Quantcast

Turkija oficialiai leido amerikiečiams naudotis jos karinės aviacijos baze

  • Teksto dydis:

Turkijos vyriausybė suteikė oficialų leidimą Jungtinėms Valstijoms naudotis Indžirliko karine baze Turkijos pietuose reidams prieš „Islamo valstybės“ kovotojus Sirijoje, pranešė trečiadienį Užsienio reikalų ministerijos pareigūnas.

„(Ministrų) Kabinetas pasirašė įsaką, – sakė naujienų agentūrai AFP pašnekovas, nenurodydamas, kada tai buvo padaryta. – Indžirliko oro baze gali naudotis (JAV prieš džihadistus) bet kada“.

Ankara ir Vašingtonas taip sutarė po ne vieną mėnesį vykusių derybų. Apie šį susitarimą buvo paskelbta kitą dieną po JAV prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) ir Turkijos vadovo Recepo Tayyipo Erdogano (Redžepo Tajipo Erdohano) pokalbio, kuriame svarstyta, kaip stiprinti saugumą regione.

„Prieiga prie tokių Turkijos bazių, kaip Indžirliko oro pajėgų bazė, padidins koalicijos galimybes veiksmingiau pasipriešinti ISIL pastangoms“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas anonimu pageidavęs likti gynybos pareigūnas, kalbėdamas apie „Islamo valstybę“, kuri dar žinoma akronimu ISIL.

Tą pačią dieną Turkijos kariuomenė apšaudė džihadistų objektus kitapus sienos su Sirija, tai reiškia drastišką konflikto eskalavimą. Minėtas susitarimas taip pat rodo Turkijos pasiryžimą imtis kur kas aktyvesnio vaidmens kovoje su džihadistais, užėmusiais didžiules teritorijas Irake bei Sirijoje.

Turkija su Sirija turi 800 km ilgio sieną, be to dalis pietinės sienos ribojasi su teritorija, kurią kontroliuoja „Islamo valstybė“.

Jungtinės Valstijos jos objektus bombarduoja pilotuojamais ir nepilotuojamais lėktuvais, tačiau iki šiol neturėjo leidimo per kampaniją prieš džihadistus naudotis savo NATO sąjungininkės Turkijos bazėmis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių