Quantcast

Th. May giria „pažangą“ derybose dėl „Brexit“

  • Teksto dydis:

Didžiosios Britanijos premjerė Theresa May (Tereza Mei) trečiadienį gyrė „pažangą“, pasiektą derybose su Briuseliu, per kurias siekta išeiti iš aklavietės dėl „Brexit“.

Th. May teigimu, jos susitikimas su Europos Komisijos pirmininku Jeanu-Claude'u Junckeriu (Žanu Klodu Junkeriu) buvo „konstruktyvus“, ir abi pusės sutiko siekti garantijų dėl vadinamosios apsidraudžiamosios priemonės (backstop) dėl Airijos sienos.

Iki „Brexit“ dienos likus mažiau nei šešioms savaitėms, Th. May su Europos Komisijos pirmininku susitiko vildamasi pajudėti dėl „apsidraudžiamosios priemonės“, nors ES lyderiai tvirtino, kad derybų iš naujo nepradės.

Vis labiau nuogąstaujama, kad Britanija iš ES gali „iškristi“ apskritai be sutarties, o prieš pat Th. May išvykimą į Briuselį įvyko nauja drama: trys parlamentarai protestuodami dėl „Brexit“ išėjo iš ministrės pirmininkės Konservatorių partijos ir prisidėjo prie naujos nepriklausomų parlamentarų grupės.

Mes sutarėme, kad darbas ieškant sprendimo sparčiai tęsis; laikas gyvybiškai svarbus.

Bendrame Th. May ir J.-C. Junckerio pareiškime jų susitikimas vadinamas konstruktyviu, o jo tonas yra šiek tiek pozityvesnis nei buvo per jų susitikimą prieš dvi savaites.

„Abu lyderiai sutarė, kad derybos buvo konstruktyvios, ir paragino savo komandas toliau pozityvia dvasia studijuoti galimybes“, – sakoma pareiškime.

Atskirai Th. May sakė akcentavusi „teisiškai įpareigojamų apsidraudžiamosios priemonės pakeitimų“ būtinybę, nors ES tai atmeta.

„Mes sutarėme, kad darbas ieškant sprendimo sparčiai tęsis; laikas gyvybiškai svarbus ir abi šalys suinteresuotos, kad kai JK išstos iš ES, ji tai padarytų tvarkingai. Taigi, pasiekėme pažangos“, – sakė Th. May.

Th. May ir kiti 27 ES lyderiai Britanijos išstojimo susitarimą patvirtino per viršūnių susitikimą pernai lapkričio 25 dieną, tačiau Britanijos parlamentas sausio 15 dieną jį ryžtingai atmetė.

Nuo to laiko Th. May ir jos ministrai kelis kartus susitiko su ES lyderiais ir bloko derybininku Micheliu Barnier (Mišeliu Barnjė), kad paragintų juos atnaujinti derybas dėl sutarties ir surasti būdą nuraminti euroskeptiškus britų parlamentarus.

„Apsidraudžiamosios priemonės“ kliuvinys

Pagrindinis kliuvinys yra „apsidraudžiamoji priemonė“ dėl Airijos sienos, pagal kurią Britanija turi likti ES muitų sąjungoje, kol bus rastas sprendimas, pavyzdžiui, sudaryta sutartis dėl būsimos laisvosios prekybos. Taip siekiama užtikrinti, kad siena tarp ES narės Airijos ir JK provincijos Šiaurės Airijos liktų atvira.

„Brexit“ šalininkai Th. May Konservatorių partijoje šią priemone laiko „spąstais“, kad Britanija liktų neribotam laikui susaistyta su ES, ir reikalavo laiko limito ar pasitraukimo išlygos.

Tačiau tokia išlyga Briuselyje būtų laikoma bloko narės Airijos išdavimu.

Th. May ir J.-C. Junckerio pareiškimas rodo naują postūmį siekiant išsiaiškinti, kokias garantijas ES galėtų pasiūlyti dėl „apsidraudžiamosios priemonės“, kad įtikintų skeptiškai nusiteikusius ir „spąstų“ bijančius britų parlamentarus.

Pareiškimas taip pat rodytų, jog politinė deklaracija dėl planų būsimiems ES ir JK santykiams galėtų būti sugriežtinta siekiant „sustiprinti įsitikinimą“, kad abi šalys sieks kuo greičiau pasiekti būsimą susitarimą ir apskritai neprireiktų taikyti „apsidraudžiamosios priemonės“.

Th. May sakė, kad jos „Brexit“ ministras Stephenas Barclay (Stivenas Barklėjus) ir generalinis atornėjus Geoffrey Coxas (Džefris Koksas) ketvirtadienį grįš į Briuselį – vos trys dienos po praėjusio savo apsilankymo.

Vienas šaltinis Europoje sakė, kad G. Coxas, kurio parengta Th. May susitarimo teisinė analizė patvirtino „Brexit“ šalininkų nuogąstavimus, vaidins labai svarbų vaidmenį.

Jei Briuselis dėl „apsidraudžiamosios priemonės“ padarys pakankamai ir įtikins G. Coxą sušvelninti savo išvadas, tai galėtų padėti pakeisti parlamento aritmetiką ministrės pirmininkės naudai.

Be susitarimo Britanija kovo 29-ąją iš ES, kuriai priklausė keturis dešimtmečius, pasitrauktų be tolesnių sutarčių ar pereinamojo laikotarpio prekybiniams ir ekonominiams santykiams sutvarkyti.

Opozicinės Leiboristų partijos lyderis Jeremy Corbynas (Džeremis Korbinas) ketvirtadienį susitiks su M. Barnier.

Tuo metu pareigūnai Briuselyje ir Londone neteikė didelės reikšmės kalboms, kad ES ir Arabų Lygos viršūnių susitikimas Egipte šį savaitgalį galėtų tapti „Brexit“ dykumoje“ susitikimu. Pasak pareigūnų, šis klausimas neužgrobs dėmesio Egipte.

Ekonominio chaoso baimė

Abi šalys yra sakiusios, kad nori išvengti „Brexit“ be sutarties. Daug ekspertų tokiu atveju prognozuoja ekonominį chaosą, net perspėja dėl maisto produktų ir vaistų trūkumo ar vėl galinčios iškilti neramumų Šiaurės Airijoje grėsmės.

Gali sutrikti tiekimo grandinės, o nežinia dėl „Brexit“ jau laikoma veiksniu, prisidėjusiu prie kelių Britanijoje veikusių kompanijų uždarymo ar iškėlimo kitur.

Tuo metu EK trečiadienį paskelbė atnaujintą savo planą „Brexit“ be sutarties atvejui. Septyni iš 19 plane numatomų teisinių pasiūlymų „Brexit“ poveikiui švelninti jau patvirtinti.

Viena galimybė išvengti Britanijos išstojimo be sutarties būtų Briuseliui pratęsti Britanijos išstojimo terminą po kovo 29-osios, tačiau Th. May tvirtina, kad atidėjimo neprašys.

Atidėjus Britanijos išstojimą, šalis ES galėtų likti ir per Europos Parlamento rinkimus gegužės 23–26 dienomis. Naujos sudėties – kaip tikimasi, be jokių narių britų – Europos Parlamentas turėtų susirinkti liepos 2 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tikriausiai

Tikriausiai portretas
Tikriausiai grybauskaite pareguliavo tai viskas ir sekasi
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių