Quantcast

Ukraina pateikė skundą EŽTT dėl Rusijos sulaikytų 24 jūreivių

  • Teksto dydis:

Ukrainos valdžia kreipėsi į Europos Žmogaus Teisių Teismą dėl 24 jūreivių sulaikymo Kerčės sąsiaurio prieigose.

„Ukrainos valdžia įvykdė Teismo nurodymus ir 2019 metų sausio 7 dieną padavė visavertį pareiškimą“, – parašė Ukrainos teisingumo ministro pavaduotojas Ivanas Liščyna.

Pasak jo, Ukraina prašo, kad Europos teismas neteisėtu pripažinti trijų laivų ir 24 jų įgulų narių ukrainiečių sulaikymą, pastarųjų patraukimą baudžiamojon atsakomybėn ir laikymą Rusijos kalinimo įstaigose.

„Ukrainos vyriausybės nuomone, buvo pažeisti 2-asis, 3-asis, 5-asis, 6-asis ir 38-asis (Europos žmogaus teisių) konvencijos straipsniai (dėl teisės į gyvybę, kankinimų draudimo, teisės į laisvę ir asmens neliečiamumą, teisės į  teisingą bylos nagrinėjimą ir dėl teisminio proceso tvarkos pažeidimo), – paaiškino I. Liščyna.

Lapkričio 25 dieną Rusijos pajėgos apšaudė ir perėmė tris Ukrainos karinių jūrų pajėgų ir 24 jų įgulų narius, kai šie laivai pamėgino iš Juodosios jūros nuplaukti į Azovo jūrą Kerčės sąsiauriu. Du mažieji šarvuotieji kateriai, „Berdiansk“ ir „Nykopol“, taip pat vilkikas „Jany Kapu“ plaukė iš Odesos į Mariupolio uostą. Sulaikyti laivai buvo nuplukdyti į Kerčę.

Šiuo metu 24 sulaikytiems jūreiviams Rusijoje pareikšti kaltinimai dėl „neteisėto valstybės sienos kritimo, įvykdyto iš anksto susitarusių grupės asmenų arba organizuotos grupuotės, panaudojant jėgą arba grasinant ją panaudoti“.

Simferopolio ir Kerčės teismai leido visus minėtus įgulų narius sulaikyti iki 2019 sausio 25 dienos. Lapkričio pabaigoje 21 jūreivis buvo pervežtas į Lefortovo tardymo izoliatorių Maskvoje. Trys jūreiviai yra gydomi sostinės tardymo izoliatoriaus „Matroskaja tišina“ medicinos skyriuje.

Sulaikytus jūreivius Kijevas laiko karo belaisviais. Tačiau Rusijos pareigūnai sako, kad ukrainiečiai negali būti laikomi karo belaisviais, „nes tarp Rusijos Federacijos ir Ukrainos nėra karinio konflikto ar karo“, tad sulaikytiesiems pareikšti baudžiamieji kaltinimai.

Kaip informavo advokatai, sulaikytieji jūreiviai Rusijos tyrėjams sakė laikantys save karo belaisviais, ir atsisakė duoti parodymus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

VYTAUTAS

VYTAUTAS portretas
plaukiant per RUSIJOS VANDENIS,REIKIA LAIKYTIS RUSIJOS ĮSTATYMŲ.jAI PAŽEIDĖ SIENOS KIRTIMO ĮSTATYMĄ,REIŠKIA NUSIKALTĖLIAI.JUK BALTARUSIAI NELAKSTO PER SIENĄ,KAIP BEŽDŽIONĖS.

saldainiu

saldainiu portretas
karalius pats musa ir pats rekia ,reik gi euru europod,o tie kavali jiems ir duoda,haholai prixvatina sali ,beda europai tie haholai.

Anonimas

Anonimas portretas
Europos įstatymai galioja tik Europos Sąjungoje, EŽTT veikla apsiriboja irgi tik tenai. Rusai turi savo įstatymus ir teismus. Kai jau Europa vykdys Rusijos teismų nutarimus, tai tada Rusija pradės vykdyti Europos.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių