Quantcast

Tongoje karūnuotas naujas karaliaus

  • Teksto dydis:

Tupou VI (Tupus VI) šeštadienį buvo karūnuotas Tongos karaliumi, stebint tūkstančiams žmonių, tarp kurių buvo valstybių vadovų ir garbingų svečių iš viso pasaulio, per ceremoniją, kuri vainikavo savaitę trukusias tradicines apeigas.

Tongos žmonėms draudžiama liesti karaliaus galvą, todėl vienas Australijos dvasininkas emeritas buvo atskraidintas atlikti karūnavimo, kurį tiesiogiai transliavo televizija.

Naujasis karalius taip pat tapo 24-uoju Tu'i Kanokupolu, įgijęs senovinį Tongos vadų titulą, keliais šimtmečiais senesnį už monarchiją.

Karūnavimo įžangą žyminčios iškilmės ir senovinės apeigos prasidėjo praėjusį sekmadienį nuo tradicinės Taumafa Kavos ceremonijos, per kurią Tupou VI gėrė silpnų narkotinių savybių turintį svaigiųjų pipirų gėrimą (kavą), patvirtindamas savo teisę į Tongos karaliaus titulą.

Istorinis ritualas, per kurį apie 150 kilmingųjų, dėvinčių tradicinius juosmens raiščiu (ta'ovala), sėdėdami ratu gėrė svaiginantį gėrimą iš kokoso riešutų kevalų, pradėjo savaitę trukusias iškilmes, per kurias vyko gatvės šventės, iškilmingi pokyliai, madų šou ir puotos, kol karalius galiausiai buvo karūnuotas australo D'Arcy Woodo (D'Arsio Vudo).

„To negali daryti joks Tongos pilietis, nes tongiečiams draudžiama liesti karaliaus galvą“, – 78 metų metodistų dvasininkas emeritas sakė praėjusią savaitę, prieš atskrisdamas į Tongą iš savo namų netoli Melburno.

D.Woodas gimė Tongoje, kai jo tėvas ten dirbo 1924 metais, ir susipažino su naujuoju karaliumi, kai jis ėjo Tongos aukštojo komisaro Australijoje pareigas 10-ame dešimtmetyje.

55 metų Tupou VI, perima sostą po savo nevedusio brolio Tupou V mirties 2012 metais, po šešerius metus trukusio valdymo, kurį žymėjo svarbios reformos, išplėtusios demokratiją šioje apie 110 tūkst. gyventojų turinčioje Ramiojo vandenyno salų valstybėje.

Apie 15 tūkst. žmonių, daugiausiai užsienyje gyvenančių tongiečių, atskrido į karūnavimo ceremoniją kartu su kviestiniais svečiais, tarp kurių buvo Japonijos sosto įpėdinis princas Naruhito (Naruhitas), jo žmona princesė Masako ir Europos karališkųjų šeimų atstovai – Vengrijos princas Georgas von Habsburgas (Georgas fon Habsburgas) bei Austrijos princesė Marie-Therese von Hohenberg (Mari-Teresė fon Hohenberg).

Šimtai moksleivių, sėdinčių ant tradicinių demblių, sudarė garbės sargybą skraiste apsigobusiam karaliui ir jo žmonai karalienei konsortei Nanasipau'u (Nanasipaū) atvykus į Laisvojoje Vesliečių Šimtmečio bažnyčioje į karūnavimo ceremoniją.

Iškilmės tęsis vakare, kai bus surengta Tupakapakanavos ceremoniją, kai pajūryje uždegama daugybė deglų, ir baigsis antradienį kariniu paradu.

Didi pagarba monarchams

Nors Tonga turi ekonominių problemų, pavyzdžiui, joje didžiulis jaunimo nedarbas, dauguma jos piliečių labai gerbia savo monarchą, ir išlaidumas per karūnavimą jiems nekelia rūpesčių.

Oklande gyvenantis išeivis Ofa Taufo'ou (Ofa Taufou), grįžęs į tėvynę švęsti karūnavimo, sakė Naujosios Zelandijos radijui, kad tongiečiai brangina savo karališkąją šeimą ir kultūrą.

„Nežinau kokiais žodžiais paaiškinti, kaip man svarbi yra karališkoji šeima, ir ši šventė“, – sakė jis.

D'A. Woodas pažymėjo, kad tongiečių pagarba monarchams yra giliai įsišaknijusi jų istorijoje.

„Monarchas jiems reiškia tęstinumą ir saugumą – simbolinį vaidmenį, kuris vienija ir ramina žmones“, – pridūrė jis.

Tongos monarchų istorija apima visą tūkstantmetį, 13-ajame amžiuje ši tauta įgijo valdžių ir įtaką daugeliui aplinkinių salų, tarp jų ir Samoa, kuri yra beveik už 900 kilometrų į rytus.

Tupou I, kuris priėmė krikščionybę misionierių veikiamas, buvo paskelbtas karaliumi 1845 metais, perėmęs monarchijos valdymą iš dviejų kitų karališkųjų linijų.

1900-aisais šalis tapo britų protektoratu, o 1970 metais – nepriklausoma valstybe. Ji lieka vienintelė monarchija Ramiojo vandenyno pietinių salų regione.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių