Quantcast

Th. May išvyko į Briuselį toliau kovoti dėl „Brexit“ susitarimo

  • Teksto dydis:

Didžiosios Britanijos premjerė Theresa May (Tereza Mei) trečiadienį trumpam pasitraukė iš savo kovų arenos Vestminsteryje į Briuselį, kur tęs kovą dėl „Brexit“ sutarties, likus vos keturioms dienoms iki numatyto jos pasirašymo.

Atrėmusi dar vieną jai nepatogių parlamentarų klausimų laviną Londone, Jungtinės Karalystės vyriausybės vadovė kirto Lamanšo sąsiaurį, kad susitiktų su Europos Komisijos vadovu Jeanu-Claudu Junckeriu (Žanu Klodu Junkeriu).

Kol kas atlaikiusi euroskeptiškai nusiteikusių ir ją nuversti siekiančių savo partijos narių iššūkį Londone Th. May tikisi iš Briuselio parvežti „Brexit“ susitarimą, kuriam pritars jos pačios parlamentas.

JK išstojimo sutartis jau beveik suderinta, o šiuo metu ruošiamasi ją pasirašyti per sekmadienį numatytą ES viršūnių susitikimą. Vis dėlto dar liko susitarti dėl sutartį lydinčios 20 puslapių politinės deklaracijos, apibrėžiančios ES ir JK ateities santykius.

Europos diplomatai ir pareigūnai dėl šios deklaracijos šią savaitę vedė intensyvias derybas. Vienas iš jų naujienų agentūrai AFP pareiškė, kad jos tekstas turėtų būti paskelbtas ketvirtadienio rytą, po Th. May susitikimo su J.-C. Junckeriu per popiečio arbatėlę.

Nė viena iš šalių nebeturi laiko staigiems manevrams, šlifuojant deklaracijos tekstą, tačiau Th. May reikia parodyti, kad ji padarė viską, ką galėjo, kad įtikintų britų parlamento narius ratifikuoti šią sutartį per artimiausias savaites.

Th. May ir J.-C. Junckeris turėtų aptarti žvejybos teises ir prekių judėjimą po „Brexit“, o taip pat pereinamojo laikotarpio trukmę ir būsimą Gibraltaro – Ispanijos pietiniame pakraštyje įsikūrusios britų valdomos teritorijos – statusą.

Ispanijos ir Šiaurės Airijos spaudimas

Th. May patiria spaudimą iš savo sąjungininkų Šiaurės Airijoje, tvirtinančių, kad sutartis silpnina JK suverenumą jų provincijoje, taip pat iš Ispanijos, grasinančios nepritarti „Brexit“ sutarčiai dėl Gibraltaro.

Madridas nori teisės vetuoti bet kokį susitarimą dėl santykių su Gibraltaru, pasibaigus pereinamam laikotarpiui, tačiau Th. May trečiadienį parlamentarams pareiškė, jog Britanija „nepašalins Gibraltaro iš mūsų derybų dėl ateities santykių“.

Kai kurios ES narės yra nepatenkintos, kad Ispanija per vėlai užėmė griežtą poziciją šiose derybose.

„Stebime naujausius įvykius su didėjančiu susirūpinimu ir nesupratimu - iš 27 ES narių mūsų draugai ispanai šiuo klausimu yra visiškai vieni“, - sakė vienas ES diplomatas naujienų agentūrai AFP.

Praėjusią savaitę iš Th. May vyriausybės pasitraukė du ministrai, įskaitant „Brexit“ sekretorių Dominicą Raabą (Dominiką Rabą), nors tam prieštaravo visų partijų parlamentarai. Tai padidino nuogąstavimus, kad atėjus kovo 29-ajai Jungtinė Karalystė išstos iš ES be jokios sutarties.

Amber Rudd (Amber Rad), anksčiau šiais metais dėl vieno imigracijos skandalo pasitraukusi iš vidaus reikalų sekretorės pareigų, o po minėtų ministrų atsistatydinimo sugrįžusi į Th. May vyriausybę, atmetė tokį ekonomikai pražūtingą scenarijų.

„Mano nuomone, parlamentas, Bendruomenių Rūmai, neleis išeiti be susitarimo... Bendruomenių Rūmuose nėra pakankamos daugumos, kad tai įvyktų“, - sakė naujoji darbo ir pensijų ministrė A. Rudd interviu BBC radijui.

JK pasitraukimo iš ES sutartyje apibrėžiamos Britanijos finansinio atsiskaitymo sąlygos, emigravusių ES ir JK piliečių teisės, apsidraudžiamasis planas dėl Airijos sienos ir kitos pereinamojo laikotarpio sąlygos.

Dabar pareigūnai skuba susitarti dėl „Brexit“ sutartį lydinčios politinės deklaracijos apie būsimą partnerystę ekonomikos bei saugumo srityse, Britanijai pasitraukus iš ES bendrosios rinkos ir muitų sąjungos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių