Quantcast

Triuškinama pergalė: Kazachstanui toliau vadovaus N. Nazarbajevas

  • Teksto dydis:

Daug energijos išteklių turinčio Kazachstano autoritariškas lyderis Nursultanas Nazarbajevas triuškinama persvara buvo penktą kartą perrinktas prezidentu - jis, kaip rodo oficialūs balsų skaičiavimo duomenys, surinko 97,7 proc. balsų.

Rekordinis rinkėjų skaičius 

Kazachstano centrinė rinkimų komisija pirmadienį nurodė, kad artimiausias N.Nazarbajevo varžovas Turgunas Syzdykovas, atstovaujantis Kazachstano komunistų liaudies partijai, gavo 1,6 proc. balsų, o trečiasis kandidatas Abelgazis Kusainovas - vos 0,7 procento.

Rinkimų komisijos pirmininkas Kuandykas Turgankulovas pažymėjo, kad balsavime dalyvavo rekordinis skaičius rinkėjų - 95,22 procento.

Į politinės scenos pakraščius nustumta opozicija šiems rinkimams savų kandidatų neiškėlė, todėl 74 metų šalies lyderis varžėsi su dviem varžovais, kurie abudu yra laikomi provyriausybinėmis figūromis.

Beveik niekas neabejojo, kad šiuos rinkimus vėl laimės N.Nazarbajevas, kuris valdyti Kazachstaną pradėjo dar prieš paskelbiant jo nepriklausomybę 1991 metais.

„Tai ne rinkimai, tai perrinkimas“, - naujienų agentūrai AFP sakė Dosymas Saptajevas, vadovaujantis Kazachstano rizikų įvertinimo grupei – Almatos mieste įsikūrusiai mokslinių tyrimų organizacijai.

„Šio įvykio svarba nėra didesnė už faktą, kad tai gali būti paskutinis Nazarbajevo kartas“, - pridūrė jis.

Antradienį paskelbta „Ipsos MORI“ apklausa parodė, kad 91 proc. Kazachstano gyventojų yra patenkinti į aštuntą dešimtį metų įžengusio diktatoriaus valdymu.

63 metų buvusi buhalterė Tamara, ruošdamasi sostinėje atiduoti savo balsą, naujienų agentūrai AFP sakė, kad balsuos už N.Nazarbajevą.

„Be jokių rūpesčių gaunu savo pensiją. Jos pakanka pragyvenimui“, - teigė ji.

„Pažiūri televiziją, ypač apie krizę Ukrainoje, atrodo, kad pasaulis ruošiasi karui. Nazarbajevas yra politikas, kuris visuomet yra stabilumo pusėje“, - sakė ji.

Didžiulę teritoriją užimančioje šalyje, kuri ribojasi tiek su Rusija, tiek su Kinija, balsavimo teisę turi daugiau kaip 9,5 mln. žmonių.

Kazachstane kol kas dar nebuvo surengta rinkimų, kuriuos tarptautiniai stebėtojai būtų pripažinę laisvais ir sąžiningais.

2011 metų rinkimus N.Nazarbajevas laimėjo surinkęs 95,5 proc. balsų.

Turėjo ribotą pasirinkimą

Kazachstano pirmalaikiuose prezidento rinkimuose rinkėjai dėl realios opozicijos trūkumo ir žodžio laisvės suvaržymų turėjo tik ribotą pasirinkimą, pirmadienį nurodė Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO).

Daug energijos išteklių turintį Kazachstaną nuo 1989 metų valdantis autoritariškas lyderis Nursultanas Nazarbajevas sekmadienį buvo penktą kartą perrinktas prezidentu, surinkęs, kaip rodo oficialūs duomenys, 97,7 proc. balsų.

„Dabartinis valstybės vadovas ir jo partija dominuoja politikoje, todėl šalyje trūksta patikimos opozicijos“, - sakė šios didžiausios Europoje saugumo organizacijos Demokratinių institucijų ir žmogaus teisių biuro rinkimų stebėjimo misijos vadovė Cornelia Jonker (Kornelija Jonker).

„Rinkėjams nebuvo pasiūlytas realus pasirinkimas tarp politinių alternatyvų“, - pažymima C.Jonker išplatintame pareiškime.

„Būta rimtų saviraiškos laisvės, taip pat žiniasklaidos suvaržymų“, - priduriama jame.

Į politinės scenos pakraščius nustumta opozicija šiems rinkimams savų kandidatų neiškėlė, todėl 74 metų N.Nazarbajevas varžėsi su dviem varžovais, kurie abudu yra laikomi provyriausybinėmis figūromis.

Kazachstane kol kas dar nebuvo surengta rinkimų, kuriuos tarptautiniai stebėtojai būtų pripažinę laisvais ir sąžiningais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių