Quantcast

Turkijos premjeras: prie Turkijos sienos – 30 tūkst. pabėgėlių minia

  • Teksto dydis:

Prie Turkijos sienos laukia maždaug 30 tūkst. sirų, pabėgusių nuo Rusijos palaikomo režimo atakos šiauriniame Alepo regione, pranešė Turkijos ministras pirmininkas Ahmetas Davutoglu (Achmetas Davutohlu).

Turkijai jaučiant didėjantį spaudimą atidaryti sieną, A.Davutoglu sakė, kad pabėgėliai bus priimti, jeigu reikės, tačiau nereikia tikėtis, kad Turkija „užsidės ant pečių pabėgėlių problemą viena“.

„Dabar susirinko maždaug 30 tūkst. sirų“ prie šiaurės vakarinės Sirijos sienos, kuri lieka uždaryta, sakė premjeras spaudos konferencijoje, kurioje taip pat dalyvavo Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

A.Davutoglu, kurio šalis priėmė 2,7 mln. atvykėlių iš Sirijos, patikino, kad „jeigu reikės“, Turkija priims pabėgėlius.

„Žinoma, kaip visada, mes pasirūpinsime savo broliais sirais ir priimsime juos, kai reikės“, – kalbėjo jis.

Tačiau „niekas neturi manyti, kad jeigu Turkija priima visus tuos pabėgėlius, ji turėtų viena ant pečių užsidėti tą pabėgėlių problemą“, perspėjo premjeras.

A.Merkel Turkijoje siekia įtikinti Ankarą tesėti savo pažadus ir geriau kontroliuoti į Europą plūstančių pabėgėlių srautą.

Praėjusį antradienį prie Turkijos krantų per du atskirus incidentus jūroje žuvo 33 migrantai.

Lapkričio mėnesį Turkijos vyriausybė pažadėjo ES sustabdyti į Bendriją plūstantį pabėgėlių srautą mainais į 3 mlrd. eurų finansinę pagalbą.

Trečiadienį ES galutinai patvirtino šio susitarimo finansavimą.

Tačiau atrodo, kad nei atėjusi žiema, nei pasiektas susitarimas nesulaiko migrantų – kasdien į Graikijos salas atplaukia pilni laivai naujų atvykėlių.

A.Davutoglu pažadėjo, kad ateityje Turkija ir Vokietija „geriau bendradarbiaus“, siekiant užtikrinti efektyvesnį ES sienų apsaugos tarnybos „Frontex“ darbą.

Prašys NATO pagalbos

Turkija ir Vokietija prašys NATO padėti kontroliuoti Turkijos pakrantę ir neleisti kontrabandininkams gabenti žmones per jūrą pavojingomis sąlygomis, sakė Vokietijos kanclerė.

„Mes pasinaudosime NATO gynybos ministrų susitikimu (prasidėsiančiu trečiadienį) pakalbėti apie padėtį Sirijoje, taip pat apie tai, ar NATO galėtų padėti stebėti padėtį jūroje ir teikti paramą „Frontex“ policijai ir Turkijos pakrančių apsaugai“, – sakė ji po derybų su Turkijos ministru pirmininku Ahmetu Davutoglu (Achmetu Davutohlu).

Pasak A.Merkel, vokiečių ir turkų policininkai stiprins bendradarbiavimą, stengsis stabdyti nelegalią migraciją ir pažaboti žmonių kontrabandininkų veiklą.

Vien sausį Viduržemio jūroje paskendo apie 360 migrantų, nurodo Tarptautinė migracijos organizacija. Europos Sąjunga laiko pagalbą Turkijai esmine, siekiant sustabdyti būsimų prieglobsčio prašytojų keliones jūra.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
ka dar rasyti viskas teisingai parasyta man

man

man portretas
atrodo kad tai samoningas pabegeliu klausimo eskalavimas ir tai sprendzia briuselis kuri privercia tai daryti spec t. o tai czv mosad irkgb kurie ir tarpusavy pjaunasi del teritoriju o europa tyli nes po briuselio padu stai ir visa .politika/ p elitiniai runkeliai...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių