Quantcast

Turkijoje vyko savivaldos rinkimai

  • Teksto dydis:

Turkijos prezidentui Recepui Tayyipui Erdoganaui sekmadienį - savivaldos rinkimų egzaminas, kuriame, kaip teigia pats prezidentas, kovojama dėl šalies išlikimo, o jo partijai gresia pralaimėjimas net ir sostinėje Ankaroje.

R. T. Erdoganas ir jo Teisingumo ir plėtros partija (AKP) laimėjo visus rinkimus nuo 2002-ųjų, tačiau šį kartą, teigia analitikai, AKP gali pralaimėti tiek Ankaroje, tiek ir didžiausiame šalies mieste Stambule.

Tai yra pirmieji savivaldos rinkimai po 2017 m. priimtų Konstitucijos pataisų, kurie suteikė daugiau galių prezidentui, tačiau pačiam R. T. Erdoganui, kurio sugebėjimas laimėti visus rinkimus yra beprecedentis Turkijos istorijoje, šie savivaldos rinkimai gali būti nepalankūs dėl ekonominių problemų: šalies ekonomika yra recesijoje, nedarbo lygis auga, o infliacijos rodikliai siekia dviženklius skaičius.

Didžioji dalis AKP sėkmės gali būti paaiškinta ekonominiu Turkijos šuoliu, tačiau likus vos kelioms dienoms iki rinkimų, Turkijos liros kursas vėl smuko, primindamas gyventojams apie praeitų metų valiutos krizę, kuri padarė daug žalos Turkijos namų ūkiams.

Nors pats R. T. Erdoganas nedalyvauja rinkimuose, jis bene kasdien dalyvavo susitikimuose su rinkėjais visoje šalyje ir agitavo balsuoti už savo partiją.

Rinkimuose Turkijos piliečiai renka merus ir savivaldybių tarybų narius. Balsavimo apylinkės buvo atidarytos nuo 7 val. rytinėse provincijose ir nuo 8 val. kitose šalies dalyse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių