Quantcast

Th. May: įgyvendinti referendumu pareikštą žmonių valią – mūsų pareiga

  • Teksto dydis:

Didžiosios Britanijos premjerė Theresa May, kalbėdama parlamento Bendruomenių rūmuose, tikino, kad politikai privalo gerbti žmonių valią, todėl, sako ji, antro referendumo negali būti, praneša BBC.

Taip pat Th. May paskelbė atšaukianti 65 svarų mokestį ES piliečiams, norintiems pasilikti gyventi Didžiojoje Britanijoje ir po „Brexito“.

Th. May teigimu, toks referendumo rezultato negerbimas sukurtų neigiamą precedentą visiems referendumams ateityje.

Pasak jos, geriausias būdas atmesti kietąjį „Brexitą“ - patvirtinti pasitraukimo iš ES sutartį. Kitas būdas, pasak Th. May, yra pratęsti 50-ojo straipsnio terminą, kuris sukuria teisinį valstybės pasitraukimo iš Bendrijos pagrindą, tačiau, teigia premjerė, su tuo tikriausiai nesutiks ES.

Ministrė pirmininkė taip pat patikino susitikusi su visų parlamentinių partijų nariais ir jų lyderiais, išskyrus leiboristų pirmininką Jeremy'į Corbyną. „Apgailestauju, kad leiboristų partijos lyderis pasirinko nedalyvauti (derybose), net žinant sprendžiamų klausimų svarbą“, - parlamentarams sakė Th. May.

Kalbėdama apie sienos tarp Airijos Respublikos ir Šiaurės Airijos klausimą, Th. May patikino, kad Belfasto susitarimas, kuriuo 1998 m. patvirtintas laisvas judėjimas tarp Airijos ir Šiaurės Airijos, jokiais būdais nebus atšaukiamas.

„Vyriausybė nekels Belfasto susitarimo klausimo. Niekada nesvarsčiau to daryti, dabartinė situacija nėra išimtis“, - patikino premjerė.

Th. May kalbėjo norinti suteikti „užtikrinimą Bendruomenių rūmams“, kad vyriausybė konsultuosis su visu spektru nuomonių ir požiūrių už parlamento ribų dėl artimiausių žingsnių rengiant Jungtinės Karalystės (JK) ir ES ateities santykių planus.

Jos teigimu, vyriausybė yra pasiruošusi užtikrinti tiek ES piliečių Didžiojoje Britanijoje, tiek ir britų Bendrijoje teisių apsaugą, nepriklausomai nuo to, ar „Brexito“ sutartis bus patvirtinta, ar ne.

Taip pat Th. May paskelbė, kad vyriausybė nusprendė atšaukti 65 svarų (73,76 euro) mokestį tiems ES piliečiams, kurie teiks prašymus leidimui gyventi gauti po „Brexito“. Pasak premjerės, taip bus sumažinami barjerai ES piliečiams, norintiems pasilikti Didžiojoje Britanijoje.

Th. May pareiškė, kad vyriausybės sprendimai nėra jau atmestos sutarties pakartojimas, tačiau, tikino ji, vyriausybė viliasi, kad sutarčiai patvirtinti reikalingo palaikymo bus sulaukta.

Tuo tarpu opozicijos ir leiboristų partijos lyderis J. Corbynas apkaltino Th. May nelankstumu ir neveiksnumu, sakydamas, kad „veidmainiški pokalbiai turi baigtis“.

„Šį kartą, tikiuosi, vyriausybės paklausys“, - sakė opozicijos lyderis. Pasak J. Corbyno, leiboristų siekis sudaryti naują visapusišką muitų sąjungą su ES būtų paremtas daugelio parlamentarų. Jo teigimu, leiboristų partija parems įstatymų pataisas, kuriomis siekiama užkirsti kelią kietajam „Brexitui“, tačiau, tikino jis, leiboristai neatmeta antro referendumo galimybės.

Pati premjerė į J. Corbyno komentarus sureagavo pabrėždama, kad yra tik dvi galimybės, galinčios užkirsti kelią kietajam „Brexitui“, - pasilikimas ES ir „Brexito“ sutarties su ES patvirtinimas. Th. May nepamiršo įgelti oponentui - tikino, esą derybose buvo padaryta pažanga, tačiau „jis nežino, nes neatėjo į derybas“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pati

Pati portretas
Pati kalta del savo protiniu sugebejimu nesugebejo sudereti geresniu salygu o dabar spaudzia visus priimti meslinas susiderejimo salygas ir dar remiasi rinkejais kurie gal jau nenori iseiti tokiomis salygomis kaip ir parlamentas nes jie ir atstovauja rinkejus

the

the portretas
Nieko, Theresa, labai nepergyvenk, viskas eina link to, kad bus antrasis referendumas
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių