Quantcast

ES lyderiai spaudžia Britanijos parlamentą patvirtinti „Brexit“ sutartį

  • Teksto dydis:

Europos Sąjungos lyderiai ketvirtadienį didino spaudimą Didžiosios Britanijos parlamentui paremti sutartį dėl šalies išstojimo iš bloko sąlygų, praeitais metais suderintą su premjere  Theresa May (Tereza Mei), perspėdami, kad alternatyva yra „Brexit“ be jokios sutarties ateinančią savaitę.

Th. May prašo Europos lyderių trims mėnesiams atidėti „Brexit“, kad galėtų dar kartą mėginti užsitikrinti parlamento palaikymą išstojimo sutarčiai. Tačiau Bendrija užsiminė galinti atidėti „skyrybas“ tik iki gegužės 22 dienos.

Be to, ketvirtadienį Briuselyje prasidedant dviejų dienų aukščiausio lygio susitikimui kitų 27 šalių lyderiai perspėjo, kad atidėjimas bus įmanomas tik tuo atveju, jeigu Britanijos parlamentas ateinančią savaitę pritars susitarimui, kurį jis anksčiau dukart tvirtai atmetė.

„Neigiamo britų balsavimo atveju judėtume į („Brexit“) be sutarties“, – žurnalistams sakė Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas).

„Visi tai žinome. Ir itin svarbu, kad šiomis dienomis ir momentais aiškiai kalbėti“, – pabrėžė jis.

„Viskas bus daug sunkiau“

Olandijos premjeras Markas Rutte (Markas Riutė) išreiškė viltį, kad kiti Europos lyderiai ketvirtadienį iš principo sutiks patenkinti Th. May prašymą atidėti išstojimą.

Tačiau jis perspėjo, kad tai priklausys nuo Britanijos parlamento apsisprendimo.

„Pasirūpinkime, kad JK parlamentas pasakytų „taip“. Tuo atveju, jeigu jis priims viską nuo pradžios iki pabaigos, būtumėm pasirengę rimtai vertinti atidėjimą, nes formaliai prireiktų laiko, kad („Brexit“ sutartis) būtų įteisinta“, – aiškino M. Rutte.

„Jeigu jie pasakys „ne“, neketinu spėlioti, (kas nutiks)", – pridūrė Nyderlandų lyderis.

Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as  Junckeris (Žanas Klodas Junkeris) sakė, kad Th. May „turi užtikrinti, jog Britanijos parlamentas sutiktų su pasitraukimo planu“.

Jeigu tai nebus padaryta ateinančios savaitės pradžioje, „viskas bus daug sunkiau“, pabrėžė jis ir pridūrė, kad ES lyderiai turėtų dar kartą susitikti prieš numatytą „Brexit“ datą, šiuo metu – kovo 29-ąją.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel kalbėjo: „Iki paskutinės akimirkos turėtume daryti viską, ką galime, kad tvarkingą „Brexit“ padarytume įmanomą.“

Į keblią padėtį patekusi Th. May taip pat atsisakė atmesti galimybę, kad Jungtinė Karalystė 46 metus trukusią narystę ES turės nutraukti ateinančią savaitę, be jokių susitarimų.

„Svarbu, jog pripažintume, kad „Brexit“ yra Britanijos žmonių sprendimas ir kad turime jį išpildyti“, – ji sakė atvykusi į Briuselį.

„Nuoširdžiai tikiuosi, kad galėsime tai padaryti su sutartimi“, – pridūrė Th. May.

Jeigu Britanija būtų priversta kitą savaitę išstoti iš ES be jokios sutarties, ekonomikoms abipus Lamanšo sąsiaurio gresia didžiulė sumaištis.

Ketvirtadienį paskelbtame atvirame laiške, adresuotame Th. May, Britanijos verslo ir profsąjungų lyderiai perspėjo: „Mūsų šaliai gresia nacionalinė kritinė padėtis.“

Th. May trečiadienį kreipėsi į Europos Vadovų Tarybos pirmininką Donaldą Tuską, prašydama atidėti „Brexit“ iki birželio 30-osios, kad sutartis būtų ratifikuota, jeigu parlamentas jai pritars.

Tačiau ES diplomatai sakė, kad lyderiai laikosi pozicijos, jog Britanija turėtų išstoti iki gegužės 23-ąją vyksiančius Europos Parlamento rinkimus, arba juose dalyvauti ir pasilikti bloke bent iki šių metų pabaigos.

Th. May tvirtino nenumatanti ilgo atidėjimo, galinčio padidinti prieš ją nukreiptą spaudimą namuose organizuoti pirmalaikius rinkimus arba antrąjį „Brexit“ referendumą, galintį panaikinti apsisprendimą palikti Bendriją.

Ketvirtadienį ji pakartojo, kad prašyti atidėti išstojimą netgi trumpam laikui jai kelia „asmeninius apgailestavimus“.

Premjerė toliau stengsis įtikinti savo įstatymų leidėjus pritarti sutarčiai, bet galbūt pati pakenkė šioms pastangoms trečiadienį paskelbtu kreipimusi į tautą, kuriuo Th. May apkaltino parlamentą dėl „Brexit“ aklavietės.

„Visi parlamento nariai buvo linkę išsakyti, ko jie nenori“, – premjerė skundėsi kalbėdama per televiziją. Šie jos pareiškimai sukėlė visų politinių stovyklų įstatymų leidėjų įniršį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Alis Petkus...

Alis Petkus... portretas
atidet desimciai metu... butu labai geras visiems sprendimas...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių