikos, patruliavimo automobilių, kariuomenės transporterių, nedidelį jūrinį lėktuvą, žvalgybos/stebėjimo įrangos ir prietaisų cheminių medžiagų bei sprogmenų paieškai, be to – kūno apsaugų, išminavimo įrangos ir pirmosios pagalbos rinkinių, sakė aukštas administracijos pareigūnas.

Šiame pakete nebus letaliųjų ginklų, kurių tiekimui Ukrainai pasisako kai kurie JAV įstatymų leidėjai respublikonai.

Aukšto rango administracijos pareigūnas sakė, kad JAV apskaičiavimu, Ukraina turi pakankamai tokios įrangos, ir ginkluotės tipai, apie kuriuos buvo kalbama, bus nežymios vertės ir neturės lemiamo poveikio.

„Nemanoma, kad būtų galima suteikti tokį efektyvų karinį pranašumą, kuris galėtų pakeisti bendrą pusiausvyrą, – kalbėjo pareigūnas. – Ukraina vis tiek būtų pažeidžiama plataus masto Rusijos atakos“.

7 mln. JAV dolerių, skirti humanitarinei pagalbai, bus pervesti tarptautinėms pagalbos organizacijoms, teiksiančioms pagalbą rytinės Ukrainos gyventojams.

JAV prekybos sekretorė Penny Pritzker (Peni Pricker) vadovaus JAV delegacijai per jos vizitą Ukrainoje rugsėjo 26-27 dienomis. Delegacija susitiks su aukšto rango pareigūnais, verslo lyderiais ir aptars Ukrainos ekonomikos reformos pastangas.

JAV ir Europos Sąjunga keliais etapais ėmėsi ekonominių sankcijų prieš Rusiją, atsakydamos į jos įvykdytą Krymo aneksiją ir paramą separatistų kovotojams rytinėje Ukrainoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

RUSAS

RUSAS portretas
Ponas runkeli,durnium apsimeti,tu net girtas supranti apie koki zydu fasista rasiau Dar isgerk myzalo-suprasi

tam RUSAS

tam RUSAS portretas
ar apie žirinovskį šneki? Jei taip, tai pritariu.

popo

popo portretas
tik nereikia mūsų gąsdinti....
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių